Vágólapra másolva!
Csütörtök este a Telekom Veszprém csapata 41-27-re nyert az északmacedón Vardar Szkopje vendégeként a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, ezzel David Davis csapata már a hazai visszavágó előtt eldöntötte a párharcot.

A Veszprém nyolcaddöntős ellenfele az a Vardar Szkopje, amelyet azután sem lehet leírni, hogy rövid időn belül harmadszor is csődbe ment. Márpedig az északmacedónokkal pontosan ez történt az elmúlt pár évben. A 2017-es és 2019-es BL-győztes kerete teljesen átalakult erre a szezonra. A régi tulajdonossal egy visszafogottabb költségvetés párosul, de még így is megmaradt a klub vonzereje – nem csak – a balkáni játékosok között. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Eduardo Gurbindo és Darko Djukic leigazolása – azonban a Veszprém elleni párharcot még nélkülük kellett megvívniuk.

A Veszprém kezdte jobban a meccset, bár az első gólra egészen a harmadik percig kellett várni. Egy kontra után Manuel Strlek került ziccerbe, és könnyű gólt dobott a bal felső sarokba.

A horvát játékos már egy perccel korábban is megszerezhette volna a vezetést, de egy egészpályás kínai figura után a felsőlécet találta telibe.

Ezt követően is a magyar csapat akarata érvényesült, amire ékes bizonyíték, hogy a veszprémiek egymás után két támadásból is gólt lőttek emberhátrányban. Közben a Vardar próbált kapaszkodni, különösen Goce Gerogievszki volt veszélyes, aki két gólt is dobott az első hét percben. A Veszprém kapusa, a spanyol Rodrigo Corrales a meccs elején több óriási bravúrt is bemutatott. A negyedik védése után Lékai Máté megszerezte a második gólját, a magyar csapat pedig már háromgólos előnyben volt a 10. percben.

A folytatásban a magyar csapat tartotta a háromgólos előnyét, a 13. percben kettős emberhátrányban szerzett gólt a szlovén Gasper Marguc hetesével. Ezt követően edzőmeccsjelleget öltött a találkozó. David Davis csapata remekül támadott, és a védekezésben sem kellett megerőltetnie magát, mert a Vardar Szkopje teljesen tempó nélkül játszott. A 20. percben a Veszprém már hatgólos előnyre tett szert, és igazából innentől már csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz közte a különbség.

A Veszprém esélyt sem adott a Vardarnak Forrás: Uros Hocevar / kolektiff/Uros Hocevar / kolektiffimages/Uros Hocevar / Kolektiff

A folytatásban a Veszprém továbbra is komolyan védekezett, támadásban pedig örömjátékot mutatott be, így a 27. percben összejött a tízgólos (8-18) különbség is, ami megmaradt egészen a félidőig.

A második félidőt a magyar csapat két gyors góllal kezdte, ezzel is egyértelművé téve, hogy már az első meccsen el akarja dönteni a párharcot, majd

az egyiptomi Omar Yahia is meglőtte a 200. gólját a veszprémi csapatban.

Ezt követően maradt a tízgólos különbség a két csapat között. A két kapus közti különbség is elképesztő volt: Borka Risztovski, a Vardar kapusa 17%-os hatékonysággal védett, míg a Veszprém kapusa, Rodal Corrales szinte az egész meccsen 40% fölött volt.

Rodrigo Corrales remekül védettForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Beckermiddleon44122941

Tíz perccel a meccs vége előtt a Veszprém már 14 góllal vezetett. Sokat mondó kép volt, amikor az 51. percben a Vardar játékosa, Patryk Walczak a felső kapufát találta el ziccerből, akkor a csapat edzője, Sztevcse Alusovszki ült a kispadon, és üveges tekintettel nézett előre.

A hajrában maradt a 14 gólos különbség, a veszprémi csapat mentalitásáról pedig mindent elmond, hogy a 60. percben Corrales úgy dühöngött egy bekapott gól után, mintha a magyar csapat elveszíthetné ezt a párharcot.

A két csapat 21. egymás elleni tétmérkőzésén a veszprémiek öt vereség és négy döntetlen mellett 12. alkalommal győztek

A Veszprém még soha nem nyert ekkora különbséggel, és nem szerzett ennyi gólt a BL egyenes kieséses szakaszában.

A Vardar még soha nem kapott ennyi gólt hazai pályán a BL-ben, és otthon most először kapott ki ilyen nagy különbséggel.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés
Vardar Szkopje (északmacedón) - Telekom Veszprém (magyar) 27-41 (11-21)
lövések/gólok: 53/27, illetve 53/41
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 6/6
kiállítások: 4, illetve 8 perc

„Boldogok vagyunk egy ilyen idegenbeli eredmény után. Nyerni akartunk, de természetesen nem számítottunk rá, hogy ekkora különbség lesz a két csapat között. Ha a rendes kiírás lett volna, akkor kiesnek a BL-ből, de kaptak egy sanszot. Jól kezdtük a meccset, gyorsan el is vettük a kedvüket, utána pedig sikerült végig dominálnunk. Remekül felkészültünk belőlük, mindenre volt válaszunk.

– nyilatkozta a Sport 1 TV-nek mérkőzés után Lékai Máté, a Telekom Veszprém játékosa.

A visszavágót jövő csütörtökön rendezik, a párharc továbbjutója a francia HBC Nantes vagy a lengyel Lomza Vive Kielce együttesével találkozik a negyeddöntőben.

További eredmények:
Motor Zaporizzsja (ukrán)–Meskov Breszt (fehérorosz) 32–30 (15–12)
Celje (szlovén)–PSG (francia) 24–37 (11–21)
Porto (portugál)–Aalborg (dán) 32–29 (18–14)