Vágólapra másolva!
A MOL-Pick Szeged hazai pályán 33-28-as vereséget szenvedett a címvédő THW Kieltől a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerda esti mérkőzésén. Juan Carlos Pastor csapata ezzel öt gólos hátrányban várhatja az egy hét múlva esedékes visszavágót.

Az Origo sportrovatának helyszíni tudósítása

Valaki problémaként él meg egy nehezebb sorsolást, más viszont nagy lehetőségként tekint rá. Ha egy csapat olyan régóta üldöz valamit, mint a szegedi csapat a négyes döntőbe jutást, akkor mindegy, hogy ki áll az útjában, azt le kell azt győznie. Esetünkben előbb a címvédő THW Kiel, majd a szintén nem kisebb erőkből álló Paris Saint-Germain testén át vezethet az út Kölnbe.

Amikor kiderült, hogy milyen nehéz ágra került a Szeged, akkor csak nagyon kevesen bíztak abban, hogy Juan Carlos Pastor együttesének lehet esélye a hőn áhított cél elérésére. Ahogyan közeledtünk a párharc első, szerda esti találkozójához, úgy kezdhettek el bizakodni a klub szurkolói.

Egy jól játszó THW Kiellel kellett szembenéznie szerda este a MOL-Pick Szegednek Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Veszprém elleni rangadón elszenvedett szoros vereség, valamint az a tény, hogy a Kiel elleni első meccsnek szinte teljes kerettel vághattak neki a Tisza-partiak, egyaránt pozitív előjelnek számított. Ahogyan az is, hogy a hétvégén a Flensburg elleni örökrangadót 31-28-ra elveszítő riválisukkal szemben. Az egyenes kieséses szakasz előtti erősorrendünk alapján mégis a Kiel számított az esélyesnek.

A Szeged csak Luka Stepancicot és Nik Henigmant volt kénytelen nélkülözni, míg a Kielnél ezúttal kapusmezben ült le a kispadra a veterán Mattias Andersson. Bánhidi Bence kiállítása miatt a Szegednek már a legelején rögtön egy nehéz helyzetet kellett megoldania. A németek három gólt tudtak lőni emberelőnyben.

Az első hazai találatra több mint öt percet kellett várni, Borut Mackovsek talált utat Niklas Landin kapujába. A mieink második gólja már jóval hamarabb jött, Jonas Kallman volt eredményes. Mivel Stanislav Kaspárek nem kezdte jól a mérkőzést, ezért nagyon hamar pályára került a korábbi kieli és veszprémi Marko Vujin. Azonban a 36 éves jobbátlövő is egy rossz lövéssel nyitott.

Marko Vujinnak csak kevés oka lehetett az örömre a BL-címvédő ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Domagoj Duvjnak hamar megmutatta, miért tartják a világ legkomplexebb kézilabdázójának: a horvát irányító egy labdaszerzés után lőtt könnyű gólt Mikler Roland hálójába. Mivel Sagosen ismét gólt szerzett, Pastornak 6-2-es hátrányban már a 10. percben időt kellett kérnie. Bánhidi előbb remekül fordult be, majd harcolt ki egy Mario Sostaric által kiharcolt hétméterest. (4-6)

Sagosennel és Duvnjakkal egyszerűen nem tudott mit kezdeni a szegedi védelem, így a játékrész közepére három-négygólos kieli vezetés kezdett állandósulni. Bodó Richárd nagy átlövéseivel úgy, ahogy tartotta a lépést a Szeged, de Bánhidi második kiállítása ismét nem tett jót a mérkőzés alakulásának. (8-13) A THW sorra lőtte az üres kapus gólokat a mieink technikai hibái után.

Joan Canellas figyelmetlensége után már 16-10 volt a hátrány, majd jött ismét Landin, aki Bodó kínai figurából eleresztett kísérletét védte óriási bravúrral. Niklas Ekberg büntetőből nem kegyelmezett, így Pastor hétgólos lemaradásban kért újabb időt. A szünetig már nem akadt meg a Kiel lendülete, 21-13 lett a vége - pontosabban csak a fele.

Sander Sagosenre nem volt ellenszere a szegedi védelemnek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mirko Alilovic fantasztikus védéseivel kezdődött a második félidő, így a Szeged megkapta az esélyt a felzárkózásra. Ezzel a hazaiak eleinte élni is tudtak, Kaspárek és Kallman góljai időkérésre késztették Filip Jíchát, a címvédő vezetőedzőjét. (16-22) Landin bravúrjai ellenére a magyar csapat újfent elkezdett látótávolságon belül kerülni.

Sagosen ismét kicselezte a hazai védőket, majd a túloldalon Martin Stranovsky egy nehéz mozdulattal verte át a Kiel kapusát. Alilovic teljesítménye jó alapot adott arra, hogy az utolsó 15 percre fordulva legyen értelme megpróbálni a hét a hat elleni támadójátékot. (22-27) Mégis Miha Zarabec volt a következő, aki gólt tudott dobni.

A szezon végén a Schaffhausenbe távozó Canellas első találatára 48 percet kellett várni, azonban szinte hiába dobott gólt a spanyol játékos, amikor Ekberg azonnal válaszolt rá. Landin Sostaric hétméterese után Radivojevicét is kivédte, egyre kevésbé volt benne a fordítás a játék képében.

Hiába a Szeged minden erőfeszítése, ezen az estén nem volt esélye a jól játszó Kiellel szemben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hajrában Harald Rendkind pillanatai következtek, aki ezzel megpecsételte a mieink sorsát.

A Szeged 33-28-as vereséget szenvedett a címvédő Kiel ellen.

A magyar csapat szerencséjére nem egy mérkőzésen dől el a továbbjutás kérdése, így egy földöntúli bravúrral április 7-én még maradt minimális esélye a legjobb nyolcba kerülésre. A realitások talaján maradva viszont inkább az lehet a cél, hogy egy szoros meccset játsszon Németországban.

- mondta a mérkőzés utáni online sajtótájékoztatón Juan Carlos Pastor.

"A második félidőben Alilovic védései által meccsben maradtunk, több gólhelyzetünk volt, de védekezésben megmaradtak az első félidőbeli problémáink. Ezen javítanunk kell. Ma a Kiel megmutatta, hogyan kell játszani egy nagy csapatnak a Bajnokok Ligájában" - emelte ki a hazaiak spanyol vezetőedzője a 45 %-os hatékonysággal védő Alilovic teljesítményét.

- utalt a két csapat közötti nagy különbségre Jonas Kallman is.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
MOL-Pick Szeged - THW Kiel 28-33 (13-21)
gólszerzők: Radivojevic 6 gól, Kallman 4, Bánhidi, Bodó, Kaspárek, Sostaric 3-3, Canellas, Mackovsek 2-2, Stranovsky, Vujin 1-1, illetve Sagosen 8 gól, Rendkind 7, Wiencek 5, Duvnjak 4, Ekberg, Magnus Landin, Zarabec 3-3