A csodagyerek, a gumiember és a következő magyar világsztár

Máthé Dominik magyar férfi kézilabda-válogatott
Hungary's right back Dominik Mathe celebrates after scoring during the 2021 World Men's Handball Championship match between Group A teams Germany and Hungary at the 6th of October Sports Hall in 6th of October city, a suburb of the Egyptian capital Cairo on January 19, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Továbbra is kijelenthető, hogy fényes jövő előtt áll a kézilabdavilág a férfiakat figyelve. Egyre több országban képesek magas szinten űzni a sportágat, amit a legutóbbi világ- és Európa-bajnokságon tapasztalt kiegyenlített mezőny is alátámaszt. Napjainkban már bárhol felbukkanhat egy-egy tehetséges fiatal – most közülük mutatunk be 15-öt.

A legtehetségesebb 23 éven aluli fiatalok listáján az 1998. május 7. után született játékosok közül válogattunk. A tavaly májusban összeállított listánk nyolc helyen változott, mivel Kecskés Dánielt nem sokat láthattuk a mostani szezonban a MOL-Pick Szeged csapatában pályára lépni, ezért helyette egy másik magyar játékost választottunk.

Szita Zoltán neve azért nem található már meg a rangsorban, mert februárban betöltötte 23. életévét. Hozzá hasonlóan ebből az okból kifolyólag került le Emil M. Jakobsen, Arkadiusz Moryto, Omar Yahia, Johannes Golla, Josip Sarac és Dika Mem is – garantáljuk, hogy a helyettük felkerülő tehetségek legalább akkora potenciállal bírnak, mint ők maguk.

A 15 fiatal játékos közül kilencen is a Bajnokok Ligájában bizonyítanak hétről hétre, de akik még nem léphettek pályára a legrangosabb európai kupában, ők is részt vettek már nagy felnőtt világeseményen, illetve a világ legerősebb bajnokságaiban dobálják a labdát.

15) Michal Olejniczak

Lengyelország, irányító, 20 éves, Vive Kielce (tavalyi helyezése: nem volt a listán)
A lengyelek éppen egy generációváltás közepén vannak. Szymon Sicko, Arkadiusz Moryto, Tomasz és Maciej Gebala – mind egy nagy közös céllal rendelkeznek: a lehető legjobban szerepelni a számukra hazai rendezésű 2023-as világbajnokságon.

Ebben az esetleges menetelésben már Olejniczak is szerepet kaphat, aki hétről hétre minden idők egyik legjobbjától, Talant Dujsebajevtől tanulhat a Kielcében. Mivel Igor Karacic egy hatvan perces játékos irányító poszton, ezért még néha a balszélre kényszerül, de amikor megkapta a lehetőséget, ezen a poszton is élt vele.

Generációváltás közepén a lengyel válogatott: a cél a 2023-as világbajnokság Forrás: AFP/Petr David Josek

14) Miljan Vujovic

Szlovénia, kapus, 20 éves, Celje PL (-)
A festett hajú celjei a rendkívül furcsa stílusban védő kapusokat kitermelő szlovén iskola legfiatalabb növendéke. Klemen Ferlin, Gorazd Skof, Matevz Skok és Urban Lesjak örökségét viheti tovább, ha még nagyon sok olyan teljesítményt bemutat, mint amit februárban a Telekom Veszprém ellen letett az asztalra.

A világ legjobb játékosainak egy nagyon nehéz estét okozott Celjében, a magyar csapat csak 29-25-re tudott nyerni abban a csarnokban, amelynek a tervrajzai alapján építették meg a Veszprém Arénát. Kapusként nagyon nehéz már ennyire fiatalon jól teljesíteni, ez az a poszt, amire a leginkább meg kell érni. Amilyen ütemben Vujovic fejlődik, nem lepődnénk meg, ha egy-két éven belül a Bundesligában találná magát.

13) Rosta Miklós

Magyarország, beálló, 22 éves, MOL-Pick Szeged (-)
A legmagyarosabb poszt a Tisza partján a beállós pozíció. Bánhidi Bence már most a világ egyik legjobbja, akiért a Barcelona is bejelentkezett, ezért is minősül még nagyobb dolognak, hogy úgy néz ki, sikerül őt megtartania a Szegednek. Mögötte a kézilabdacsaládba született Rosta is szépen lépdel előre a ranglétrán.

Nemcsak a Szegedben, de a magyar válogatottban is hosszú időre biztosítottnak látszódik a minőség az ellenfél védőfalában. Rosta jól mozog támadásban, és a védelemben is egyre nagyobb feladatokat kap Gulyás Istvántól és Juan Carlos Pastortól.

Rosta Miklós viszi tovább a családi hagyományokat Forrás: AFP/Khaled Elfiqi

12) Szergej Koszorotov

Oroszország, balátlövő, 21 éves, Chekhovskie Medvedi (-)
Az oroszoknál a férfi szakág története legrosszabb időszakát élte az elmúlt években. Az 1990-es években még az övék volt az egyik legjobb válogatott, majd jött egy folyamatosan tartó lejtmenet. 2018-ban az Eb-re ki se jutott, két évvel később pedig három vereséggel esett ki. Az idei vébén látottak már bizakodásra adhatnak okot.

Koszorotovból a világ egyik legjobb átlövője válhat az alapján, ahogyan ebben a szezonban játszik. A vébén a szlovénok és a fehéroroszok kapujába is hat-hat bombagólt helyezett el, majd Egyiptom ellen nyolcszor volt eredményes. Amit pedig klubjában nyújtott az Európa-ligában, az szintén parádés volt: 65 gólt dobott a szezonban, nem rajta múlt, hogy kiestek a Löwen elleni negyeddöntőben. A következő idényt már a Wisla Plockban kezdi, így Szita Zoltánnal küzdhet a játékpercekért.

11) Luis Frade

Portugália, beálló, 22 éves, Barcelona (-)
A klublegenda Cedric Sorhaindo távozásával azt is mondhatnánk, hogy végre eljön az ő ideje a katalánoknál. Azonban már hivatalos, hogy a francia játékos helyére szerződtetik Frade honfitársát, Victor Iturrizát, így semmivel sincs beljebb a 22 éves fiatal.

A nagyobb gondot ugyanis nem ez, hanem a világ egyik legjobbja, Ludovic Fabregas jelenléte okozza a számára, aki mindannyiuknál eggyel magasabb polcon található. Vajon hány évet fog elpazarolni tehetségéből Frade a nála alig két évvel idősebb poszttársa mögött?

Luis Fradénak lehet, hogy korán jött a barcelonai ajánlat Forrás: TT News Agency via AFP/Johan Nilsson

10) Gísli Kristjánsson

Izland, irányító, 21 éves, Magdeburg (9.)
Nem csak Rosta Miklós származik kézilabdás családból listánk tagjai közül. Kristjánssonnak az a Kristján Arason az édesapja, aki az izlandi válogatottban 1123 gólt dobott jobbátlövőként. Vagyis volt kitől örökölnie a labdaérzékét, így talán nem csoda, hogy futballban sem ügyetlen. Mielőtt kézilabdázó vált volna belőle, az izlandi labdarúgócsapat tagjaként bronzérmes lett a 2014-es ifjúsági olimpiai játékokon.

Két évvel később már az U18-as kézicsapat legeredményesebbje volt a korosztályos Eb-n, ahol a torna MVP-jének is megválasztották. A felnőttválogatottban már 18 évesen bemutatkozhatott – a THW Kiel hamar felfigyelt rá, és már nagyon fiatalon szerződtette is. Ez az út egy, a 31. életévében járó izlandi klasszis irányítónak már bejött, ám Aron Pálmarssonnal szemben Kristjánsson két év után Magdeburg felé vette az irányt.

Gísli Kristjánsson a következő nagy izlandi irányító lehet Aron Pálmarsson után Forrás: AFP/Patrik Stollarz

9) Viktor Hallgrímsson

Izland, kapus, 20 éves, GOG Gudme (11.)
A dán Emil Nielsen és a szerb Dejan Miloszavljev mellett ő számít jelenleg a legnagyobb potenciállal bíró kapustehetségnek. A 2020-as Eb-n valósággal berobbant a köztudatba, amikor Norvégia ellen dupla védéssel jelentkezett Sander Sagosen ellen, majd csereként beállva hat lövésből ötöt megfogva 85 %-kal látta el a rá bízott feladatot.

Hallgrímsson fantasztikus adottságokkal van megáldva – annak ellenére is rendkívül robbanékony, és a reflexei is kiválóak, hogy 2,03 méter magas. Védési stílusa alapján Niklas Landin juthat eszünkbe – talán ennél többet nem is kell mondanunk arról, hogy mekkora potenciál van benne.

8) Mathias Gidsel

Dánia, jobbátlövő, 22 éves, GOG Gudme (-)
A dán válogatott 2019 januárjában hazai pályán minden idők egyik legnagyszerűbb teljesítményével, mind a 10 mérkőzését megnyerve történetük első világbajnoki címét hódították el. Majd jött az Eb, ahol csalódást keltően már a csoportkörben kiestek. Nikolaj Jakobsen szövetségi kapitány az egyiptomi vébére pár fiatalabb játékost is sikerrel beépített a csapatába. Ilyen volt a beálló Magnus Saugstrup és a balszélső Emil M. Jakobsen mellett Mathias Gidsel is.

Az igazán klasszis balkezes jobbátlövő az elmúlt években hiánycikknek számított Dániában. A 2021-es vébén, élete első felnőtt világeseményén az all star csapatba bekerülő Gidsellel ez a probléma is megoldódni látszik a skandinávoknál. Az Egyiptom elleni negyeddöntő minden idők egyik legjobb kézilabda-mérkőzéseként vonul be a történelembe – Gidsel ezen a találkozón is fontos pillanatokban szólt hozzá gólokkal. Minden megvan a dánokban ahhoz, hogy a vb után nyáron az olimpián is megvédjék címüket.

7) André Gomes

Portugália, balátlövő, 22 éves, FC Porto (8.)
Korának Carlos Péreze lehetne mindenfajta túlzás nélkül, amennyiben végre nem csak 20 percekre használnák őt az edzői. Mivel a portugál válogatott is a Magnus Andersson által kialakított, változatos és kiismerhetetlen támadójátékra épül, ezért Gomes eddig egyik csapatban sem tudott annyi játéklehetőséghez jutni, mint amennyit képességei alapján megérdemelne.

Ő az, aki, ha lenne kézilabdás all star-gála, ahol az egyik feladat az lenne, hogy egy autót vagy egy nagyobb testű állatot átugorva kellene gólt szerezni, akkor azt minden fajta gond nélkül képes lenne megtenni. Talán a következő szezonra nagy terveket szövögető Melsungen, amelyik Gomessel a soraiban törne még feljebb a Bundesligában, megadja neki a lehetőséget.

6) Dylan Nahi

Franciaország, balszélső, 21 éves, Paris Saint-Germain (-)
"Félelmetes technikai képességekkel, sebességgel és rugókkal bíró francia szélső" – 15 évvel ezelőtt Luc Abalót harangoztuk volna be így. Napjainkban Dylan Nahi az, aki posztján a három legügyesebb fiatal (Nahi, Jakobsen, Blonz) egyikeként ezekkel az ismertetőjegyekkel bír.

Nahi mindezek ellenére sem kell a PSG-nek, így a francia sztárcsapat Edouard Kempf után már a második olyan szélsőjét pazarolja el, akikből világsztár lehet. Nahi a nyártól a Kielcében folytatja, ahol Ángel Fernández távozása miatt garantált játéklehetőséget kap majd a kiteljesedésre. Hátha akkor már a mindenkori francia szövetségi kapitányok is méltónak találják arra, hogy végre beválogassák a nemzeti csapatba is...

Dylan Nahi, a legújabb "gumiember" Forrás: L'Équipe

5) Ahmed Hesham

Egyiptom, irányító, 20 éves, Nimes (10.)
Könnyen lehet, hogy Egyiptom személyében az első Európán kívüli világbajnokot tisztelhetjük majd nemsokára a férfiaknál. Azok alapján, amit januárban házigazdaként produkáltak, az alapján sem tudjuk ezt megcáfolni. A dánok elleni negyeddöntőről már ejtettünk szót, de az a fajta dinamikai fölény, amiben az átlövőik és az irányítóik voltak a legtöbb velük szemben álló védővel, azt valami egészen elképesztő volt látni.

Szinte bárkit képesek voltak megverni már az első lépésükből úgy, hogy az ellenfél utána már csak kapkodta a fejét. Amikor pedig az Ali Zein, Yahia Elderaa, Omar Yahia trió valamelyike pihenőre szorult, jöhettek Ahmed Hesham pillanatai. A 2019-ben számukra aranyéremmel záruló U19-es vb legértékesebb játékosában fizikuma és döntéshozatali képességei alapján a következő Nikola Karabaticot látjuk.

4) Máthé Dominik

Magyarország, jobbátlövő, 22 éves, Elverum (-)
Máthé Dominik és Szita Zoltán elmúlt egy évben mutatott fejlődése jól rávilágít arra, miért is olyan fontos az, hogy a legjobb magyar játékosok más kézilabda-kultúrákkal is megismerkedjenek. A fiatal jobbátlövő választása az Elverumra esett. A norvég együttesben értékes BL-tapasztalatokat szerezve védekezésben is fejlődött, valamint 59 góljával csapata legeredményesebbje lett.

Közben a magyar válogatott 5. hellyel záruló vb-menetelése közben sem maradt adós a gólokkal. Ha nincs az ő nyolc találata Németország ellen, akkor a végén Lékai Máté sem tudott volna győztes gólt szerezni. Alig várjuk, hogy még eggyel nívósabb klubban is bizonyíthassa képességeit – legyen az a Veszprém, a Szeged, vagy esetleg egy külföldi sztárcsapat.

Máthé Dominik lesz a következő magyar világsztár a kézilabdapályán? Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

3) Valter Chrintz

Svédország, jobbszélső, 21 éves, Füchse Berlin (4.)
2017. november 4-én, még a Kristianstad színeiben alig 17 és fél évesen, a Vardar Szkopje ellen szerezte első góljait a BL-ben. Számunkra ennél sokkal emlékezetesebb teljesítmény volt, amikor 2018. november 17-én a Veszprém Aréna közönségét lenyűgözve nyolc alkalommal is a kapuba tudott találni.

Egy héttel ezután pedig nullszögből szerzett győztes gólt a BL-címvédő Montpellier ellen.
Lazaságáról és végtelen önbizalmáról pedig csak annyit, hogy nem minden 18 éves gyerek pörgeti a labdát az ujján, mielőtt odaáll hétméterest lőni egy 195 centiméter magas, 106 kilogramm súlyú kapussal szemben. Minden idők egyik legjobbja lehet, még ezen a mindig is hihetetlen sokszínű egyéniségekkel teli poszton is.

Tavaly nyáron a Füchse Berlinbe szerződött, ahol a 39 éves veterán dántól, Hans Lindbergtől leshet el újabb trükköket. A svéd válogatottal vb-ezüstéremmel térhetett haza Egyiptomból, legjobb meccse a Katar elleni negyeddöntő volt, ahol nyolc gólt dobott. Az olimpiai keretbe való bekerülésért nagy eséllyel Daniel Petterssonnal lesz nagy csatában, Niclas Ekberg helye biztosnak tűnik.

2) Alexander Blonz

Norvégia, balszélső, 21 éves, Elverum (13.)
Továbbra is minden képessége megvan hozzá, hogy személyében az új Gensheimert köszönthessük. A norvég felnőttválogatott legutóbbi három világeseményén már nemcsak hogy ott volt, de meg is kapta a lehetőséget Christian Bergétől, hogy bizonyítsa tehetségét. Mivel Magnus Jöndal az olimpia után visszavonul, ezért könnyedén célba veheti Roger Kjendalen 939 gólos rekordját a nemzeti csapatban. Mondjuk, azt előbb Sander Sagosen fogja átírni, és neki igazából azt a számot kell majd üldöznie.

Külön öröm lehet a szegedi drukkereknek, hogy a portugál Miguel Martins mellett Blonzot is szerződtetni tudták, amivel az irányító poszt mellett a balszélső is meg van oldva a következő évtizedre. A nemsokára átadásra kerülő Pick Aréna meg is érdemli, hogy a világ legjobbjai dobálják benne a labdát hétről hétre.

1) Domen Makuc

Szlovénia, irányító, 20 éves, Barcelona (1.)
A csodagyerek, akinek a személyében az első ezredforduló után született BL-gólszerzőt köszönthetjük: 2017. szeptember 30-án a Kielce elleni mérkőzés hajrájában talált be a nála 22 évvel idősebb Szmal kapujába. Nem sok mindenkit kínál meg már 19 évesen ajánlattal a 9-szeres BL-győztes Barcelona.

Játékstílusa és játékintelligenciája szinte egy az egyben megegyezik a csapattársától, Raúl Entrerriostól látottakkal. Gyors mozdulattal lő, kiválóan mozog és mozgatja játékosait, nagyszerűen készít elő a beállójának és átlövőinek. Jelenleg még sokan vannak előtte a posztján, de Entrerrios az olimpia után befejezi, Pálmarsson pedig az Aalborghoz igazol, így Luka Cindriccsel karöltve ketten maradnak.

Domen Makuc a következő szezonban már a fontos meccseken is nagyobb szerepet kaphat Forrás: Barcelona, Twitter

Ahogyan azt ebből a felsorolásból is láthatjuk, rendkívül sokszínű lett napjainkra a kézilabdázás mezőnye. A játék felgyorsult, az erőviszonyok kiegyenlítettebbek lettek, ezek a fiatalok pedig bármire képesek a labdával.