Vágólapra másolva!
A Sopron Basket megvédte címét a női kosárlabda Magyar Kupában, s tizedik alkalommal nyert ebben a sorozatban. A Diósgyőr elleni döntőben az első félidőben egészen brutális védekezést és támadójátékot bemutatva magabiztosan, 79-56-ra diadalmaskodott Gáspár Dávid csapata. A bronzérmet a KSC Szekszárd szerezte meg a PEAC-Pécs legyőzésével.

A Sopron Basket csapatát 2020 február 20. óta senki sem győzte le - sem az NB I-ben, sem a Magyar Kupában, sem az Euroligában.

A DVTK elleni Magyar Kupa-döntő toronymagas esélyese a soproni csapat volt.

Igazából csak azt a kérdést lehetett feltenni, hogy a Diósgyőr mennyire tudja megnehezíteni a címvédő dolgát? A Diósgyőr legfeljebb a 2016-os döntőre emlékezhetett, akkor - óriási meglepetésre - 69-60-ra legyőzte a miskolci csapat a sopronit.

Agresszíven kezdett a DVTK, amely 2-0-ra és 4-3-ra is vezetett, miközben zónavédekezéssel lepte meg a Sopront. A zöld-sárga csapat pontatlanul dobott az első negyed elején. 6-3-as DVTK-vezetés után a Sopron percek alatt rendezte a helyzetet és egy 10-0-s rohanással 13-6-ra vette át a vezetést. Ugyan sok volt a hiba, de Fegyverneky és January egy-egy szép megmozdulással megroggyantotta a DVTK-t.

Időt is kért a DVTK, majd egy egészen elképesztő 8-0-s széria következett a Diósgyőr részéről.

14-13-as miskolci vezetésnél a Sopronnak és Gáspár Dávidnak kellett időt kérnie. Az első negyed vége megint a Soproné volt, mert ők is csináltak egy 8-0-s futást, így az első szünetben 21-14-re a Sopron vezetett.

Csak az első hét perc hozott nagy küzdelmet a DVTK-Sopron női kosárlabda MK-döntőben Forrás: Tóth Zsombor

Gáspár Dávid, a soproniak edzője rendezte a sorokat. A Sopron a második negyedet 8-0-s sorozattal kezdte, ha ezt hozzáadjuk az első negyed végén elővezetett 8-0-hoz, akkor az 16-0. A DVTK 14-13-ra vezetett utoljára, innen lett 29-14 a Sopronnak, azaz itt szinte minden eldőlt. Sokkal keményebb lett a Sopron védekezése, ezzel a Diósgyőr nem tudott mit kezdeni. Ráadásul a miskolciak egyik légiósa, Hayes olykor nagyon önző volt, olykor meg elfelejtett védekezni - Varga Alíz dobott róla egy mintaszerű hármast a Sopronnak.

Egyre nagyobb fölényben játszott a Sopron, az első félidő utolsó szakaszában már 4 magyar játékossal vette fel a harcot a DVTK-val szemben.

Még el sem érkezett a nagyszünet, de már 20 pont volt a különbség - itt tehát minden lényegi kérdés eldőlt. Iszonyatosan kemény volt a Sopron védekezése. S térjünk vissza megint ahhoz a Diósgyőri időkéréshez, amikor 14-13-ra vezetett a DVTK - onnan csinált 33-5-ös szakaszt a zöld-sárga együttes - ez egészen brutális teljesítmény volt. A második negyedet 25-7-re nyerték Fegyvernekyék.

Fegyverneky Zsófia nagyszerűen játszott az első félidőben Forrás: Tóth Zsombor

Mivel a lényegi kérdések egy félidő alatt eldőltek, csak az volt a kérdés, hogy a második félidőben mit tud még elővenni a két csapat a zsákból. Mokango például egy DVTK-triplát, de ami utána jött soproni részről, az tényleg szemet gyönyörködtető volt. Ez a csapat most olyan formában van, amire nagyon nehéz szavakt találni.

Elképesztő sebességgel játszottak, az egyik támadásbefejezésnél pedig roppant látványos módon, egy hármas összjáték után szereztek két pontot.

Csak Mokango tartotta a lelket a miskolciakban, mert újabb triplával jelentkezett. Amikor pedig "csak" 21 ponttal vezetett a Sopron, Gáspár Dávid időt kért. Mokango nagyon feljavult, vele nem tudtak mit kezdeni a soproniak. Ezzel együtt kissé változott a játék képe: a harmadik negyedet 20-18-ra nyerte a DVTK, de a Sopron nagy előnye ettől persze még megmaradt.

A negyedik negyedben sok érdemleges dolog már nem történt. A Sopron játékosai akkor is vetődtek a labdáért, amikor több mint 20 ponttal vezetett, majd 4 perccel a vége előtt Gáspár Dávid öt magyar játékost küldött a pályára. Mindez 72-45-nél történt. Szép gesztus volt mindez a soproni edző részéről, hogy ez az öt magyar fiatal fejezze be a meccset. Milovanovics csak azért jött vissza a legvégén, mert Határ Bernadett kipontozódott.

A tízszeres Magyar Kupa-győztes Sopron Basket Forrás: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A Sopron Basket magabiztos teljesítménnyel, elképesztő védőmunkával, óriási játékkal nyerte meg a Magyar Kupát és védte meg a címét ebben a sorozatban. A Sopron 2007, 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2017, 2019 és 2020 után ünnepelhetett ismét MK-győzelmet.

Fegyverneky Zsófia lett az MVP Forrás: Tóth Zsombor / Sopron Basket


Női kosárlabda Magyar Kupa döntő: Sopron Basket - Aluinvent DVTK 79-56 (21-14, 25-7, 18-20, 15-15)
A 3. helyért:
Atomerőmű KSC Szekszárd - PEAC-Pécs 70-64 (18-14, 19-15, 12-19, 21-16)