Vágólapra másolva!
A férfi kosárlabda-bajnokság legnagyobb meglepetését okozta a DEAC azzal, hogy a negyeddöntőben 0-2-ről felállva, sorozatban három mérkőzést nyerve kiütötte az Alba Fehérvár csapatát, s ezzel bejutott a legjobb négy közé. A mindent eldöntő ötödik meccset szerdán este játszották Debrecenben. Az Origo helyszíni riportja.

Egy héttel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a Fehérvár simán átgázol a debrecenieken, mivel előbb Debrecenben, majd Székesfehérváron is az Alba diadalmaskodott. A kosárlabda-bajnokság rájátszásában, a negyeddöntőben három győzelemig tart a küzdelem.

A harmadik, valamint negyedik találkozót is a hajdúságiak nyerték, ezzel ötödik, mindent eldöntő mérkőzésre maradt a döntés arról, hogy a DEAC vagy az Alba jut-e négybe, és játszik az elődöntőben a Szolnokkal.

Hiába nem volt évekig első osztályú kosárcsapata Debrecennek, a sportág népszerűsége töretlen a cívisvárosban. Pedig már egy fél emberöltő is eltelt a Vadkakasok sikerei óta. Az utánpótlás biztos kezekben van a városban, elvégre a DEAC Kosárlabda Akadémia egyike a három kiemelt nemzeti fiú kosárlabda akadémiának hazánkban. A felnőtt csapat 2017-ben jutott fel az élvonalba, két éve már bronzérmet nyertek a Magyar Kupában, tavaly negyedik helyen álltak az alapszakaszban, amikor lefújták a bajnokságot, idén pedig eddig egy kupaezüstöt és egy történelmi playoff-szereplést tudnak felmutatni Tóth Ádámék.

Tíz éve nem fordult elő, hogy egy csapat 0-2-ről felállva fordítson meg playoff-meccset a férfi kosárlabda NB I-ben Forrás: Derencsényi István

A futball és a kosárlabda mellett mindenképpen szót kell ejteni a jégkorongról is. Ugyanis a Debreceni Egyetem Atlétikai Club hokisai április elején történelmi tettet vittek véghez. Először is bejutottak az Erste Liga elődöntőjébe, továbbá

a szakosztály első Magyar Kupa aranyérmét is megnyerték, ráadásul úgy, hogy a döntőben a sokkal esélyesebb Fehérvár AV19-et verték.

Úgy fest, hogy idén a székesfehérváriakon átok ül a hajdúságiakkal szemben.

Debreceni sport szempontból rendkívül zsúfolt napnak ígérkezett április huszonnyolcadika szerda, ugyanis pályára lépett a Ferencváros otthonában a DVSC női kézilabda csapata, Dzsudzsák Balázsék Békéscsabán vendégszerepeltek az NB II-ben, ahol a már biztos kieső DEAC is fogadta a Kaposvárt, valamint az egyetemi klub kosarasai létfontosságú ötödik mérkőzést vívtak az Albával.

Zsúfolásig megtelt a Debreceni Sportcentrum előtti parkoló, mintha csak békeidőben érkezne mérkőzésre az ember. Ennek oka, hogy a DSC fiatal atlétái és labdarúgói ennek a sportkomplexumnak a területén edzenek, és mivel éppen hogy elmúlt öt óra, mennek az edzések.

Érdekesség, hogy a nyolcszoros olimpiai bajnok Usain Bolt itt állt először rajthoz nemzetközi versenyen a 2001-es ifjúsági atlétikai vb-n, ahol végül ötödik lett.

Ma viszont az ötödik hely csalódást jelentene a DEAC kosárlabdázóinak, hiszen amennyiben kikapnak az Albától, véget ér számukra az idény, és pont ötödikként zárnának.

A csarnokba belépve az ajtónálló rendező kipipál az akkreditáltak névsorában, majd rövid keresgélés után rájöttem, hogy itt a sajtópáholyt az egész lelátó képezi A székek nagy részére szép egységes matrica ragasztva: Kérjük ide NE üljön! Erről csak annyi jutott eszembe, hogy:

A helyi műsorközlő olyan elánnal végzi munkáját, mintha minimum teltház lenne, igaz, a sajtó és a DEAC munkatársai összesen kitesznek vagy harminc embert, akik élvezettel nézik és hallgatják végig a játékosok bemutatását. Elszorul a sportújságíró szíve, amikor arra gondol, hogy mégis milyen hangulat lehetne itt, ha nem lenne a pandémia okozta zártkapu. A játékosokon és edzőkön kívül természetesen mindenki szigorúan maszkban figyeli az eseményeket.

Feldobás. Shaquille Hines druszájához méltóan üti el a labdát, majd Tóth Ádám passzírozza be valahogy a gyűrűbe, vezet a DEAC. Alig telik el fél perc, a hazaiak edzője Kovács Adrián máris féllábbal a pályán, hihetetlen átéléssel instruálja játékosait. Úgy tűnik, mintha Kovács külön harcot vívna edzőkollégájával Forray Gáborral, hogy ki tudja hangosabb tapssal buzdítani a sajátjait. A debreceni tréner győzött.

Az első negyed felénél járunk, amikor még mindig nem sikerült egyik csapatnak sem átlépni a tíz pontot, rettentő fizikális harc folyik a pályán,

és úgy tűnik, a nagy tét megremegteti a dobásra készülő kezeket. 22-14-es hazai előnnyel ér véget az első negyed. Sok a hiba, mind a személyi, mind a technikai, és ebben a pillanatban egy tényleges technikait fújtak be Somogyi Ádámra a bírók. A Debrecen magyar válogatott játékosa sérelmezte, hogy nem fújtak faultot ellenfelére.

Moore gondoskodik arról, hogy megnyugodjon a kispad, szemet gyönyörködtető alley-oop figura után Hines tépi meg a gyűrűt (ha már egyszer Shaquille-nek hívják). Vastaps zúg a lelátóról, talpon mind a harminc ember. Már-már megnyugtató hazai előny, azonban a pályán minden van, csak nyugalom nincs, Hines üt hátulról oda egy jókorát Omenakának. A játékvezetők pedig úgy csinálnak, mint mindenki a kilencvenes években, nézik a videót. Az ítélet: sportszerűtlen. A félidőre egyetlen pontra olvad a DEAC előnye, 33-32.

Óriási sikert ért el a DEAC férfi kosárlabda-csapata Forrás: DEAC

Amikor a harmadik negyedben 4:44-nél 40-44-et mutat az eredményjelző, további rossz hír éri a debreceni újságírókat, mert megtudják, hogy 3-2-re vezet a Békéscsaba a DVSC ellen – a labdarúgó NB II-ben. De nincs idő elkalandozni, mert felgyorsulnak az események. Tripla itt, tripla ott, mintha leküzdötték volna a csapatok a kezdeti görcsösséget, kard ki kard támadnak a felek.
A nézőtéren helyet foglalók úgy vélik, hogy a Vojvoda Dávidon védekezőknek túl könnyen osztják a személyiket, s a sovány publikum hangot is ad ezen véleményének:

A frusztráltság okát abban látom, hogy már öttel megy az Alba. Ám ismét Moore és Hines remekel, kinti dobásaik után újra a hazaiaknál az előny, megint csak fájó belegondolni, milyen eszméletlen hangulat lenne itt, ha lehetnének szurkolók. Úgy érkezett el a párharc utolsó negyede, hogy még semmi sem dőlt el.

„Technikait neki!" – hallatszik be ismét, miután Vojvoda begyűjti negyedik faultját is.

Mindkét edző ingre vetkőzve már, izzasztó küzdelem folyik, az egyszer biztos. Ronald Moore a Harlem Globetrotters babérjaira tör, amikor a büntetővonal tájékáról háttal enged el egy dobást, ami éppen, hogy kimarad, de ki más, mint Shaq Hines érkezik, és értékesíti támadólepattanóját. Az utolsó öt perchez közeledünk, és továbbra sem lehet nyugodt egyik csapat sem, hol a DEAC, hol az Alba vezet. Az órán 44.8 másodperc, 82-81-re a Fehérvárnál az előny. Moore megtáncoltatja a fehérvári magasembereket, majd balkézzel elenged egy nagyon nehéz dobást, de ma napja van az amerikainak. 85-82 a hazaiaknak tizenkét másodperccel a dudaszó előtt, kettőt dobhat a vendégek erőcsatára, Davis. Az első büntetője jó, a második kimarad, Vojvoda teszi vissza a gyűrűre közvetlen közelről az egyenlítésért, labdája azonban kifelé pattan.

Vojvoda Dávid (fehér mezben) vezeti a labdát a DEAC elleni mérkőzésen Forrás: Alba Fehárvár Facebook

Nem kizárt, hogy ha ez egy teltházas mérkőzés, akkor a győzelem pillanatában néhány szurkoló örömében megrohamozza a játékosokat és az edzői stábot.

Kovács Adrián együttese tíz év után az első csapat a férfi kosárlabda NB1-ben, amely 0-2-ről fordított meg párharcot a rájátszásban.

Az elődöntőben a Szolnoki Olajbányász vár a cívisvárosiakra, a másik ágon pedig Szombathely – Szeged összecsapás lesz a döntőbe jutásért. A mérkőzés végeztével a debreceni játékosok az öltözőben folytatták az ünneplést, míg a fehérváriak magukba roskadva ültek a pálya szélén. Vereségükkel bizonyossá vált, hogy az ötszörös bajnok idén nem gyarapítja tovább címei számát.

Ja, és hogy el ne feledjem: a DVSC focistái 4-4-et játszottak Békéscsabán, miközben a Gyirmót nyert Nyíregyházán. Már csak két pont a Loki előnye az NB II-ben a feljutásért vívott harcban. Ott is nagy izgalmak várhatóak.

Férfi kosárlabda NB I, negyeddöntő, 5. mérkőzés: DEAC-Alba Fehérvár 88-85 (22-14, 11-18, 26-22, 29-31)