Vágólapra másolva!
Nincs idő a sebek nyalogatására Isztambulban a női kosárlabda Euroliga Final Four helyszínén, mert a pénteken 71-62-re elvesztett elődöntőt követően vasárnap 14 órakor már a bronzmérkőzésen kell pályára lépnie a Sopron Basketnek  a házigazda Fenerbahce ellen. Gáspár Dávid csapatára roppant nehéz feladat vár, de a magyar csapat képes megoldani ezt az extra helyzetet is.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

Nincs mese, az Avendia Salamanca jelenlegi és a Sopron Basket volt edzője, Roberto Iniguez tökéletesen feltérképezte a magyar csapatot és annak minden játékosát.

Gabby Williamsra külön odafigyeltek, ez a kitüntetett figyelem alaposan megfogta az élete első Final Fourjában szereplő tehetséges amerikai játékost. A Sopron sem játszott csúcsformában az elődöntőben, de azt gondolom, ha nem Iniguez az edzője az ellenfélnek, akkor ezt a meccset valahogy kiszedi a magyar csapat.

Gabby Williams és Tina Jovanovics extra játékára is szükség lesz vasárnap Forrás: FIBA

Röviden összefoglalva ez történt péntek este Isztambulban a 2020-21-es szezon Final Fourjának elődöntőjében. A mérkőzés után nagy volt az elkeseredettség, nem véletlenül. A mezőnyt tekintve tényleg a Salamanca tűnt a leginkább verhetőnek, mert a másik két csapat, a török Fenerbahce és az orosz Jekatyerinburg messze az egész európai klubmezőny előtt jár.

A Sopron az isztambuli négyes döntő legalacsonyabb költségvetésével rendelkező klubjaként érkezett a török városba.

Tudom, a meccsen nem a bankók, hanem a játékosok küzdenek egymással, de ez a tény sem elhanyagolható egy ilyen tornán. A magyar női klubkosárlabdázás nagy sikere, hogy a Sopron egymás után háromszor is Final Fourt játszhat ebben a sorozatban - korábban erre nem volt példa hazánkban.

A Sopron a kosárlabdázás mellett mindig nagy erőt fektetett a közösségépítésbe is, ezt mutatta meg a szombati nap, amikor Török Zoltán ügyvezető mindenkinek egyenként kívánt jó edzést a délutáni tréning előtt.

A zöld mezes Sopronra rendkívül nehéz feladat vár vasárnap a bronzmérkőzésen Forrás: FIBA

A sportvezető a meccs után arról beszélt, hogy a vasárnapi bronzmeccset sem szabad feladni (ez mondjuk sosem volt jellemző a Sopronra), s most mutatkozhat meg a csapat karaktere. A bajban ismerszik meg az igazi barát mondást most úgy lehetne módosítani, hogy vasárnap dől el, ki az, akiben igazán van spiritusz, ki az, aki egy ilyen pofon után is meg tudja magát rázni és mindent beleadni a házigazda Fener ellen.

Alázott-e Roberto Iniguez?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a Salamanca edzője, Roberto Iniguez vajon miért kért időt akkor, amikor csapata már biztosan megnyerte a Sopron elleni meccset, amikor a mérkőzésből 19,5 másodperc volt hátra és amikor a Salamanca támadóidejéből 0,5 másodperc. Az egyik oldalon le kell szögeznünk: egy edzőnek bármikor, bármilyen helyzetben van arra lehetősége, hogy időt kérjen. (Mondjuk Iniguez a pénteki meccsen az utolsó percen belül kétszer is élt ezzel a lehetőséggel, pedig szakmailag nem sok oka volt rá, hiszen addigra minden kérdés eldőlt.) A másik oldalon viszont le kell írni azt is, hogy a spanyol edzőben mindig is benne voltak az efféle húzások. Hogy ne menjünk messzebb, elég csak a Salamanca-Sopron Euroliga-meccset felidézni, amelyet 2018 novemberében játszottak le Spanyolországban és amelyen a Sopron idegenben 78-70-re nyert. Iniguez ott is megcsinálta ezt a húzást, amit pénteken a Sopron ellen. Akkor számomra jópofa dolognak tűnt az egész, még mondtam is magamban, milyen sok vér van ennek az embernek a pucájában, hogy meglép egy ilyet, ráadásul Spanyolországban, ahonnan ő származik. Most, hogy magyarként kellett "elszenvedni" Iniguez időkérését (időkéréseit) már nem voltam erről annyira meggyőződve, de a meccs nem ezen múlott.

Isztambulban amúgy erre a hétvégére totális kijárási tilalmat rendeltek el a koronavírus miatt. Az utcák teljesen kihaltak és üresek, amely egy amúgy mindig pulzáló városban abszolút szokatlan látvány.

Ugyanakkor a külföldi turisták útlevéllel a zsebükben sétálhatnak, sőt, az üzletekbe és éttermekbe is bemehetnek.

E különös járványkezelés része volt a pénteki első elődöntő, amelynek a kezdési időpontját azért hozták az utolsó pillanatban egy órával korábbra, hogy minden néző hazaérhessen a kijárási tilalom kezdete előtt. Az már más kérdés, hogy miként kerülhettek be egyáltalán szurkolók a csarnokba, holott az eseményt - elvileg - zárt ajtók mögött kellett volna megrendezni. Ezek persze jó kérdések, de választ úgysem kapunk rájuk. Meg kell elégedni annyival, hogy a törökök így gondolták és kész.

Győztes és mosolygós soproni lányokat szeretnénk látni vasárnap Forrás: FIBA

Ezek után nagy kérdés, hogy a vasárnap magyar idő szerint 14 órakor kezdődő bronzmérkőzésen lesznek-e török szurkolók a csarnokban. Nem lennék meglepve, ha lennének, mert itt tényleg minden lehetséges. A következő kérdés az, hogy a rendező Fenerbahce mennyire veszi komolyan a bronzmérkőzést.

Ők ugyanis nem titkoltan azért vállalták el a rendezést, hogy döntőt játszanak.

A mesterterv majdnem sikerült, hiszen nem sokkal a befejezés előtt még 79-79-es döntetlenre állt a mérkőzés a verhetetlen Jekatyerinburg ellen. Ám a nagyobb rutin a végén győzedelmeskedett és az oroszok kerültek a döntőbe. Amúgy más szempontból is jelentős egy ilyen bronzmeccs. A bronzérmet ugyanis egy győztes mérkőzés után lehet megnyerni, az ezüstöt egy vesztes találkozó után lehet átvenni. A kettő között természetesen óriási emocionális különbség van. Már csak ezért is érdemes lenne mindent beleadva nekimenni a törököknek, hátha kisül ebből valami nagy szenzáció.

A Sopron Basket Podcast műsorában megszólaltak a főszereplők is, hallgassa meg a műsort, ha kiváncsi, hogyan vélekednek a péntek esti meccs résztvevői.