Társoldalunk:

Óriási lépést tett az Eb-szereplés felé a magyar női röplabda-válogatott

2021.05.09. 21:32

A magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra nyert Dánia ellen a női röplabda Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában vasárnap, az E csoport első tornájának otthont adó Belfort-ban. A férficsapat ugyanakkor 3-0-ra kikapott Budapesten a portugáloktól.

A pénteken Izrael, szombaton pedig a házigazda franciák ellen győztes magyarok így nagyon közel kerültek ahhoz, hogy sorozatban negyedszer is kijussanak a kontinenstornára. Ezt a jövő péntektől vasárnapig a Ludovika Arénában sorra kerülő második körben az első, Izrael elleni mérkőzés megnyerésével ki is vívhatják.
A csoportból az első kettő jut ki az augusztus 18-án kezdődő szerb, horvát, román, bolgár közös rendezésű kontinensviadalra.

Európa-bajnoki selejtező, nők, 3. forduló, E csoport, Belfort: Magyarország-Dánia 3-0 (18, 20, 13)
a legjobb pontszerzők: Török, Gyimes 10-10, Szakmáry 9, illetve Elbaek 15

Az első pontot a dánok szerezték, de a magyarok gyorsan fordítottak, és hamar nagy különbségű előnyt alakítottak ki. A rivális a magyar csapat hibáit kihasználva 10-10-nél egyenlített, de egy újabb jó pediódussal ismét megnyugtató lett a nemzeti csapat előnye, amit a szett végéig meg is őrzött.
A második játszmában meglepték Gluszak tanítványait a lelkesen röplabdázó dánok, a szakember így feladót cserélt, és Király-Tálas Zsuzsanna helyére Bagyinka Fannit küldte be. Három pont is volt a magyarok hátránya, de 15-14-nél már vezettek, a szettet Török Kata és Pallag Ágnes ponterős játékának köszönhetően végül megnyugtató különbséggel nyerték.
A harmadik etapra már nagy különbség alakult ki a felek között, a dánok egyre jobban elfáradtak, így Gluszak eddig kevesebb lehetőséget kapott játékosait is pályára küldte, ám a csapat eredményességén ez mit sem változtatott: a magyarok 76 perc alatt győztek.
A találkozó legeredményesebbje a dánok feladóátlója, Helena Elbaek volt 15 ponttal, a magyaroktól Török és Gyimes Zsófia egyaránt tíz pontot szerzett.

A magyar férfi válogatott 3-0-ra kikapott a veretlen portugál csapattól vasárnap a férfi röplabda Európa-bajnoki selejtezősorozat G csoportjának első tornáján Budapesten, a Ludovika Arénában.

Európa-bajnoki selejtező, 3. forduló, G csoport, Ludovika Aréna: Portugália-Magyarország 3-0 (21, 14, 21)
a legjobb pontszerzők: Ferreira 19, Cveticanin 13, Reis Lopes 12, illetve Pádár 9, Horváth K. 8

Az első szettben a magyar csapat 12-12-ig tartotta lépést riválisával, néhány elrontott támadása után azonban hárompontos hátrányba került. Az előző Eb-n 20. portugál együttes játékosai nyitásaikkal többször is zavarba hozták a házigazdákat, és - bár a magyarok 20-19-nél mínusz egyre zárkóztak - a hét pontos Alexandre Ferreira vezérletével 25 perc után előnybe kerültek.
A második játszmának már az első harmada is a portugálok fölényét hozta, mert a magyar csapat játékába egyre több hiba csúszott. Koch időkéréssel, majd cserékkel próbálkozott - Pesti Marcell és Nagy József is először kapott játéklehetőséget -, de a vendégek könnyedén duplázták meg előnyüket.
A harmadik etapra maradt Nagy és Pesti, de a játék képe így is az előző felvonáshoz hasonlóan alakult: a portugálok tovább növelték előnyüket, váratlan megoldásaikra a magyaroknak nem igazán volt ellenszerük. A hajrában közelebb zárkózott ellenfeléhez a szépen küzdő házigazda, de a vendégek végül 74 perc alatt diadalmaskodtak.