A Tour de France címvédője óriásit hajrázva győzte le honfitársát - videó

Tadej Pogacar kerékpár
UAE Team Emirates' Slovenian cyclist Tadej Pogacar celebrates on the podium after winning the third stage of the UAE Cycling Tour from Al Ain to Jebel Hafeet on February 23, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Tadej Pogacar egy rendkívül nehéz emelkedőn véget érő szakaszt nyert meg a Baszk Körverseny 3. szakaszán. A fiatal szlovén kerékpárosnak honfitársát, Primoz Roglicot kellett lehajráznia az utolsó kilométeren.

A két szlovén, Tadej Pogacar és Primoz Roglic ezen a héten Baszkföldön csatáznak egymással. Ez az első verseny idén, ahol a tavalyi Tour de France első két helyezettje összeméri az erejét.

Roglic nyerte az időfutamot még a hétfői nap folyamán, majd a 2. szakaszon Alex Aranburu szökésből szerzett sikere ellenére is megtarthatta a sárga trikót. Így ő várhatta az első helyről a szerdai szakaszt, aminek a vége nehéz emelkedők és technikás lejtmenetek váltakozását tartogatta magában.

Az utolsó 3,1 kilométer az átlagban 10,2 %-os meredekségű Ermualde nevű hegyen ért véget. A helyenként 20 %-os részeket is tartalmazó emelkedőn Richard Carapaz kezdte a támadásokat, majd jött a két szlovén, Roglic és Pogacar, akik végül uralmuk alá helyezték az események alakulását.

A szakaszt egy nagy hajrában - némileg meglepő módon - Pogacar nyerte, Rogliccsal azonos idővel, viszont a sikerért járó időjóváírásnak köszönhetően mégis feljött 20 másodperccel honfitársa mögé az összetettben.

Alejandro Valderde, Adam Yates, Mikel Landa és David Gaudu szintén kiválóan tartották magukat az Ermualdén, így még nekik is maradt némi esélyük a szombatig tartó versenyben felállni a dobogóra. A következő két szakasz könnyebbnek ígérkezik, majd jön a záró szakasz, ami a baszkok legendás hegyén, az Arratén ér véget.