Vágólapra másolva!
A súlyos vállsérülés után gyógyuló Kovacsics Anikó is bekerült az olimpiai résztvevő magyar női kézilabda-válogatott keretébe a jövő heti világbajnoki selejtezők előtt.

– idézi a magyar szövetség honlapja Elek Gábor szövetségi kapitányt.

A szerdán kihirdetett névsorban a márciusi olimpiai selejtezőtornát sikerrel megvívó 19 kézilabdázó mellett a Vác irányítója, Lakatos Rita kapott helyet.

Kovacsics vállában a porc és a szalag is megsérült március 31-én, a Ferencváros bajnoki meccsén. A klubidény véget ért számára, de elképzelhető, hogy az olimpiai szereplésről nem kell lemondania. Műtétre egyelőre nincs szüksége, konzervatív kezelés után várhatóan június elejétől tud teljes értékű edzésmunkát végezni.

Kovacsics Anikó a pályán és azonk kívül is a válogatott egyik legfontosabb játékosa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az európai szövetség március 30-án hozta nyilvánosságra, hogy az olaszok lemondtak pályaválasztói jogukról, ezért a világbajnoki selejtező mindkét mérkőzését Magyarországon, az Érd Arénában játsszák. Az elsőt jövő pénteken 16.05-től, a visszavágót pedig vasárnap 13 órától. A párharc győztese kijut a spanyolországi tornára, amelynek december 2-19. között Granollers, Barcelona, Llíria, Castellón és Torrevieja ad otthont.

A magyar és az olasz válogatott eddig öt alkalommal találkozott, és az összes meccset a magyarok nyerték, a legkisebb különbségű siker 14 gólos volt. Nem ez az első eset, amikor a világbajnoki selejtezőben összekerült a két válogatott:

az 1997-es németországi tornára éppen az olaszok elleni kettős győzelemmel jutott ki a magyar együttes.

Az idei lesz az első világbajnokság, amelyen az 1997 óta megszokott 24 helyett immár 32 csapat vesz részt.

A 25. női vb-n összesen 16 európai válogatott szerepelhet. A házigazda spanyolok, a címvédő hollandok, továbbá a tavaly decemberi Európa-bajnokságon elődöntős horvátok, dánok, franciák és norvégok már tagjai a mezőnynek. Ázsiából hat, Afrikából négy, Dél- és Közép-Amerikából három, Észak-Amerikából és a Karibi-térségből egy, Óceániából pedig szintén egy csapat jut majd ki a tornára.

A nemzetközi szövetség fenntart egy vagy két szabadkártyát, attól függően, hogy valamelyik óceániai válogatott az Ázsia-bajnokságról kvalifikál-e a világbajnokságra.

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Bíró Blanka (Ferencváros), Janurik Kinga (Ferencváros), Szikora Melinda (Siófok)
jobbszélsők: Kovács Anett (Ferencváros), Lukács Viktória (Győr)
jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok), Klujber Katrin (Ferencváros), Tomori Zsuzsanna (Siófok)
irányítók: Kovacsics Anikó (Ferencváros), Lakatos Rita (Vác), Szucsánszki Zita (Ferencváros), Vámos Petra (Debrecen)
beállók: Helembai Fanny (Vác), Kisfaludy Anett (Ferencváros), Tóvizi Petra (Debrecen)
balátlövők: Csiszár-Szekeres Klára (Ferencváros), Háfra Noémi (Ferencváros), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK)
balszélsők: Márton Gréta (Ferencváros), Schatzl Nadine (Ferencváros)