A Veszprém nyerte a kupát: de rég nem volt ennyi izgalom és indulat

Szigetszentmiklós, 2021. április 12. A Telekom Veszprém játékosai ünnepelnek, miután 28-26-ra nyertek a MOL-Pick Szeged ellen a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott mérkőzésen a szigetszentmiklósi városi sportcsarnokban 2021. április 12-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém 28-26-ra legyőzte a MOL-Pick Szeged csapatát a szigetszentmiklósi férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében, amivel története 28. kupáját nyerte meg.

Helyszíni tudósítás

A vasárnapi elődöntőkhöz képest óriási különbség volt a hétfői helyosztók izgalomfaktorában. Míg az elődöntők a papírforma szerint végtelenül sima veszprémi, illetve szegedi győzelmeket hoztak, addig már a bronzmérkőzés is hihetetlen izgalmakat tartogatott. Mivel a Balatonfüred büntetőpárbajban legyőzte a Veszprémi KKFT-t, így csak egyetlen veszprémi csapat zárta a "hétvégét" a dobogón.

A Szegednek vasárnap után hétfőn is egy veszprémi csapatot kellett volna legyőznie, ha szerette volna megvédeni két évvel ezelőtt megszerzett címét. Juan Carlos Pastor ebben nem számíthatott a sérült Luka Stepancicra és Nik Henigmanra, így a maximálisan nevezhető 16 játékosnál eggyel kevesebbel vágott neki a csatának.

Hatalmas indulatok és kemény játék jellemezte a Veszprém-Szeged kupadöntőt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Veszprémi oldalon nem állt David Davis rendelkezésére a hosszú ideje sérült Rasmus Lauge, a dán irányító-átlövő mellett Andreas Nilssont és Jorge Maquedát nem nevezte az ősi rivális elleni fináléra. Egy másfél perces veszprémi támadással kezdődött a mérkőzés, aminek a végén Mikler Roland védeni tudott.

A kapushoz hasonlóan korábban szintén játszott az Építőkben Borut Mackovsek, aki ezúttal a szegediek első találatát szerezte meg. Blaz Blagotinsek kétperces kiállítása után a Tisza-partiak átvették a vezetést, Mackovsek mellett Bogdan Radivojevic volt eredményes. (2-3)

A veszprémi kispad igencsak hangosan tett szóvá egy-két érdekes játékvezetői ítéletet, majd Jonas Kallman kiállítása után a piros mezesek is emberelőnybe kerültek a hatalmas iramban kezdődő találkozón. Blagotinsek Bodó arcába nyúlt bele, amiért már a 10. percben megkapta második két percét.

Már nagyon hiányzott egy ennyire kemény és szoros Veszprém-Szeged rangadó Forrás: MTI/Illyés Tibor

Radivojevic nagyszerűen használta ki az előtte kínálkozó lehetőségeket, majd egy gyors Jonas Kallman-góllal 7-5-nél először vezetett kettővel a Szeged. Manuel Strlek nehéz helyzetet oldott meg a balszélről, majd jött egy hatalmas Bodó Richárd-bomba. Szűk 15 perc után megérkezett a pályára Petar Nenadic és Lékai Máté is, A magyar válogatott irányítója rögtön góllal is szólt hozzá a mérkőzéshez, az egyenlítés pedig egy szerencsés Nenadic-lövésből érkezett. (8-8)

Radivojevic heteseivel Rodrigo Corrales és Vladimir Cupara sem tudott mit kezdeni, ahogyan Omar Yahia bombagóljával sem. Bő öt perccel a szünet előtt Strlek újabb trükkös befejezésével 12-11-re visszavette a vezetést a Veszprém. Cupara védése és Nenadic átlövése időkérésre késztették Pastort. Yahia lőtte az első félidő utolsó gólját, így 14-12-es veszprémi előnyben mehettek az öltözőbe a felek.

A második játékrész Cupara óriási védésével kezdődött: a szerb kapus honfitársa, Radivojevic hétméteresét ütötte ki. A Szeged elkezdett hét mezőnyjátékossal támadni, így hiába lőtt gólt Joan Canellas, Rogerio Moraes a középkezdésből azonnal válaszolt. Kentin Mahé is hozzászólt a mérkőzéshez, így 16-13-nál először ment hárommal az Építők.

Petar Nenadicot kisebb sérülése sem akadályozhatta meg a gólszerzésben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bodó ismét bebizonyította, hogy nem tud kis gólt dobni, Moraes még szabálytalanul sem tudta őt megállítani. A válogatott balátlövője következő támadásából a felső lécet lőtte ketté. Pechére neki kifelé pattant a labda, nem úgy Lékainak, aki így visszaállította a háromgólos különbséget. Mahé eufóriában játszott, Radivojevicnak pedig volt önbizalma újra odaállni a büntetővonalhoz. (18-16)

A két játékvezetőnek továbbra sem volt könnyű dolga, számos nehéz ítéletet kellett meghozniuk, amik csak nüanszokon múltak. Mackovsek találatával közelebb jöttek a szegediek, de Dean Manaskov könnyű gólja elől tartotta a Veszprémet. Annál nehezebb dolga volt a hatoson belül összeszedni egy labdát Moraesnek, de a brazilnak sikerült, majd a léc alá lőtte azt.

Ez pedig azt jelentette, hogy Pastornak ismét időt kellett kérnie, mert 20-17-re ellépett a rivális. Az utolsó tíz percre fordulva nem akart csökkenni ez a két-három gólos különbség és az üres lelátók ellenére is forró hangulat: Cupara és Bodó szólalkoztak össze, amiért mindkettőjüknek le kellett ülnie két percre a kispadra.

Omar Yahia volt az egyetlen, aki higgadt tudott maradni ezen a rangadón Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pár másodperccel később Ligetvári Patrikot is kiállították a játékvezetők, így Stanislav Kaspárek azonos létszámban hozta közelebb a kékeket. (21-19) A két percek azonban tovább záporoztak, a cseh játékos sem maradhatott tovább a pályán, így három másodpercen át 3 a 4 ellen kézilabdázhattak a felek. Egy eladott labda következtében Manaskovnak már csak az üres kapuba kellett dobnia azt, négyre növelve a veszprémi előnyt.

Innen már nem volt visszaút a Szegednek, bár Sostaric és Bodó találata után még egy halvány reménysugár mutatkozott a fordításra. Sőt, ha Cupara nem védi ki Bombac ziccerét, könnyen visszajöhetett volna egy gólra a kék mezes csapat. Nenadic nagyszerűen talált utat a szegedi védők között. (25-23)

Yahia gólja után Ligetvári eldönthette volna a győzelem sorsát, de Mikler földöntúli védéssel hárítani tudott. Nem tudott mit kezdeni a 23 éves jobbátlövővel, aki ismét túl járt a magyar kapus eszén.

A Telekom Veszprém 28-26-ra legyőzte a MOL-Pick Szegedet, amivel megnyerte a Magyar Kupát.

A veszprémi csapat ezzel története 28. kupagyőzelmét aratta.

A Telekom Veszprém nyerte a férfi kézilabda Magyar Kupát Forrás: MTI/Illyés Tibor

- mondta David Davis, a veszprémi csapat vezetőedzője a mérkőzés utáni online sajtótájékoztatón.

"Köszönöm azoknak a játékosaimnak, akik a kisebb-nagyobb sérüléseik ellenére is vállalták a játékot. Büszke vagyok a csapatomra, hogy végigharcolták a mérkőzést. Talán az eddigi legjobb meccsünk volt a szezonban" - értékelte a látottakat Juan Carlos Pastor, a Szeged vezetőedzője.

Lékai Máté is ilyen nehéz mérkőzésre számított, aki kiemelte, hogy egy döntőben sokkal nagyobb a feszültség, mert itt nincs lehetőség a javításra. Bánhidi Bence szerint mindenki küzdött, hogy megnyerje a trófeát, és bízik benne, hogy a bajnokságban javítani tudnak majd.

Férfi kézilabda Magyar Kupa, DÖNTŐ
Telekom Veszprém - MOL-Pick Szeged 28-26 (14-12)
gólszerzők: Yahia 6 gól, Moraes, Nenadic 5-5, Lékai, Strlek 3-3, Mahé, Manaskov 2-2, Marguc, Blagotinsek 1-1, illetve Radivojevic 6, Kaspárek 5, Bodó, Sostaric, Bánhidi, Mackovsek 3-3, Bombac, Kallman, Canellas 1-1
a 3. helyért:
Balatonfüredi KSE - Veszprémi KKFT 25-25 (11-12) hétméteresekkel: 3-2