Társoldalunk:

Súlyos büntetést kapott a COVID-szabályok megszegéséért egy magas rangú kézilabda-tisztviselő

2021.03.02. 10:04

Minden a kézilabdával kapcsolatos tevékenységtől eltiltották Hesam Naszrt, az Egyiptomi Kézilabda Szövetség elnökét, aki a gyanú szerint többször is megszegte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott szabályokat a hazájában rendezett januári férfi kézilabda világbajnokságon.

A "szabályok többszöri és súlyos" megszegése miatt a szigorú döntést a sportvezető honfitársa, Haszan Musztafa által irányított nemzetközi szövetség (IHF) hozta meg. Az IHF tanácsa által hozott végzés szerint Naszr viselkedése kockáztatta a világbajnokság megrendezését is, továbbá a tetteivel azt a látszatot keltette, hogy a szabályok nem mindenkire egyformán vonatkoznak.  

A vb-győztesnek járó trófea az egyiptomi torna döntője előttForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A vádak szerint Naszr többször is átlépte a tornára akkreditáltak - sportolók és vezetők - számára kialakított buborék határát, és rendszeresen szoros kapcsolatba került a biztonságos zónán kívülről érkező személyekkel. Többször is feltűnt a buborékon kívüli VIP-zónában, egy alkalommal pedig a televíziós közvetítésben is látni lehetett, ahogy onnan egyenesen a pálya melletti széksorokhoz sétált, hogy elfoglalja a helyét egy mérkőzés előtt. Helyben csak azért nem szabtak ki rá büntetést, hogy "ne tüntessék fel rossz színben a házigazda egyiptomi válogatottat" – írja az Insidethegames.biz oldal.

Hesam Naszr ügyében a végős döntést az IHF antalyai kongresszusa hozza meg a következő hónapokban.

A januári egyiptomi világbajnokság – ahol a kiválóan szereplő magyar válogatott az ötödik helyen végzett – megrendezése szinte az utolsó percig kétséges volt, végül több csapatnak, így Csehországnak és az Egyesült Államoknak a torna előtt, míg a Zöld-foki Köztársaságnak az első, éppen a mieink elleni csoportmérkőzést követően kellett visszalépnie a pozitív esetek miatt. 

Ugyanakkor a tornát nagyobb fennakadások nélkül tudták megrendezni, amit az eseményre ellátogató NOB-elnök, Thomas Bach úgy értékelt, mint, ami "magabiztosságot adhat az egész olimpiai mozgalomnak", utalva a 2020-ról idén nyárra elhalasztott tokiói olimpia körüli rendezési bizonytalanságokra.