Vágólapra másolva!
Az olasz Reyer Venezia 63-58-ra nyert a KSC Szekszárd ellen a női kosárlabda Európa Kupa elődöntőjében. Ezzel a hazai pályán játszó magyar csapat nem jutott a döntőbe, vasárnap a francia Carolo Basket ellen a bronzéremért léphet majd pályára.

Szekszárd városa történelmi lehetőséget kapott azzal, hogy megrendezhette a női kosárlabda Európa Kupa négyes döntőjét.

A pénteki első elődöntőben a hazai pályán szereplő KSC Szekszárd az olasz Reyer Venezia együttesével játszott.

Az első percek kapkodó játéka után Studer Ágnes kosarával szerezte meg a vezetést a Szekszárd, de a Velence hamar egyenlített. Ezt követően négy szekszárdi pont következett és az olaszoknak máris időt kellett kérniük.

A KSC nagyon agresszíven és ponterősen játszott az első negyedben, s a 6. percben már 12-4-re vezetett.

Zseljko Djokics csapata igazi triplaesőt zúdított az olaszokra, a külső dobások ellen nem volt orvossága a Velencének. 15-5-re is vezetett a Szekszárd, itt ébredt fel az olasz együttes, amely egy 8-0-s futást produkálva 2 pontra közelítette meg magyar ellenfelét. Sőt, az első negyed 17-17-es döntetlennel ért véget.

A második negyed első percében 20-19-re már az olaszok vezettek. Aztán 26-19-re. Ezekben a percekben teljesen szétesett a Szekszárd játéka, nem volt, aki összefogja a csapatot. Az olaszok fokozatosan húztak el, s a 15. percben már 33-25-re vezettek. Howardot nehezen lehetett tartani, nem véletlen, hogy Zseljko Djokicsnak időt kellett kérnie. Mindez három perccel az első félidő előtt történt, 27-35-ös állásnál.

A Szekszárdban egyedül Goree nyújtott olyan teljesítményt, amely egy ilyen szintű mérkőzésen szükséges volt.

A magyar csapat időkérése jó ritmusban jött, alaposan megzavarta a Velencét, mert a nagyszünetben már csak 2 pont (33-35) volt az olaszok előnye.

Studer Ágnes a labdával Forrás: Tóth Zsombor

A harmadik negyedet úgy kezdte a Szekszárd, mint a meccset. Frsikovec elemében volt, bevágott két hármast és máris a hazai csapatnál volt az előny (41-37.) Hullámzó volt a játék, sok volt az eladott labda, egymás hibáiból próbáltak élni a csapatok.

A harmadik negyed utolsó percei megint az olaszoké voltak, akik az utolsó szünetben 48-47-re vezettek.

Minden nyitott kérdés a negyedik negyedre maradt. Amelyet a Venezia kezdett jobban, s 52-47-re elhúzott. A Szekszárd új igazolása, az amerikai Dewanna Bonner nagyon gyengén játszott, a negyedik negyed elején 1/10-es mutatóval állt a 2 pontosokat illetően. Érezte, hogy tennie kell valamit, mert a 34. percben dobott egy duplát, majd egy szekszárdi labdaszerzés után egy újabb kosárral már 52-51 volt az állás. 10 másodperc alatt csaknem ledolgozta 5 pontos hátrányát a magyar csapat.

Nem tudott nyerni a kék mezes Szekszárd Forrás: Tóth Zsombor

Az utolsó két perc Theodorean Alexandra triplájával kezdődött, ezzel 56-53-ra vezetett a KSC. A 14 pontnál tartó Howardot nem sikerült megfogni, két védővel a nyakán dobta be a duplát, így 40 másodperccel a vége előtt megint az olaszok vezettek egy ponttal.

Bonner kezében volt a lehetőség, de elrontotta a duplát, a fault után az olaszok dobtak két büntetőt.

26 másodperccel a vége előtt 61-58-ra vezetett a Velence, azaz egy támadással is legfeljebb hosszabbításra tudta volna menteni a magyar csapat a meccset, ehhez azonban be kellett vágni egy triplát. Ez pedig ebben a kiélezett helyzetben nem tűnt könnyű feladatnak.

Nem is sikerült, mert Bonner eladta a labdát, a KSC megint szabálytalankodott. Howard bedobta és ezzel minden eldőlt, a Venezia 63-58-ra nyert. Ezzel a Szekszárd a bronzéremért léphet majd pályára vasárnap. A spanyol Valencia a pénteki második elődöntőben a Carolo ellen tudott győzni,

így a francia Carolo Basket lesz a magyar csapat ellenfele

a női kosárlabda Európa Kupa négyes döntőjének bronzmérkőzésén.

Női kosárlabda Európa Kupa elődöntők:

KSC Szekszárd-Reyer Venezia 58-63 (17-17, 16-18, 14-13, 11-15)

Valencia (spanyol)-Carolo Basket (francia) 80-68 (27-8, 21-16, 12-26, 20-18)

A vasárnapi program:
helyosztók:

bronzmérkőzés:
Atomerőmű KSC Szekszárd-Carolo Basket 16.30

döntő:
Valencia-Venezia 19.30