Vágólapra másolva!
A hazai pályán játszó KSC Szekszárd kikapott az olasz Reyer Venezia ellen a női kosárlabda Európa Kupa elődöntőjében, így a magyar csapat vasárnap a francia Carolo Basket csapata ellen a bronzéremért léphett pályára. Az első félidőben egyik csapatnak sem sikerült nagyon elhúznia a másiktől, de az utolsó negyedben Studer, Bonner, és McCall vezérletével a Szekszárd megnyerte az Európa Kupa bronzmérkőzését. 

A spanyol Valencia a másik elődöntőben a Carolo ellen tudott győzni, így a KSC Szekszárd ellenfele a francia Carolo Basket volt a női kosárlabda Európa Kupa négyes döntőjének bronzmeccsén.

Struder Ágnes szép középtávolli dobásával indult az első negyed. Bonner két büntetője mégsem tudott picit ellépni a Szekszárd a vendégektől, mivel Miyem hárompontosa és Sy Diop kosara után csak négy pont volt a különbség a magyar csapat javára az első három percet után. Miyem újabb triplája után egy ponttal vezetettek a franciák, de Goree két büntetőjével ismét egyenlő volt az állás.

Keményen védekeztek egymáson a két csapat játékosai, de támadásban viszont többet hibáztak mindkét oldalon.

A Szekszárdnak nem volt könnyű dolga az első félidőben Forrás: Tóth Zsombor

Két perccel a negyed vége előtt Nared kosara és sikeres büntetője után három ponttal vezetett a francia csapat. A Szekszárd kapkodva játszott, és többet is hibázott a védekezésben. Az első negyed az első negyedben tíz pontot dobó Miyem szerencsésen behulló, utolsó másodperces hárompontosával ért véget, így már kilenc ponttal vezetett a Carolo a Szekszárd ellen.

A második negyedben Bonner két gyors kosarával próbált felzárkózni a Szekszárd, és a magyar csapat három pont különbségre sikerült ledolgoznia az első negyedben összeszedett hátrányát. Sőt, Struder Ágnes triplája után már egyenlő állást mutatott az eredményjelző.

A Szekszárd agresszívebben védekezett, amit ekkor a francia csapat másfél negyed alatt eladott hét labdája is jelzett.

A magyar csapat támadójátéka egyre jobban akadozott, a Szekszárd nem tudott könnyű kosarakat szerezni. Szerencsére a Carolo is több tiszta helyzetet kihagyott, így három perrcel a vége előtt döntetlen volt az állás. A francia időkérés után ismét Miyem talált be a hárompontos vonalon kivűlről, aki így már elérte a tizenhat pontot. Struder triplája és Zele Dorina büntetője után mégis három ponttal vezetett a Szekszárd egy perccel a negyed vége előtt. A félidő vége előtt Akhator dobott be egy ziccert, így egypontos szekszárdi vezetéssel zárult a bronzmeccs első két negyede.

Studer Ágnes remekül irányította a csapatot Forrás: Tóth Zsombor

Az első félidőben a Carolo jobban dobott a Szekszárdnál,

de a magyar csapat remek védekezése tizenegy eladott labdába hajszolta bele a franciákat.

A második félidőt előtt az volt a kérdés, hogy sikerül-e megtalálnia a támadások ritmusát a magyar csapatnak.

A harmadik negyed első perceiben mindkét csapat a büntetőterületen belül szerzett pontokat, a vendégek legjobbja, Miyem mellé pontszerzésben már Akhator is felzárkozott. A negyed felénél mindkét oldalon több szabálytalanság történt, nem alakult ki folyamatos játék a pályán. Sy Diop távoli tempójával újra egyenlő volt az állás, de Struder dobása után ismét vezetett a Szekszárd.

A válogatott irányító a tizenharmadik pontját szerezte a meccsen.

A szekszárdiak légiósa, Bonner dobott be a védők között egy nehéz ziccert, majd Friskovec hárompontosa után öt ponttal vezetett a magyar csapat a negyed vége előtt két perccel. Mindkét csapat óriási akaraterővel játszott, de a meccsen egyre jobban magára találó Bonner középtávoli dobásával ismét kilencponttal vezetett a magyar csapat az utolsó negyed előtt.

Hatalmas harc folyt a palánkok alatt Forrás: Tóth Zsombor

Remekül kezdte a Szekszárd a negyedik negyedet, és sikerült tizenhárom ponttal meglépniük a vendégektől. A magyar csapat főleg a megalkuvást nem tűrő védekezésének köszönheti ezt, mivel a Carolo is egyre nehezebb dobásokat vállalt el távol a hazaiak palánkjától.

Bonner elérte a huszonegy dobott pontot, de kell emelni McCall játékát is, aki ekkora a tíz pontja mellé tizenegy lepattanót is szedett.

A meccs vége előtt két és fél perccel tizenegy ponttal vezetett a Szekszárd, és a Carolo nem tudott újabb energiákat mozgosítani a győzelem megszerzésért. Bonner a támadóidő lejárta előtt talált be egy szép egyéni megoldás után, majd Studer Ágnes dobott be egy remek tempót, és így már 13 ponttal vezetettek a szekszárdiak.

A Szekszárd az első félidőben akadozó támadójáték után az utolsó két negyedre hatalmas szívvel játszva verte meg a Carolo Basket csapatát, és így sporttörténelmi tettet végrehajtva megszerezte az Európa Kupa Final Four bronzérmét.

A spanyol Valencia nyerte meg a női kosárlabda Európa Kupát, mivel a fináléban egy utolsó másodperces büntetővel legyőzte az olasz Veneziát.

A buboréktorna zárómérkőzése a várt magas színvonalú és küzdelmes csatát hozta, melynek során a Venezia hét, a Valencia pedig négy ponttal tudott elhúzni.

A 63-63-ról induló utolsó negyedben is fej fej mellett haladtak a csapatok, és már úgy tűnt, hogy az ex-soproni Queralt Casas vezette spanyolok ünnepelhetnek, amikor Yvonne Anderson egy másodperccel a vége előtt bedobta a velenceiek 81-80-as vezetését jelentő duplát. Az időkérés után viszont ugyanő szabálytalankodott, így a Valenciáé lett az utolsó szó, és Raquel Carrera Quintana - miközben a nagyórán már nulla másodperc állt - mindkét büntetőjét bedobta. Így mégis a spanyol együttes hódította el az EK-trófeát.

Női kosárlabda Európa Kupa, bronzmérkőzés:

Atomerőmű KSC Szekszárd - Carolo Basket 68-55 (14-23, 22-12, 20-12, 12-8)

döntő:
Valencia (spanyol)-Venezia (olasz) 82-81 (24-28, 17-18, 22-17, 19-18)