Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott legutóbb 1967-ben és 1969-ben szerepelt két egymást követő Európa-bajnokságon. A magyar csapat a legjobb tizenhat közé jutott a 2017-es kolozsvári Európa-bajnokságon, jövőre pedig ismét részt vehet a kontinenstornán. A hatvanas években elért produkciót most sikerült tehát megismételni. A magyar csapat szövetségi kapitányát, Sztojan Ivkovicsot a nézők nélkül zajlott, kijevi Európa-bajnoki selejtezőkről, a magyar válogatott erősségeiről, az utánpótláskorú játékosok hiányosságairól, és a 2023-as világbajnoki esélyekről kérdezte az Origo.

Az osztrákok elleni meccs hosszabbításában Benke Szilárd bravúros hárompontossal szerezte meg a vezetést, amivel bebiztosította a magyar válogatott részvételét az Európa-bajnokságon. Mit érzett ebben a pillanatban?
Dühös voltam, mert a dobás előtt az osztrák játékos keményen szabálytalankodott Perl Zolival. Azon is mérgelődtem, hogy az ellenfél védője Benke Szilárd alá lépett a dobás közben, és ez könnyen sérüléshez vezethetett volna. Ekkor tudtam, hogy nincs még vége a meccsnek, és arra gondoltam, hogy a következő játékszituációt is meg kell majd oldanunk.

A szlovéniai körülmények után a kijevi helyszínen már jobban érezte magát a csapat. Mennyire segített a válogatott körüli hangulaton, hogy Ukrajnában barátságosabb volt a légkör?
Az emberek Kijevben normálisabban álltak hozzá a kialakult helyzethez, Szlovéniában nem. A FIBA delegációja minden szabályt betartott, de közben a csapatok igényeihez mérten rugalmas is volt. Nagyon jól kijöttünk velük. Szlovéniában nem ezt éreztük.

Miért támadták?
A csapatunk egyik tagja (Ferencz Csaba) pozítiv tesztet produkált, karanténba kerültünk. Azt kifogásoltam, hogy az 5-6 szállodai lift közül a csapatok mindegyiket használhatták, ami növelte volna a fertőzés kockázatát. Kijelöltem egy liftet, amit csak a mi csapatunk fog használni.

Szlovéniában minket próbáltak hibáztatni, pedig az ukrajnai selejtezőket követően a szervezők meg is dicsértek minket, hogy mennyire szabálykövetőek vagyunk.

Sztojan Ivkovics szeretné profi alapokra helyezni a magyar válogatottat Fotó: Hirling Bálint - Origo

Korábban úgy nyilatkozott, hogy elege van az akváriumból Ukrajnában. Akkor mégsem lehetett minden felhőtlen Kijevben?
Sokan félreértették ezt a nyilatkozatomat. Ukrajnában minden körülmény az abszolút profizmusról árulkodott.

A hoteltól a buszig a biztonsági szolgálat kísért minket. Ezen pár méteren volt csak lehetőségünk, hogy friss levegőt lélegezzünk be. Volt olyan nap is, amikor -20 fok is volt. Az első napok szokatlanok voltak. Később ezzel már nem volt gondunk, miután akklimatizálódtunk. Számomra csak az volt némiképp érthetetlen, hogy a februári télben miért pont Kijevet választották az EB- selejtezők helyszínéül.

A selejtezők első két meccsén sikerült megverni az Eb-címvédő Szlovéniát és Ukrajnát is. Ez több volt, mint amire számítani lehetett a magyar válogatottól?
Furcsa helyzetben voltunk a meccsek előtt, mert a Magyar Kosárlabda Szövetséggel volt némi összetűzésem. Kiharcoltam egy olyan szituációt, amiben a mi csapatunknak sikerülhet majd bebizonyítani, hogy remek játékerőt képvisel, és komolyan lehet venni.

Azt hozzá kell tenni, hogy az MKOSZ mindent megtett az elmúlt 9 év alatt, hogy a felkészülés és versenyzés körülményei tökéletesek legyenek a csapat számára

Mi volt a legfőbb probléma, amit nehezményeztek az ellenlábasai?

A játékosok kiválasztási rendszerével kapcsolatban voltak kifogásaim. Ha nem a megfelelő embereket választod ki a csapatba, akkor az egyes helyzetekben nem a legjobb teljesítményt fogják nyújtani, és feladják a harcot.

A játékosok tisztában voltak vele, ha kimennek a pályára és mindent beleadnak, akkor az a rendszer is tovább fog élni, amelynek ők is részesei.

Ha a mostani Eb-selejtezőn olyan NBA-játékosok, mint Luka Doncic vagy Goran Dragic pályára léptek volna ellenünk, az mennyiben igényelt volna más jellegű felkészítést?
A mi csapatunkból pedig Hanga Ádám és Rosco Allen hiányzott. Nem foglalkoztunk ezzel, mert ha a két szlovén játékos játszott volna, akkor nálunk is előreléptek volna olyan emberek, akikkel megpróbáltuk volna felvenni a versenyt ellenük.

A Szlovénia és Ukrajna elleni meccsek után a járvány miatt egy év szünet következett. Profitált-e valamit a kényszerszünetből a válogatott?
A megszokott játékrendszerünk szempontjából ez a legrosszabbkor jött, mert egy jó periódusban voltunk.

14 meccsünkből 12-őt megnyertünk.

Azt gondolom, hogy sportágtól függetlenül bármelyik magyar válogatott csapatnak nehéz feladat lett volna öt selejtezőt játszania Ukrajnában.

A selejtezők alatt a legtöbb percet Vojvoda Dávid, Keller Ákos, Perl Zoltán, Váradi Benedek, és Benke Szilárd töltötte a pályán. Ez a magyar csapat magja a jövő évi kontinenstornán is?
Van egy kilences fix rotáció.

Sorozatban a második Európa-bajnokságra készülhet a magyar kosárlabda-válogatott Sztojan Ivkovics vezetésével Fotó: Hirling Bálint - Origo

Lesznek taktikai újítások a játékban?
Csak saját magam vezetném zsákutcába, ha erre most szakmai választ próbálnék adni, mivel nem tudjuk még, hogy kik ellen kell játszanunk. A taktikánk nagyban függ az ellenfeleink játékosállományától.

Mindig más a meccsstratégiánk, de eddig a magyar válogatott játékrendszere védekezésben és támadásban is jól működött. Itt meg kell jegyezzem, hogy a stábom nélkül nem tudtam volna felépíteni az elveket és a hierarchiát: a csapatvezető Horváth Péter, az első edző és jobb kezem, Pór Péter, az edzők, Forray Gábor és Váradi Kornél, a technikai vezető, Plézer Gábor, a csapatorvos, dr. Téglásy György, és Közép-Európa legcsinosabb gyúrója, Dongó. Nélkülük ez a siker nem jött volna össze.

Az előző Európa-bajnokságon és a mostani selejtezőkön is látszott, hogy remekül kijön a játékosaival. Mindenkivel felhőtlen a viszonya?
Régebben hozzám tartozott egy utánpótlás rendszer, ahol Rosco Allen volt az első kiválasztottam. Később jött még Benke Szilárd, Perl Zoltán, Váradi Benedek, és a többiek. Ekkor azt éreztem, hogy egyre erősebben kötődőm hozzájuk, és ilyet utoljára a Vojvoda Dávidék kosaras generációjával kapcsolatban éreztem. Nem szeretném, hogy a következő generációval is ennyire szoros legyen a viszony, mert ez óriási felelősség.

Profivá kell válni, és nem csak a családi kötelékekre alapozni a sikereket.

Sokan kritizálták a válogatási módszereit, és ki kellett állnia az elvei mellett. Mindig ilyen nehéz volt meggyőznie a kételkedőket?
Azt látom, hogy létezik egy csendes többség és egy hangos kisebbség. Engem leginkább a csendes többség reakciói érdekelnek. A hangos kisebbségnek pedig az a dolga, hogy a válogatott sikerei ellenére is okoskodnak.

Én „Cucikáknak" hívom őket.

Hogyan sikerül kezelnie ezeket a kritikákat?
Akik támadnak engem, azokat két csoportra tudom osztani. Vannak olyanok, akiket korábbi sérelmek hajtanak. Akadnak olyanok is, akiket az érdekeik vezérelnek.

Másrészt ez a legnagyobb megerősítés a saját csapatom előtt, mert mi legbelül tudjuk, hogy tisztességgel és becsülettel dolgozunk.

A kecskeméti akadémián az utánpótláskorúak fejlődését is figyelemmel kíséri Sztojan Ivkovics Fotó: Hirling Bálint - Origo

Szövetségi kapitányként nem túl megterhelő ez az egész?
Számomra ezek az ellenségeskedő emberek Isten ajándékai.

Sorozatban már a második Európa-bajnokságra készülhet a magyar kosárválogatott. Megmozdult valami a magyar férfi kosárlabdában 4 évvel ezelőtt?
A kolozsvári Európa-bajnokságon elért győzelmeket úgy éltem meg, mintha olimpiai aranyérmet szereztünk volna. Az egész magyar sporttársadalom megmozdult. Azt gondolom, hogy a sportolók számára megtiszteltetés élni ebben az országban.

A selejtezők alatt a csapat átlagéletkora 26 év volt. Örökké hallani a magyar sportban, hogy fiatalítani kéne, de ezek szerint a válogatottnál ez sikerült.
Az Európa-bajnoki selejtezőre hat fiatalt vittünk el. Nem mondtam el senkinek.

Szerencsére túljutottunk ezen az akadályon.

A mentális tényezők terén van a legnagyobb lemaradásunk Európa jobb csapataihoz képest?
Nem fejben vagyunk rosszak, hanem nem vagyunk elég erősek fizikálisan. Minden poszton kisebbek és könnyebbek a játékosaink, és ez az utánpótláskorú kosarasokra is érvényes.

Az utánpótlás helyzetét hogyan értékeli?
Nagyra tartottam azoknak az utánpótlás-edző kollégáim munkáját, akik benne voltak a korábbi válogatási-rendszerben. Sajnos leváltották őket pár éve, és én megértettem az ő frusztrációjukat. A teljes U18-as bajnokság három figurából állt. A gyerekek sokszor nem védekeznek, és mégis negyven perceket játszanak.

Nekem edzőként külön projektjeim voltak, aminek hamar véget vetettek.

Több U16-as, U18-as, és U20-as edző a kritikák kereszttüzébe került, de közben igazi hősök voltak. Most egy másik alapokon nyugvó rendszer van, amiben én nem látok bele, de kíváncsian várom, hogy eredményes lesz-e vagy sem.

Egy játékosnak a sikeréhsége felnőtt korában a fiatalkori kudarcain múlhat?
A legszebb, ha minden rendben van, de ez ritka. A Kecskeméti Kosárlabda Akadémián az U18-as korosztályban dolgozok edzőként, mert tapasztalatokat akartam szerezni az utánpótlásképzésben és látni, hogy hol vannak a hibák. Csak olyanokat választok ki, akik megfelelnek az én elveimnek. Fontos, hogy kemények és kitartóak legyenek. Volt persze olyan gyerek is, aki az U18-as csapatból elmenekült tőlem.

Kemény edző hírében áll?
Nagyon barátságos vagyok, csak követelek. Engem mindenki tegez a vezetőkön kívül. Tőlük elvárom, hogy magázzanak.

A mi csapatunk egyik titka ez.

A középtávoli dobások mintha kihalófélben lennének az utóbbi években. Mit gondol, hogy van ennek hatása a fiatalabb kosarasokra is?
A kosárlabdában a legpontatlanabb dobás a középtávoli dobás. A magyar válogatottnak ezzel nincs gondja, mert sokat gyakoroltuk az edzéseken. Az viszont szomorú, hogy a játékosok nagy része nem tud jól középtávolit dobni az U20-as, U18-as, és az U16-os korosztályban sem.

Milyen problémákat lát az utánpótláskorú játékosok fejlődésével kapcsolatban?
A magyar kosárlabdában létezik egy szabály, miszerint a gyerekek a felnőtt korosztályhoz képest könnyített szabályokkal játszanak. Az U16-os korosztályban kezdenek el nemzetközi kosárlabda szabályok szerint játszani, addig nem tud rendesen fejlődni egy játékos. Másrészt a gyerekek komoly stressznek vannak kitéve.

Az akcelerált játékosok egy-egyeznek, és a többiek csak nézik. Így nem tanulnak megfelelő mozgáskultúrát, nem tanulnak semmit. A tehetséges, de vékonyabb srácoknak elmegy a kedvük a kosárlabdától.

Kik lehetnek a jövő emberei a magyar csapatban, akik játékukkal és karakterükkel pluszt adhatnak a fiataloknak? Tudom, senkit nem szeretne kiemelni, de mégis.
Kilenc éve vagyok a magyar válogatott szövetségi kapitánya, de 2007-ben is voltam már ezen a poszton. A mostani magyar csapatból minden játékost példaképnek lehetne állítani a fiatal korosztály elé. Korábban Ferencz Csaba vagy Wittman Krisztián voltak a példaképei a válogatott mai fiatal magjának. A profizmus és az alázat mindig megvolt náluk, és nem csak a kosárlabda eredményessége számít az ő esetükben.

Hanga és Vojvoda ikonok, akik megmutatják a gyerekeknek, hogy meddig lehet eljutni a kosárlabdában.

Sztojan Ivkovics nem foglalkozik a kritizálókkal Fotó: Hirling Bálint - Origo

Azt nyilatkozta korábban, hogy a legutóbbi Eb-n és a világbajnoki selejtezőben a legjobb tizenhat közé jutottunk, de ez nem a realitás. A valós pozíciónk a huszadik hely környéke a kontinensen a kvalitásainkhoz mérten. Hová helyezné most a jelenlegi magyar válogatott csapatot Európában?
Azt gondolom, hogy az európai mezőnyben a 20-26 közötti hely lehet a realitás a magyar válogatottnak. Az előző Európa-bajnokságon 24 csapat vett részt, és bár megemelték az eb-kvalifikációra jogosult csapatok létszámát, arról mégis csak nagyon kevesen beszéltek, hogy milyen erős lett az európai mezőny az utóbbi évtizedekben.

A Benelux államok (Belgium, Hollandia) mellett a skandináv országok is nagyot fejlődtek. Németország húsz évvel ezelőtt szinte sehol nem járt. Dirk Nowitzkival megindult valamit, és egyre jobb játékosokat kezdtek el kinevelni.

A magyar kosárválogatott még soha nem szerepelt világbajnokságon. 2023-ra sikerülhet történelmet írni?
Azt gondolom, hogy leginkább szerencse kell, hogy kijussunk a 2023-as világbajnokságra. Az előző selejtezősorozatban nem volt szerencsénk, mert az olaszok és a litvánok a legjobb keretükkel jöttek el hozzánk, köztük NBA játékosokkal. A megasztárok nélkül minket nem tudtak volna legyőzni.

Mikor vált igazi szívügyévé a válogatott? Melyik évben volt a fordulópont, ahol azt érezte, hogy nagyon fontos lett a magyar csapatot irányítani?
Mindig a szívügyem volt, és nekem nagy megtiszteltetés szövetségi kapitánynak lenni. Azt hiszem, a katarzis 2017-ben Kolozsváron jött el

Milyen tanulságokkal szolgált a kolozsvári Eb-szereplés?
Azt hiszem, hogy Kolozsváron kiderült, hogy a magyar válogatott nem egy sztárcsapat. Ez pedig a szeretetet és a szimpátiát még jobban megerősítette az emberekben a válogatott iránt. Teljesen átlagos emberekből állt a csapat.

Akadt olyan dolog, ami még zavarta a válogatott körül?
Bizonytalan voltam, hogy a csapatot a közösségi médián keresztül menedzseljük. Én bevallottan ellene voltam. A Facebookon vagy a Twitteren nem akarom senkinek sem a szívébe lopni magam. Ha kimegyünk a pályára, ott majd láthatják, hogy milyenek vagyunk a valós mivoltunkban.

Hogyan értékeli a 2017-es Európa bajnokság óta eltelt időszakot? Minek tud örülni a legjobban? Visszatekintve azt gondolom, hogy talán még annál is többet kaptam, mint amennyi a képességeim alapján járt volna nekem. 2017-ben már a visszavonulást terveztem, de a srácok miatt maradtam. Minek örülök ma? A tegnapnak. Hetente háromszor edzem, és fájnak a térdeim.

Sztojan Ivkovics legnagyobb élménye edzőként a kolozsvári Európa- bajnokság volt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha úgy alakul, hogy nem ön lesz a válogatott edzője, az nehezen fogja elfogadni?
Nem. Leülök majd egy jó kávé mellé Szigligeten a családom körében, Kotorban, és élvezem az életet. 2023-ig van szerződésem. Az biztos, hogy a novemberi vb-selejtezőkön én fogok ülni a kispadon.Azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy valaki el tudja engedni a kosárlabdát.

A 2022-es Európa bajnoksággal kapcsolatban már megvannak a tervek a fejemben. Fejben már most 2025-ben járok, de erre nem született meg az elképzelésem. Ha ez az Európa-bajnokságig így marad, akkor azt gondolom, hogy korrektnek kell lennem, és nem kell foggal-körömmel védenem az állásomat, hanem utána át kell adni a helyem valakinek, aki jobban tudja csinálni és előre vinni az egészet.