Vágólapra másolva!
A Szombathely 74-53-ra legyőzte a Szolnokot a férfi kosárlabda NB I fináléjának ötödik, mindent eldöntő mérkőzésén, amivel a vasiak 2008 és 2019 után története harmadik bajnoki címüket nyerték meg.

ELSŐ NEGYED

Hazai kosárral kezdődött a mindent eldöntő összecsapás, de Cakarun kétpontosa után a címvédő fordítani tudott, majd az első szolnoki tripla hamar talpra ugrasztotta a közönséget. Ezután a szombathelyiek is bemutatták, hogy ők is jók a hárompontos vonal mögül: előbb Váradi, majd Keller talált a gyűrűbe, 11-5-ös előnyhöz juttatva a vendégeket a negyed felére.

Nagy csatát és kevés pontot hozott az első félidő Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Szolnok büntetőket hibázott, a Falco pedig a 8. percig őrizte pár pontos előnyét. Gibson triplájával és Warner labdaszerzése után gyorsan végig vitt ziccerével 13-13-ra egyenlített a hazai együttes, hogy aztán Zsíros büntetőivel már az Olaj állt jobban. Sőt, Badzim dudaszóban eleresztett sikeres kísérlete után meg is nyerték az első negyedet. (19-16)

MÁSODIK NEGYED

Barac ziccere után a vonalról is eredményes volt, amire hazai oldalon Zsíros emberről válaszolt egy nehéz dobással. Subotic óriási blokkot adott Andersonnak, Perl kettőből csak egy büntetőt váltott kosárra, majd jött Benke, aki 22-22-re módosította az állást.

Warner nem boldogult a vonalról, pedig a közönség őt segítette. A negyed felénél Gasper Potocnik nem ok nélkül kért időt, hiszen csapata hat perc alatt alig három pontra volt képes. A hazaiak tanácstalanságát jól jelzi, hogy a támadóidő kétszer is lepergett úgy, hogy nem tudtak mit kezdeni a labdával.

A szolnoki Marjan Cakarun (balra) és a szombathelyi Keller Ákos nagy csatája Forrás: MTI/Kovács Tamás

A rendkívül pontszegény első félidőben a Szombathely nem tudott ellépni riválisától, a Szolnok 24-24-re egyenlített. Három perccel a játékrész vége előtt Váradi triplája még elől tartotta a vendégeket, de jött Kovács, aki megfordította a meccset. Benke szép duplájával kialakította a 29-29-es félidei eredményt.

HARMADIK NEGYED

A második félidő első pontjait Keller szerezte, aki magyar válogatott csapattársával, Benkével zsákolóversenybe kezdett. Ezt nem fogadta valami jól a hazai közönség, hiszen a Falco 39-35-re ellépett. Potocnik időkérése hiába való volt, hiszen a túloldalon Benke előbb triplát dobott, majd jött a sikeres közeli kosara, ami után a Falco kilenc ponttal elhúzott. (35-44)

Sőt, a Szolnok egy perccel később először került tíz pontnál nagyobb hátrányba. Badzim hárompontosa reményt adott a hazaiaknak, de Váradi visszaállította a tízpontos különbséget: a 26 éves játékos ismét távolról volt eredményes, majd két büntetőjének köszönhetően a Szombathely már 55-42-re vezetett 39 másodperccel a negyed vége előtt - innen a dudaszóig már nem változott az állás.

A Szolnok teljesen leblokkolt a második félidőre, így a címvédő könnyedén megnyerte a mindent eldöntő összecsapást Forrás: MTI/Kovács Tamás

NEGYEDIK NEGYED

Warner hárompontosával jól kezdte az utolsó játékrészt a hazai csapat, de Benke válaszolni tudott rá. Hét és fél perccel a vége előtt eldőlni látszott a mérkőzés és ezzel a bajnoki cím sorsa is, hiszen Barac pontjaival a Falco 63-45-re ellépett.

A Szolnok teljesen leblokkolt, amivel a vendégek tökéletesen élni is tudtak, 67-47-nél már húsz pont is volt a két csapat között. A népes szombathelyi szurkolótábor a végén már a néma csendben ülő hazaiak fölé nőtt, így a vasiak minden fronton diadalt arattak a mindent eldöntő találkozón.

A Szombathely 74-53-ra legyőzte a Szolnokot, amivel 2008 és 2019 után története harmadik bajnoki címét nyerte meg.

Férfi kosárlabda NB I, DÖNTŐ, 5. mérkőzés
Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 53-74 (19-16, 10-13, 13-26, 11-19)
legjobb dobók: Subotic 13, Badzim 12, Warner 10, illetve Váradi 17, Benke 15, Perl 14, Barac 13
A párharc és a bajnoki cím győztese: a Szombathely, 3-2-es összesítéssel