Vágólapra másolva!
Az orosz női kézilabda-válogatott 29-24-re legyőzte Szerbiát a Győrben zajló olimpiai selejtező péntek esti mérkőzésén.

A találkozó előtt pár órával még arra is volt esély, hogy Szerbiát kizárják a tornáról, miután az utolsó tesztelés eredményei a szakmai stáb két tagjánál is pozitív eredményt hoztak. Ez kísértetiesen hasonló helyzetet szült, mint a decemberi Európa-bajnokságon, ahol a szerbek csak egy nappal később tudták elkezdeni a tornát, ugyanígy a koronavírustól sújtva.

Darija Dimitrijeva remekül irányította az orosz válogatott támadásait Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kontinenstornán a címvédő Hollandia elleni bravúros győzelemmel kezdték meg szereplésüket, majd jött a mieink elleni súlyos vereségük - az előző napi siker minden fáradalmával a lábukban. Ezúttal is jól kezdték az összecsapást az egész selejtezőtorna favoritjának számító Oroszországgal szemben is. A pont az oly sokszor emlegetett hollandok elleni meccsen megsérülő Andrea Lekicet végül nem nevezte Ljubomir Obradovic, így Kristina Liscevic kezdett irányítóban.

Az oroszok az első félidő közepén pár óriási Anna Szedojkina-védésnek, Julia Manaharova gyors indításból szerzett góljainak, és Darija Dimitrijeva kiváló irányítójátékának köszönhetően megfordították a találkozót, és végül ők mehettek 17-13-as előnyben a szünetre.

A magyar-kazah meccs után ezúttal sem maradtunk piros lap nélkül, Jovana Stoijlkovic nyúlt bele Anna Vjahirjeva arcába, amiért végleg el kellett hagynia a pályát. A játékrész elején az oroszok négy-ör góllal is elhúztak, majd öt percet leszámítva végig kézben tartották a mérkőzést.

Anna Vjahirjeva, a világ egyik legjobb játékosa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Alekszej Alekszejev, az orosz válogatott élére nem sokkal ezelőtt kinevezett szövetségi kapitány bátran forgatta csapatát: Vlagyena Bobrovnyikova és Vjahirjeva helyén Antonnyina Szkorobogacsenko és Veronika Nyikityina is lehetőséget kapott átlövő poszton. Ebben az időszakban 21-19-re a szerbek közelebb tudtak jönni ellenfelükhöz.

Sőt, Jelena Trifunovic sikeres hétméteresével Szerbia egyetlen gólra felzárkózott, így egy szorosabb hajrára számíthattunk. Az oroszok nem így gondolták, Vjahirjeva büntetője és Jekatyerina Ilina betörésből szerzett találata után már 25-21 állt az eredményjelzőn. Öt perccel a vége előtt Sladana Pop-Lazic egy hosszú szerb gól nélküli időszakot szakított meg, de ez már késő volt.

Oroszország 29-24-re legyőzte Szerbiát.

Az olimpiai selejtezőtorna szombat délután 17:30-kor a számunkra legfontosabb, Magyarország-Szerbia mérkőzéssel folytatódik, ahol Elek Gábor együttese egy győzelemmel biztosíthatja a helyét a tokiói nyári játékokon.

Női kézilabda olimpiai selejtező, II. csoport, 1. forduló
Oroszország - Szerbia 29-24 (17-13)
korábban:
Magyarország - Kazahsztán 46-19 (20-8)