Társoldalunk:

Elképesztően nehéz út vár a magyar kézilabda-válogatottra a hazai Európa-bajnokságon

2021.05.06. 18:45

Ahogyan arról már beszámoltunk, a magyar férfi kézilabda-válogatott Portugáliával, Izlanddal és Hollandiával került egy csoportba a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon. A sorsolás után nézzük meg, hogy milyen út várhat Gulyás István csapatára azon a tornán, amelyre nagy célokat tűzött ki maga elé.

Két és fél év alatt szintlépés

A magyar férfi kézilabda-válogatott 2019 nyarán egy új narratívát követve új útra lépett: Gulyás István lett a szövetségi kapitány, akinek a munkáját Chema Rodríguez és Nagy László kezdte el segíteni. A csapatépítés végső céljának a 2022. január 13. és 30. között megrendezésre kerülő, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot jelölték ki.

A szakmai stáb már az első közös világeseményüknek számító, 2020-as Eb-re is ennek megfelelően rakta össze a keretet, amelyik nagy meglepetéseket bemutatva, csupán pár apró lépésre járt az elődöntőbe jutástól. Ugyanez igaz volt az idei világbajnokságra is, ahol a mieink a legjobb nyolc között búcsúztak.

A magyar férfi kézilabda-válogatott az elmúlt másfél évben az egész országot maga mögé állítottaForrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

A tudatos építkezés a pályán is meglátszott: az Eb-n Oroszországot, Izlandot és Szlovéniát is legyőzték, valamint még a csoportkörben a világbajnok dánokat állították megoldhatatlan feladat elé - egy döntetlent kiharcolva velük szemben. A mind a hét mérkőzését Malmöben játszó együttesnek Norvégia és Svédország ellen nem volt esélye a győzelemre, Portugália ellen pedig már a fáradtság jelei mutatkoztak az előtte már az egész országot maga mellé állító nemzeti csapaton.

A minden idők első, 24 csapatos kontinenstornáján elért 9. hely nem adja vissza azt, hogy mennyit lépett előre a válogatott. Az idei, egyiptomi világbajnokságon kiharcolt 5. pozíció már annál inkább: ez volt a férfi kéziválogatott történetének harmadik legjobb vb-szereplése. Csupán az 1986-os ezüstéremmel záruló torna, illetve az 1997-es tornán elért 4. hely nevezhető ebből a szempontból sikeresebbnek.

Az immáron szűk két éve tartó úton a már előtte is ismert vezéregyéniségek, Lékai Máté, Mikler Roland és Bánhidi Bence mellett olyan tehetségeket fedezhettünk fel magunknak, mint Szita Zoltán vagy Máthé Dominik, vagy a honosított játékosként egyaránt sokat segítő Petar Topic, Pedro Rodríguez és Stefan Sunajko.

Jöhet az újabb lépés a világ egyik legjobb beállójává érő Bánhidi Bencéék számáraForrás: AFP//Anne-Christine Poujoulat

Ők mindannyian kivették a részüket a sikerből a 2022-es Eb-n selejtező nélkül is biztos résztvevő csapatok számára kiírt Eurokupában, ahol a magyar válogatott története első nemzetközi trófeáját szerezte. A mieink Spanyolország, Horvátország és Szlovákia ellen két-két alkalommal pályára lépve, öt győzelem mellett csupán egyetlen vereséget szenvedtek el.

A magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-sorsolás napjára eljutott arra a szintre, hogy senki sem mehet biztosra ellene. Így nyugodtan várhattuk, hogy melyik három ellenféllel kell majd farkasszemet néznie az újonnan épülő, 20 ezer fő befogadására alkalmas Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban.

Kiegyensúlyozott csoport, nehéz ág

A nemzeti csapat mellé a B csoportban Portugália, Izland és Hollandia került. Egyikük sem tradicionális kézilabdanemzet, de szerencsére a férfiak válogatott világeseményein egyre kevesebbet jelent ez a kifejezés. A 24 résztvevő csapatból körülbelül 20 olyan van, amelyik bármelyik pillanatban nehézséget okozhat a másiknak.

A portugál válogatott egy kicsivel előrébb jár, mint a magyar válogatott, de ezt a hazai pálya hangulatával ellensúlyozni lehetForrás: AFP/Sylvain Thomas

Portugália rendkívül kellemetlen játékstílusával, a 7 a 6 elleni támadójátékot tökélyre fejlesztve tavasszal kiharcolta története első olimpiai szereplését. Ehhez Franciaország és Horvátország közül kellett legalább az egyiket legyőznie, ami sikerült is nekik, így az ötkarikás játékok kétszeres aranyérmese, azaz a horvátok nem lesznek ott Tokióban.

Sajnos a portugálok sikerét egy szomorú tragédia is beárnyékolta: Alfredo Quintana, a Porto válogatott kapusa szívrohamban életét veszítette pár héttel a selejtezőtorna kezdete előtt. A csapatszellemről mindent elmond, hogy az a Rui Silva lőtte be a kijutást jelentő gólt, aki magára tetováltatta a kapus képét a selejtezők előtt.

Izland minden idők egyik legkiválóbb balszélsője, a visszavonuló Gudjon Valur Sigurdsson nélkül kénytelen Budapestre utazni. Ugyanez nem mondható el a világ egyik legjobb játékosáról, Aron Pálmarssonról, aki nyáron otthagyja a Barcelonát, hogy az Aalborg vezére lehessen. Rajta kívül a nemzetközi mezőny egyik legtehetségesebb kapusa, Viktor Gísli Hallgrímsson, és a Sigurdsson árnyékából kiszabaduló gólzsák, Bjarki Már Elísson is az izlandiakat erősíti.

Vajon mikor jön ki végre a lépés Aron Pálmarsson számára az izlandi válogatottban is?Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Hollandia szintén feltörekvő csapat, vezérük az a Luc Steins, akit a Paris Saint-Germain a szezon közben megsérülő Nikola Karabatic pótlására szerzett meg. A 26 éves irányító teljesítményével annyira elégedettek voltak Párizsban, hogy a következő évadra is szerződést kapott tőlük.

Mivel minden csoportból a legjobb kettő jut tovább a középdöntőbe, ezért közülük kettőt is meg kell előzniük a mieinknek. Ha sikerrel járnak, akkor négy újabb, egyaránt pokolian nehéz ellenfél várhat a középdöntőben, amelyek az A és a C jelű kvartettből érkeznek majd.

Az A csoportban a legutóbbi két vb-t megnyerő Dánia igazi balkáni társaságba került. A skandinávok mellett Szlovénia számít a továbbjutás másik esélyesének, de nem szabad leírni a legendás Kiril Lazarov által - a pálya mellett immáron a kispadon is - vezetett Észak-Macedóniát sem. Kíváncsian várjuk, hogy a veszprémi Vuko Borozant láthatjuk-e Montenegró színeiben.

A magyar férfi kézilabda-válogatott ismét nagy sikerekkel örvendeztethet meg bennünketForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A C csoportban a Pick Aréna szintén a délszláv szurkolóktól lehet hangos. Egy Horvátország-Szerbia mindig, minden körülmények között óriási rangadónak számít. Ha pedig mellettük ott van Franciaország is a négyesben, akkor még kevésbé irigyeljük Ukrajnát.

Mindkét középdöntős ágról a két legjobb válogatott jut majd be az elődöntőbe. Mondanunk sem kell, hogy ennek a kiharcolása a sorsolás függvényében még inkább emberfeletti teljesítmény lenne. Emberfeletti teljesítmény, de nem lehetetlen küldetés!

Így néz ki tehát a magyar válogatott útja a legjobb négy közé - mert, hogy Gulyás István csapata pontosan ezt a célt tűzte ki maga elé a hazai Európa-bajnokságra. Alig várjuk, hogy részesei lehessünk a 2019 nyara óta tartó út végső fázisának.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, 2022, a csoportbeosztás:
A-csoport(Főnix Csarnok, Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok): Portugália, Magyarország, Izland, Hollandia
C-csoport(Helyszín: PICK Aréna, Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Ondrij Nepala Aréna, Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport(Ondrij Nepala Aréna, Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Steel Aréna, Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

A 15. férfi kézilabda Európa-bajnokságot 2022. január 13. és 30. között rendezik meg két ország öt helyszínén.