Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legjobb kézilabdázója, Görbicz Anita és a valaha volt egyik legkiválóbb balátlövő, Eduarda Amorim is utolsó trófeáját nyerheti a visszatérő Ambros Martín irányításával egy rapszodikus szezon végén. De nem lesz könnyű dolga a Győri Audi ETO-nak a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében, ahol az elmúlt pár év egyik legkiegyensúlyozottabb mezőnye gyűlt össze.

Egy korszak lezárul

Görbicz Anita maga a női kézilabdázás. Nem csak Győrben ismerik el, hogy mekkora hatással volt a sportágra a 24 év alatt klubjában közel 3500 gólt dobó, és legalább ennyi gólpasszt kiosztó legenda. Elég csak arra gondolnunk, hogy honlapján még az európai szövetség is rendre Anita királynőként hivatkozott rá az elmúlt évtizedben.

Ő volt az, aki a sorozatos európai kupadöntőkben elszenvedett kudarcok ellenére sem igazolt el sehova, pedig pályafutása elején még az akkori dán világválogatottak is csábították. Azonban neki itthon volt dolga: Győrben szeretett volna tagja lenni egy hasonló erősségű csapatnak, és ahogy javultak a körülmények, ez az álma úgy vált valóra.

Görbicz Anita utolsó nagy dobására készül az ETO-val Forrás: Csudai Sándor - Origo

Míg karrierje első szakaszában inkább a válogatottal jöttek a sikerek (vb-ezüst- és bronzérem, Eb-bronz, elődöntős szereplés a pekingi olimpián), addig az ETO-val a 2010-es évekre jutott a csúcsra.

Neve összeforrt a győri kézilabda felemelkedésével, és azzal, hogy a Rába-partiak 2020-ban kétségtelenül a világ legprofibb női kézilabdacsapatának mondhatják magukat.

A fantasztikus egyéni teljesítmények és elismerések dacára Görbicznek csak nem akart összejönni az aranyérem nemzetközi szinten. Ez alól az ETO sem volt kivétel: nevelőegyesülete az első hét európai kupadöntőjét egyaránt elvesztette. Aztán megérkezett a hőn áhított áttörés, és 2013-ban a Bajnokok Ligája megnyerésével átszakadt a gát. A veszprémi sikert a budapesti négyes döntőkben további négy elsőség követte.

Közben Görbicz a BL történetének egyik legeredményesebb gólszerzőjévé vált, a mostani – mint kiderült, utolsó - szezonjában az 1000 gólos álomhatárt is átlépte, és a gólkirálynői címet is megnyerte két alkalommal. Alázatáról sokat elmond, hogy amikor már voltak nála jobb játékosok irányító poszton, akkor a pálya szélén is megállta a helyét.

Sőt, hatalmas rutinjával és jótanácsainak köszönhetően még Stine Oftedal is fejlődni tudott, akit 2019-ben az IHF a világ legjobb kézilabdázójának választott. Ezt a díjat Görbicz is megkapta, még 2005-ben, alig 22 évesen, ahogyan hét évvel ezelőtt a Győr másik klublegendája is.

Ki gondolta volna, hogy Eduarda Amorim személyében minden idők egyik legkiválóbb balátlövőjét tisztelhetjük majd?

Amikor 2009-ben csatlakozott a magyar csapathoz, még csak nagyon kevesen. A brazil játékos a Kometal Szkopjéból érkezve az elmúlt 12 évben nem csak a góllövésben (minden idők második legeredményesebb győri kézilabdázója) jeleskedett, hanem ő volt a védekezés legfontosabb embere.

Amorim kiváló csapatember, aki vidámságával, pozitív életszemléletével sosem hagyta, hogy a győriek elkényelmesedjenek. Mindig akkor játszott a legjobban és vette hátára a csapatot, amikor annak a legnagyobb szüksége volt rá. Elég a legutóbbi, két évvel ezelőtt 25-24-re megnyert BL-döntőre gondolni, amikor hét akciógóllal segítette együttesét a Rosztov-Don ellen.

Eduarda Amorim minden idők egyik legkomplexebb kézilabdázójává vált Győrben Forrás: EHF CL, Facebool

A kézilabda-romantikusok számára picit csalódás lehet, hogy eredeti terveivel szemben mégsem az ETO-ból vonul vissza, hanem a következő két szezonra a Rosztov-Donba megy „levezetni". Amikor ezek a negatív gondolatok eszükbe jutnak a szurkolóknak, gondoljanak bele abba, hogy mennyi szép emléket köszönhetnek Dudának.

Tényleg a rutin az ETO legnagyobb ütőkártyája?

Nem mindenki képes meneszteni egy vezetőedzőt azután, hogy irányításával az adott csapat 117 mérkőzéséből 108-at megnyert, és hét döntetlen mellett csupán második vereségét szenvedte el. A Győr képes volt erre, amit így három hét távlatából sem feltétlenül érzünk korrektnek Danyi Gáborral szemben.

Aki pedig hisz a karmában, annak egy ilyen cselekedet után elképzelhetetlen, hogy az ETO trófeával zárja ezt a hétvégét.

Visszatért Ambros Martín a kispadra, akivel a Magyar Kupában már vissza is tudtak vágni a Fradinak a 31-22-es kiütéses vereségért, ami a bajnoki címükbe került. A spanyol szakember volt az, aki 2013-ban, 2014-ben, 2017-ben és 2018-ban is BL-címre vezette a zöld-fehéreket, és elkezdte kialakítani a legyőzhetetlenség kultuszát, amit korábbi másodedzője, Danyi Gábor 2019-ben tovább vitt.

A Győr 55 mérkőzés óta tartó veretlenségi szériával érkezik a Papp László Sportarénába.

Vajon sikerül trófeával búcsúznia Görbicz Anitának és Eduarda Amorimnak? Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Legutóbb a CSM Bukarest volt képes legyőzni a mieinket, még 2018 januárjában. Akkor még Martín ült a kispadon, ahová egy román és orosz kaland után most visszatért. A világ legjobb, női csapatot irányító edzőjeként távozott, ám azóta egy-két dolog megváltozott. A BL-mezőny az átszervezésnek köszönhetően soha nem volt ilyen erős, az ellenfelek fel tudtak fejlődni a Győr szintjére.

Azonban a rutin és a hazai pálya továbbra is az ETO mellett szól.

Ez lesz a hetedik női Final 4, amelyek közül hatodik alkalommal lehet ott a magyar együttes, és eddig négyszer meg is nyerték a trófeát Görbiczék. A 2014-15-ös szezonban egy példátlan sérüléshullám miatt nem sikerült eljutniuk Budapestre, 2016-ban pedig egy óriási meccsen, büntetőpárbajban maradt alul a CSM Bukaresttel szemben.

Annak a román csapatnak a legjobbja Isabelle Gulldén volt, aki 15 gólt dobott a Győr elleni fináléban. A svéd irányító szeretheti a magyar fővárost, ugyanis a 2014-es magyar-horvát közös rendezésű Eb végjátékában nemzeti csapatában is parádézott, bronzéremre vezetve a skandinávokat úgy, hogy gólkirálynőként őt választották a torna legértékesebb játékosának.

A szülés után visszatérő Isabelle Gulldén imád Budapesten játszani Forrás: TT News Agency via AFP/Bjorn Larsson Rosvall

Gulldén tavaly gyermekáldásban részesült, majd - immáron a Brest Bretagne játékosaként - szépen lassan visszanyerte formáját. Ugyan annyi gólt már nem szerez, mint előtte, de még mindig nagyszerű érzékkel mozgatja csapatát és adja remek gólpasszait. Ha ő elkapja a fonalat, akkor lehet gondja a Győrnek a szombati elődöntőben.

Az irányító nem csak az egyik legtehetségesebb fiatal beállóst, Fauletta Foppát keresheti a labdával, hanem két remek formában lévő átlövőjének is sikerrel készíthet elő. Kalidiatou Niakaté atlétikus képességei Estelle Nze Minkóéval vetekednek, Ana Gros pedig már 118 gólnál jár az idei BL-szezonban.

Balkezes jobbátlövője a Győrnek nem lesz, ami óriási taktikai hátrányt jelenthet ezen a szinten.

Még akkor is, ha Nze Minko mellett Veronica Kristiansen is világszínvonalat képvisel, és ő is képes ezen a poszton jó teljesítményre. Amikor „égett a ház", Danyi Gábor irányításával az ETO mindent rájuk, illetve Oftedalra bízott. Ez be is jött, de balkezes átlövő hiányában a Brest elleni rangadó már egy jóval szélesebb játékot követelne meg, amiben a szélsőket is nagyobb arányban kellene használni.

A Győr és a Brest kétszer már játszott egymással a szezonban, mindkétszer döntetlennel ért véget a találkozó Forrás: EHF CL, Facebook

Lehet, hogy ez a „kellene" muszájba fordul át, amennyiben Laurent Bezeau, az ellenfél vezetőedzője is úgy gondolkozik, hogy a lövések inkább a szélről érkezzenek a világ egyik legjobb kapusának, Sandra Toftnak a kapujára. Görbicz, Fodor, Lukács és Faluvégi szintén kiváló játékosok, de talán könnyebben zavarba hozhatóak, mint Oftedal, Nze Minko és Kristiansen.

A túloldalon az Amorim-Brattset hármas védőpárosnak lesz a feladata elhárítani a Gulldén-jelentette veszélyt – ha ez nem sikerül, jöhet Amandine Leynaud, aki, ha jól véd ezen a Final 4-on, akkor Katrine Lunde-i és Kari Grimsbö-i magasságokba emelkedhet. Izgalmas taktikai csata előtt állunk, amiben talán 51 %-49 % arányban mégis a Győr számít esélyesnek.

Egy norvég-orosz párharc mindig jó

A 2000-es években tendencia volt, hogy a norvégok nyerik az olimpiát (2008) és az Európa-bajnokságokat (2004, 2006, 2008, 2010), az oroszok pedig a világbajnokságokon (2001, 2005, 2007, 2009) nem találnak legyőzőre. Az még egy teljesen más világ volt, amely talán annyiban hasonlított a szombati Vipers-CSZKA párharcra, hogy mindkét klub hazája válogatott játékosaira épít.

Henny Reistad és a Vipers két évvel ezelőtt már járt a négyes döntőben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Szokás azt mondani, hogy míg a norvég válogatott „A" sora Győrben pattogtatja a labdát, addig a „B" sora Kristiansandban teszi ugyanezt. Ha megnézzük, hogy milyen nevek alkotják a Viperst, akkor egyáltalán nem meglepő, hogy 2019 után ismét eljutottak Budapestre. Katrine Lunde, Nora Mörk és Heidi Löke nevét egyetlen rajongónak sem kell bemutatni, ahogyan a szárnybontogatáson már bőven túl lévő, 22 éves Henny Reistadot sem.

Malin Aune, Jana Knedliková és Vilde Jonassen révén a széleken is képesek magabiztos teljesítményre, és a négyes döntő után visszavonuló Linn Jörum Sullandnak köszönhetően a hétmétereseket is magabiztosan értékesítve jutottak túl a Rosztov-Don elleni negyeddöntőn. Ráadásul tették ezt úgy, hogy a párharc mindkét meccsét Oroszországban kellett lejátszaniuk, az ellenfél szurkolói előtt.

Ami biztos, ha a Győr és a Vipers is sikerrel veszi az elődöntőjét, akkor a norvégok nem fognak zavarba jönni, hogy 4800 magyar drukkerrel kell farkasszemet nézniük.

Ole Gustav Gjekstad csapata ugyanis a szigorú norvég járványügyi szabályok miatt szinte az egész szezont külföldön kellett, hogy lejátssza.

Az ellenfelük az idény meglepetéscsapata, a 2019-ben alapított (ez szigorúan a kézilabda-szakosztályra vonatkozik) CSZKA Moszkva lesz, amelyet hiába Jan Leslie épített fel, a négyes döntőben már nem ő, hanem Olga Akopian irányíthatja az együttest. A dán szakembert ugyanis márciusban menesztették.

A CSZKA Moszkva már többször is bebizonyította, hogy nehéz helyzetből is képes talpra állni Forrás: EHF CL, Facebook

A moszkvaiaknak mégis sikerült eljutniuk Budapestre, miután a CSM Bukarestet idegenben lőtt több góluknak köszönhetően sikerült kiejteniük. A románok elleni negyeddöntőhöz hasonlóan a Krim Ljubljana elleni nyolcaddöntőben is egy öt góllal elveszített első meccs után sikerült fordítaniuk. Példamutató a tartásuk, ami sötét lóként az előttünk álló hétvégén is sokat jelenthet a számukra.

Hiába sérült meg a teljes mezőny egyik legnagyobb tehetsége, Jelena Mihajlicsenko még októberben, nélküle is sikerült megtalálni a játékukat. Ebben a legfontosabb szerepe a 25 éves kora ellenére már másodvirágzását élő sztárirányító, Daria Dmitrieva mellett a térdsérülés miatt egyszer már visszavonuló Jekatyerina Ilinának, a védekező-specialista Sabrina Jacobsennek, illetve a 42 éves kora ellenére is félelmetes formában védő Chana Massonnak van.

Ez az elődöntő is egy igazi taktikai csatát hozhat, amelyben a hosszabbítás sem elképzelhetetlen. Mondjuk ez a hétvége meccsei közül egyiken sem lenne meglepetés, annyira egy szintet képvisel ez a négy csapat jelenleg. Ha egy ilyen mezőnyben szerezné meg Görbicz és Amorim a hatodik BL-címét, az egy méltó búcsú lenne mindkettőjük számára.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Budapest
május 29. szombat
15:15 Győri Audi ETO - Brest Bretagne
18:00 Vipers Kristiansand - CSZKA Moszkva
május 30. vasárnap
15:15 bronzmérkőzés
18:00 DÖNTŐ

Az Origo a budapesti női kézilabda Final Fourról a helyszínről tudósít majd.