Vágólapra másolva!
A Győrben zajló olimpiai kvalifikációs torna szombati játéknapján a magyar női kézilabda-válogatott 31-23-ra legyőzte Szerbiát. Elek Gábor csapata ezzel kijutott a tokiói nyári olimpiai játékokra.

Helyszíni tudósításunk

A világ egyik legnagyobb közhelyével élve a saját kezében volt a sorsa a magyar válogatottnak a szombati összecsapáson. Miután pénteken a mieink 46-19-re legyőzték Kazahsztánt, Szerbia pedig 29-24-es vereséget szenvedett Oroszországtól, Elek Gábor csapata egy újabb sikerrel kiharcolhatta a kvótát a tokiói nyári olimpiára.

A nemzeti csapat szövetségi kapitánya nem változtatott kerete összetételén, így a pénteki naphoz hasonlóan ezúttal is Szikora Melinda, Tóvizi Petra és Vámos Petra maradtak ki a 16 fős meccskeretből. Ljubomir Obradovics, a szerbek vezetőjedzője pedig nem számíthatott a decemberi Eb-n elszenvedett Achílles-ín-sérüléséből lábadozó legendájára, Andrea Lekicsre, aki szintén az Audi Aréna lelátóján foglalt helyet.

Koncentráltan és eredményesen támadva kezdte a mérkőzést a Kovacsics Anikó vezette magyar válogatott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ellenfélnél így is volt közel egy sornyi jó játékos, a Tomasevics - Radoszavljevics, Trifunovics / Sztoiljkovics, Liscsevics, Cvijics / Pop-Lazics, Lavko, Krpez összetételű kezdőcsapat ellen senki sem mehet biztosra, így a – talán – hosszabb kispadjában okkal bízható magyar csapat sem.

Bíró Blanka védéseivel és Szöllősi-Zácsik Szandra góljával kezdődött a mérkőzés. Jovana Sztoiljkovics az elején nem találta a kaput, szemben Katarina Krepzzsel, aki Kovacsics Anikó remek megmozdulásai között megszerezte a szerbek első gólját. A magyar után a szerb irányító, Kristina Liscsevics is hamar feliratkozott a gólszerzők közé. (4-2)

A szerbek nyitott védekezésével szemben Zácsik talált középen területet egy jó átlövésre, így 5-2-es előnybe kerültünk. A 10. perc előtt Kovacsics helyére megérkezett Szucsánszki Zita irányítóba, ennek ellenére az ellenfél hamar vissza tudott zárkózni. Sőt, Tomori Zsuzsanna megkapta a mérkőzés első kiállítását, így emberhátrányba kerültünk. Ez az állapot nem tartott sokáig, a túloldalon Szucsánszki gólja mellett kiharcolt egy kétperces büntetést Tamara Radojevicsnek.

A védekezés is jól működött az első félidőben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A magyar válogatott rendkívül koncentráltan kézilabdázott az első félidőben, a Zácsik újabb találatát követő

szerb középkezdésből Márton Gréta szerzett labdát, és ment végig vele, 10-6-ra növelve a mieink előnyét.

Tomori már a 18. percben megkapta második kiállítását, Elek Gábor pályára küldte Háfra Noémit is, a szerbek azonban nem tudtak élni az emberelőnnyel. Sőt, a jól játszó Kovacsics újabb góljának és Bíró védésének köszönhetően a mieink tisztes távolságban tartották a riválist.

Márton találatával 13-8-nál először vezettünk öttel, majd ismét a fiatal balszélső volt az, aki öt perccel a szünet előtt időkérésre késztette Szerbiát. (14-9) Ekkortájt Marina Dmitrovics átlövései tartották életben a szerbek reményeit, Lukács szép góljára Dragana Cvijics egy szintén kiváló megmozdulással válaszolni tudott, így a félidőben 16-12 volt az eredmény.

A második játékrész elején is tartotta négy-ötgólos vezetését a magyar válogatott, Kovacsics és Lukács voltak csapatunk legjobbjai. (20-15) A szerbek elkezdtek hét mezőnyjátékossal támadni, Krpez és Sanja Radosavljevic előtt rögtön több terület nyílt a széleken, de Bíró többször is jól tudott közbe avatkozni.

Szöllősi-Zácsik Szandra az Eb-n tíz gólt dobott a szerbeknek, és a mostani mérkőzésen is kitett magáért Fotó: Szabó Gábor - Origo

Zácsik mellett Schatzl Nadine is belőtte a helyzeteit, így a 42. percre 23-16-ra nőtt az előny. A pénteki, oroszok elleni találkozó fáradalmai is közrejátszottak a különbség növekedésében,

de a magyar csapat is nagyszerűen védekezett az extra emberrel támadó riválissal szemben.

Cvijics jól mozgott a magyar falban, de ezúttal ez sem segített az ellenfélen. Miközben a vezetés állandósult, a pulzusszám egyre lejjebb ment, Zácsik és Schatzl megmozdulásai pedig továbbra is élményszámba mentek. 28-20 után Jovana Kovacsevics találatai csak apró szépségtapaszt jelenthettek a szerbek számára.

Az utolsó tíz percben Janurik Kinga is lehetőséget kapott a kiválóan védő Bíró helyén, és az első három szerb lövést egyaránt megfogta, ami a kapujára ment, pedig volt köztük egy hétméteres is. Közben Kovacsics 29-22-re módosította az eredményt.

A hajrában Helembai Fanny is gólt szerzett beállóból, a végeredményt pedig Háfra alakította ki egy kínai figurából a levegőből lőve az utolsó magyar gólt.

A magyar női kézilabda-válogatott 31-23-ra legyőzte Szerbiát, és kijutott a tokiói nyári olimpiára.

A nemzeti csapat így 2008 után ismét ott lehet az ötkarikás játékokon.

Női kézilabda olimpiai selejtező, II. csoport, 2. forduló
Magyarország – Szerbia 31-23 (16-12)