Vágólapra másolva!
Az elrontott első negyed miatt nem tudott nyerni a Sopron Basket a török Fenerbahce ellen a női kosárlabda Euroliga isztambuli bronzmérkőzésén, amelyen a magyaroknak olykor dermesztő ellenszélben kellett játszaniuk a bírók miatt. A vereséget semmiképpen sem kenhetjük egy az egyben a játékvezetőkre, de a román, bolgár és francia bírónak sokat köszönhetett a török együttes, amely 64-58-ra nyert a Sopron ellen. A magyarok ezzel a negyedik helyen zárták a Final Fourt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

A házigazda török Fenerbahce elleni bronzmérkőzéssel zárta le a nemzetközi kupaszereplést a Sopron Basket együttese a 2020-21-es szezonban. A magyar csapatnak ez volt a tizedik Euroliga-meccse, a győzelem pedig érmet jelentett volna Gáspár Dávid együttesének. Ugyanerre pályázott a török csapat is, amely nagy csalódottsággal vette tudomásul, hogy az elődöntőben nem sikerült megvernie az orosz Jekatyerinburgot.

Ugyancsak csalódott volt a Sopron is a Salamanca ellen elbukott elődöntő miatt, de a sebek nyalogatására egyik társaságnak sem volt sok ideje.

A helyi idő szerinti 15.00-s kezdés is szokatlan volt (ez magyar idő szerint 14.00-t jelentett), az ebédet például 11.00-ra (magyar idő szerint 10.00-re) kérte a soproni csapat. A két edzőnek inkább a lelkek erősítésével kellett foglalkoznia, mert taktikailag egy ilyen bronzmérkőzés már nem sok újat szokott hozni egyik együttesnek sem. Az is a lélektani dolgok közé tartozik, hogy egy bronzérmet egy győzelemmel lehet elérni, az ezüstöt viszont vereség után adják - igaz, ez utóbbi a döntőben való részvételt jelenti.

A sárga mezes Sopronra nehéz feladat várt Isztambulban Forrás: Tóth Zsombor - Sopron Basket

Ugyancsak érdekes kérdés volt, hogy a Fener elődöntőjéhez hasonlóan most is lesznek-e nézők az arénában. Isztambulban - elvileg - a teljes hétvégén kijárási tilalmat léptettek életbe, ennek alapján nehezen lehetett elképzelni a közönség részvételét.

Ugyanakkor az elmúlt napokban már annyi, de annyi mindenre láttunk itt példát, amely ellenkezett a normális járványkezeléssel, hogy semmin sem csodálkozhattunk volna.

40 perccel a hivatalos kezdés előtt még nem voltak szurkolók a csarnokban, ellenben rengeteg biztonsági őr állta körbe a létesítményt. Végül pártucatnyi néző azért csak bejött a meccsre. Hivatalosan azt mondták, hogy a játékosügynökök és a Fenerbahce szponzorai kaptak lehetőséget a bejutásra. Teljesen zárt kapus meccsről tehát nem beszélhettünk, de az is tény, hogy igazi szurkolók nem jöhettek be a mérkőzésre.

A kezdés előtti rossz hír pedig az volt, hogy

a soproni Gabby Williams nem tudta vállalni a játékot.

Bár a bemelegítés első szakaszában még ott volt a többiekkel, a bemutatásra már melegítőben állt a kispad mellé, tehát nem tudott játszani. Williams a pénteki elődöntőben sérült meg, hiánya érzékeny veszteség volt a magyar csapatnak.

Gabby Williams, a soproniak egyik kulcsjátékosa, sérülés miatt nem tudott pályára lépni Forrás: Tóth Zsombor - Sopron Basket

Az első pillanattól látszott, hogy a törökök teljesen komolyan veszik a meccset. Iszonyatos fizikai csata alakult ki, amelyből a Fener jött ki jobban - a 4. percben 6-1-re vezettek a hazaiak. A soproni dobások nem sikerültek, az egyetlen pontunk büntetőből esett.

Mivel a helyzet nem változott, 9-1-es Fener-vezetésnél Gáspár Dávidnak muszáj volt időt kérnie, hiszen 5 perc telt el a meccsből soproni mezőnykosár nélkül.

A 6. percben végre megszületett ez is: Jelena Brooks révén. Az erődemonstrációt tartó török csapat ellen nem volt orvosság, ehhez még hozzájött egy-két érdekes fújás, vagy annak elmaradása, de összességében nem ezen múlt az, hogy már az első negyedben nagy előnyre tett szert a Fener. A Sopronból egyetlen játékos, Jelena Brooks volt az, aki fel tudta venni a lépést. Az első negyed végén 22-9-re vezetett a török csapat.

Az első negyedben erődemonstrációt tartott a Fenerbahce Forrás: Tóth Zsombor - Sopron Basket

Zandalasini triplájával indult a második negyed, amire Meghan Walker tudott soproni részről válaszolni. Kevés okunk volt az örömre ebben az időszakban is, amit mindenképpen érdemes kiemelni, hogy Czukor Dalma bátran játszott, és a sarokból elengedett egy szép triplát. Ezzel zárkózott fel a Sopron, de a Fener így is magabiztosan, 28-16-ra vezetett. A negyed második felében egy-egy szép soproni megmozdulásnak örvendhettünk, ilyen volt Briann January labdaszerzése, vagy az, hogy

a magyarok egy 6-0-s sorozatot is produkáltak.

Ezzel együtt sem sikerült 10 ponton belülre kerülni, mert a 17. percben 34-22-re vezetett a Fener. Rögtön időt is kértek a törökök, de ez sem segített rajtuk, mert összekapta magát a magyar csapat, és újabb 5-0-s sorozatot ért el. 34-27-es török vezetésnél már csak 7 pont volt a különbség, ami ennél sokkal fontosabbnak bizonyult, hogy szépen összekapta magát a sárga mezes soproni csapat. Egészen elképesztő volt, hogy

a Sopron ekkor már 13-0-s sorozatot tudott maga mögött.

Ezt törte meg két török (és jogtalan) büntető (támadóhibát kellett volna ítélni), de Brooks erre is válaszolt. A nagyszünet 36-31-es Fener-vezetéssel kezdődött. Ezt a negyedet tehát 22-14-re a Sopron nyerte meg.

Tina Jovanovics nagyot küzdött a második negyedben Forrás: Tóth Zsombor - Sopron Basket

A nagy kérdés az volt, hogy a Sopron a második félidőben tudja-e folytatni azt a játékot, amelyet a második negyedben bemutatott.

Ez nem teljesen sikerült, mert a törökök - mint akik vért ittak - rárontottak a magyar csapatra, és két gyors kosarat is szereztek.

A magyaroknak ebben az időszakban három elhibázott triplakísérletük is volt. Szerencsére Jovanovics és Brooks két szép kosárral tovább szűkített a hátrányon, így a 24. percben már csak 5 ponttal, 42-37-re vezetett a Fener. Időt is kellett kérnie a törököknek.

Meghan Walker pedig úgy döntött, a negyedik triplát nem kellene elhibázni, be is vágta, és ezzel a 26. percben már csak két ponttal vezetett a Fener. Óriási feltámadás volt ez az első negyedben látott játékhoz képest.

Fegyvernekynek sajnos nem mentek be a dobásai,

a harmadik negyed végén öt ponttal vezetett a török együttes. Jovanovics nagyot küzdött a palánk alatt, ő vette ekkor hátára a Sopront. A harmadik negyedben is övé volt az utolsó szó, mert két sikeres büntetőjével 46-47 volt az állás, azaz az utolsó szünetre 1 pont előnnyel mehetett pihenni a Fener.

Akkor sem adta fel a Sopron, amikor nagyon nehéz helyzetbe került Forrás: Tóth Zsombor - Sopron Basket

A negyedik negyed elején több lehetősége is volt a Sopronnak, hogy a meccs folyamán először átvegye a vezetést, sajnos azonban ezek kimaradtak. Egyre durvább lett a mérkőzés, amelyhez a bírók csak asszisztáltak. McBride pontjai a lehető legrosszabbkor jöttek, a triplával 53-46-ra ment el a török együttes.

Semmi csodálnivaló nem volt azon, hogy a magyarok edzője, Gáspár Dávid hevesen reklamált a bíróknál, mert egy-egy ítélet (vagy annak elmaradása) tényleg a vicc kategóriája volt.

Most lehetett csak sajnálni az elrontott első negyedet, mert ha az nincs, egészen másképpen alakul minden. De azért valahol érezni lehetett, hogy a törököknek minden áron kell ez a bronzérem.

Az utolsó 6 perc 46-55-nél, azaz 9 pontos soproni hátránynál indult. Határ mellett könnyű kosarat dobtak, Brooks egy triplával válaszolt. A tízpontos előnyét rutinosan tartotta a Fener, amely innentől kezdve nem engedte ki a meccset a kezéből. Igazából a 6 perc alatt dobott három soproni pont tett pecsétet a meccs végére, de kárhoztatni a játékosokat semmiképp sem lehet.

1.45-el a vége előtt Fegyverneky három büntetőt is értékesített, ezzel 5 pontra zárkózott fel a magyar csapat.

Ám Thomas ebben a kiélezett helyzetben is triplával tudott felelni, minden kérdésre pontot téve.

Határ Bernadett szerez soproni kosarat Forrás: Tóth Zsombor - Sopron Basket

A Sopron veresége fájó, ugyanakkor az elrontott első negyed után is óriási tartással küzdött a magyar együttes, amelynek néha nagy ellenszélben kellett játszania.

Európa egyik legjobb csapata ellen a második negyed közepétől szépen helyt álltak a sárga mezesek, akik megmutatták, hogy egyetlen pillanatig sem adják fel a küzdelmet, és az esélyesebbekkel szemben is képesek nagyszerű produkcióra.

A Sopron Basket története során negyedszer játszott a Final Fourban, és harmadszor lett negyedik.

Női kosárlabda Euroliga, Final Four, bronzmérkőzés: Fenerbahce (török) - Sopron Basket 64-58 (22-9, 14-22, 11-15, 15-10 17-12)
Legjobb dobók: McBride 15, Sabally 13, illetve Brooks 21, Jovanovics 17.