Vágólapra másolva!
A férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjében a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely és a DEAC csapott össze, miután a bronzmeccsen a Szolnok hosszabítás után egy ponttal legyőzte a Körmend csapatát. A szombathelyiek kisebb megingások után az első félidőben tizenkilencpontos előnyt szereztek, de a hajdúsági csapat hatalmas küzdőszellemet tanúsítva ledolgozta a hátrányát. A végjátékban viszont a Falco volt eredményesebb, és a rutinos válogatott játékosaikkal felálló szombathelyiek végül megszerezték a klub történetének első Magyar Kupa győzelmét.

A vasárnapi bronzmeccsen a Szolnok hosszabbítás után legyőzte a Körmendet, így a nyolccsapatos torna zárómeccsén a Szombathely és a DEAC csapott össze, hogy a klub történetében először Magyar Kupa győzelmet szerezzen. Mindkét csapat könnyen lépett túl az elődöntőkön: a Falco a Szolnok, a DEAC a Körmend csapatát győzte le magabiztosan.

A Falco korábban hat döntőt vesztett el a Magyar Kupa-sorozatban.

A meccs első pár perce idegesen és kapkodva játszottak a csapatok, alig alakult ki tiszta dobóhelyzet. A Falco első kosarát Anderson szerezte, az amerikai légiós egy szép hárompontost dobott. Nagyon fizikálisan játszott mindkét csapat, a gyűrűk kevésbé forogtak veszélyben. A negyed felénél egy ponttal vezetett a szombathelyiek,

de a két csapat gyenge dobóteljesítményt nyújtva mindössze öt dobott pontra volt képes öt perc alatt.

A magyar válogatott Váradi Benedek szép passza után Lake szerzett pontot egy zsákolással, majd Perl Zoltán tört be a védők között, és egy szép zicerrel már öt pontra növelte a különbséget.

Váradi Benedek remek megoldásokat mutatott be a meccsen Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Pár perccel később a negyed vége előtt Váradi adott egy egészpályás passzt Perl Zoltánnak, aki nem is hibázta el a lehetőséget.

A Falco egyre jobban felvette a meccs ritmusát, a játékosok bátran támadták a debreceni gyűrűt.

A DEAC viszont teljesen veszélytelen volt: a negyed vége előtt két perccel csak két dobott pont volt a hajdúsági csapat neve mellett. Váradi Benedek utolsó másodpercben visszapöcizett labdája után tizenegy pontos szombathelyi vezetéssel zárult az első negyed.

A Falco kispadja tizenkét pontot szerzett az első negyedben, és a szombathelyi csapat a második negyedben sem lassított. Polyák hárompontosával némileg közelebb jött a Debrecen, de Perl Zoltán bravúros kosarával válaszolni tudott a Falco. A debreceni center, Tóth Ádám beállásával a Falco is változtatott, és a válogatott Keller Ákos állt be.

A DEAC nagyobb intenzitással védekezett, de ezt támadásban a debreceni csapat ezt nem igazán tudta pontokra váltani.

Váradi Benedek remekül szervezte a Falco játékát, és a válogatott irányító lőtt passza után Bruinsma szerzett kosarat.

Keller Ákos és Tóth Ádám hatalmas csatát vívott Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A szombathelyiek kiválóan védték a palánk alatt a debreceni magasembereket, ráadásul már több gyorsindítást is tudtak vezetni: három és fél perccel a negyed vége előtt tizenhat pontra nőtt a Falco előnye. A válogatott center Keller Ákos hárompontosára és Perl büntetőire csak Tóth Ádám tudott válaszolni a debreceniek oldaláról, így a félidőben már tizennégypontos hátrányba került a DEAC.

A harmadik negyed elején több lehetőséget dolgozott ki a DEAC: több védőlepattanót szedtek, és ebből indítottak ellentámadásokat. A hajdúsági csapat zsinórban nyolc pontot szereztek, és a negyed felénél 44-33-ra vezetett a Falco. Gašper Okorn időkérése után egy szabálytalanság után Perl Zoltán dobhatott két büntetőt, amivel már elérte a tizenhat pontot a magyar válogatott játékos.

A Falco is megtorpant támadásban, és Molnár két gyors kosarával már nyolc pontra jött fel a DEAC.

A szombathelyiek csak kilenc pontot tudtak szerezni ebben a negyedben. A DEAC végig szenvedett a távoli dobásokkal, de most Polyák triplája a legjobbkor jött: egy perccel a negyed vége előtt már csak öt pont lett a különbség a két csapat között.

A DEAC óriási hajrázott a meccsen Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Az utolsó negyed óriási harcot és hihetetlen izgalmakat hozott. Polyák indítása után Moore szerzett kosarat, ezzel a debreceni csapat átvette a vezetést a meccsen.

Mindkét csapaton már látszott a fáradtság, de az utolsó erőtartalékokat is mozgosították a játékosok.

Váradi Benedek hárompontosa után még egy büntetőt is dobhatott, ezzel öt pontra nőtt a Falco előnye. A következő támadásnál Perl osztotta le a labdát Kellernek, aki hatalmasat zsákolt. A DEAC oldaláról a tizenkétpontos Tóth Ádám válaszolt, de a Falco támadásai eredményesebek voltak. Mégsem tudott nagyon elhúzni a Szombathely, mert a debreceni Moody az akrobatikus ziccere után a büntetőt is bedobta.

Négy perccel a meccs vége előtt a DEAC hatalmas hibákat vétett a támadásban. Moore eladott labdáját Perl büntette meg a túloldalon, ez volt a szombathelyi hátvéd 18. pontja már a meccsen. Két és fél perc volt hátra a meccsből, és ötpontos hátránynál a debreceni csapat újabb hárompontost hibázott.

A szombathelyi támadásnál Váradi már a tizenegyedik lepattanóját szerezte, emellett kilenc pontot dobott és öt gólpasszt adott a válogatott irányító.

Másfél perccel a meccs vége előtt Benke Szilárd fantasztikus blokkot adott Tóth Ádámnak, és a labda a Falco csapaté maradt. A debreceniek centere, Tóth ráadásul ki is pontozodott. A debreceniek elkeseredetten támadtak, de szombathelyi Keller Ákos kiváló szerelése után kezdett elszállni a fáradtnak tűnő hajdúságiak minden reménye az egyenlítésre. Az utolsó DEAC-támadást sikeresen kivédekezte a Falco, a debreceniek faultoltak, de Perl Zoltán mindkét büntetőjét kihagyta.

A DEAC hárompontos hátrányból támadhatott 0,7 másodperccel a vége előtt, de Moody félpályáról eleresztett dobása rövid lett.

A Falco első Magyar Kupa sikerét könyvelhette el egy színvonalában talán gyengébb, de a két csapat küzdőszelleme miatt mégis izgalmas kupadöntőn. A DEAC tizenkilencpontos hátrányból küzdötte vissza magát az utolsó negyedre, de a végjátékban már kiütközött a Falco rutinja. A szombathelyi klub első Magyar Kupa győzelmét szerezte meg a DEAC legyőzésével.

Eredmény:
Zsíros Tibor k&H férfi Magyar Kupa, döntő:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - DEAC 67-64 (17-6, 22-19, 9-20, 19-19)

bronzmérkőzés:
Szolnoki Olajbányász -Egis Körmend 104-103 (23-23, 22-18, 21-21, 22-26, 16-15) - hosszabbítás után