A Szeged drámai meccsen nyerte a Veszprém elleni első kézidöntőt

Szeged, 2021. június 2. A szegedi Dean Bombac a férfi kézilabda NB I döntőjének első, MOL-Pick Szeged - Telekom Veszprém mérkőzésén a Szegedi Sportcsarnokban 2021. június 2-án. MTI/Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Szerdán este a K&H férfi kézilabda liga döntőjének első mérkőzésén a MOL-Pick Szeged 31-28-ra legyőzte a Telekom Veszprém csapatát a szegedi Városi Sportcsarnokban.

A döntő párharcnak a Veszprém volt az esélyese, amely az alapszakaszban 26 meccsből 25-öt megnyert, mellette pedig egyszer 33-33-as döntetlent játszott a Csurgó otthonában. A Szeged az alapszakaszban 23 meccset nyert meg, mellette pedig háromszor kikapott. Egyszer a Csurgótól, a Veszprémtől pedig oda-vissza.

A két csapat az idei szezonban háromszor találkozott egymással. Decemberben a Veszprém 12 gólos győzelmet aratott Szegeden, majd márciusban David Davis csapata szoros meccsen, négygólos különbséggel diadalmaskodott a MOL-Pick Szeged fölött. Legutóbb árpilis 12-én találkoztak a felek a Magyar Kupa-döntőben. Akkor is a veszprémiek nyertek, igaz, már csak két góllal.

A találkozó előtt Juan Carlos Pastor, a MOL-Pick Szeged spanyol edzője kiemelte, hogy a korábbi meccsekhez képest óriási pluszt adhat a csapatának, hogy a találkozót már szurkolók előtt rendezik meg. Kentin Mahé, a Veszprém francia játékos hangsúlyozta, hogy bár a csapat nagyszerűen, veretlenül teljesített az alapszakaszban, a döntőben mindkét együttes a nulláról indul.

A szegedi Bánhidi Bence négy gólt szerzett a mérkőzésen Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A Veszprém szerezte meg a találkozó első gólját. Bánhidi Bence eladott labdája után Jahja Omar szerzett könnyű gólt ziccerből. A második percben gyönyörű góllal egyenlített a Szeged. egy betörés után Stanislav Kasparek csavarta el a labdát a kapus mellett. A negyedik percben átvette a vezetést a Szeged. Előbb a kezdőbe jelölt Mirko Alilovic mutatott be egy dupla-bravúrt Lékai ziccerénél, az ellentámadásból pedig Kasparek volt eredményes egy bődületes erejű átlövésből. A Veszprém közben emberhátrányba került, Bánhidi Bence ziccere után pedig kétgólos előnyre tettek szert a hazaiak. A folytatásban is a jobbátlövök villogtak. A Veszprém egyiptomi játékosa, Jahja lőtt tíz méteről a jobb alsóba, majd Rogerio Moraes is bemutatta az első bravúrját, az ellentámadásból pedig Andreaa Nilsson egyenlített.

A meccs első hetesére a 10. percig kellett várni. A veszprémi Petar Nenadic ellen védekeztek belül, de Petar Nenadic lövését Alilovic lábbal védte.

A kapusok mindkét oldalon kitettek magukért. A 15. percben, egygólos veszprémi vezetésnél (5-6) Bánhidi dobhatott könnyű ziccert, de Corrales óriásit védett lábbal, az ellentámadásból pedig Nilsson szerzett gólt, ezzel a Veszprém először vezetett két góllal a mérkőzésen. Sokáig azonban nem maradt, így mert előbb Bodó lőtt egy irgalmatlanul nagy gólt, majd néhány másodperccel később labdát szerzett a Szeged, Kasparek pedig egy könnyű ziccerből egyenlített (7-7).

A 19. percben a Szeged elővette a kapus nélküli, hét a hat elleni támadásformációt, ami Bodó sikeres átlövésével indult. Azonban a másik oldalon Nilsson továbbra is tarthatatlan volt, így a két csapat fej-fej mellett haladt egymás mellett (9-9).

A 20. percben egy ártatlannal tűnő szituáció után piros lapot kapott a Veszprém játékosa, Rogerio Moraes. A brazil válogatott játékos vétlennek tűnt, egyszerűen csak Ligetvári Patrik rálökte a könyökére Matej Gabert.

A folytatásban kőkemény csata dúlt a szegedi Városi Sportcsarnokban, ahol minden egyes lövőhelyzetért meg kellett dolgozni, így egyik csapatnak sem volt esélye arra, hogy ellépjen, így a szünetre 14-14-es állással mehettek pihenni a finálé résztvevői.

Petar Nenadic (középen) a szezon során először hibázott hétméterest Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A második félidő elején sem változott a játék képe. A Veszprém szerzete az első gólt, de azonnal jött a Szeged válasza. A folytatás is hasonló forgatókönyv szerint zajlott: a veszprémi gólokra mindig jött egy szegedi találat. A Szeged a 38. percben tudott először fordítani. A magyar válogatott Mikler Roland védése után Jonas Kallman kapott egy gyors indítást, és lőtt könnyű gólt ziccerből (20-19). Majd egy perccel később Dmitrij Zsitnyikov lőtt a hálóba kiszorított szögből, így kétgólos előnyre tett szert a Szeged, a Veszprém pedig időt kért. A rövid szünet jött tett a vendégcsapatnak, amely Nenadic és Manaszkov rév gyors egymásutánban szerzett két gólt, így megint egálra állt a meccs.

A 42. percben ismét átvehette volna a vezetést a Veszprém.

Nenadic végezhetett el egy hétméterest, de a szerb játékos először hibázott az idei szezonban, a másik oldalon pedig Bánhidi értékesített egy ziccert, így megint a Szegednél volt az előny, majd egy perccel később Bogdan Radivojevic is értékesített egy hetest (23-21).

A szegedi Dean Bombac (b) és Matej Gaber (j) öröme Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A folytatásban a veszprémi Andreas Nilsson tarthatatlan volt, így a 49. percben ismét egyenlíteni tudott a vendégcsapat (26-26). Az 51. percben egygólos szegedi vezetésnél Alilovic védett ziccert kulcspillanatban, ráadásul a szegediek dobhattak is egy hetest, de Vladimir Cupara védeni tudott, a veszprémiek pedig azonnal egyenlítettek. Hét perccel a vége előtt Canellas hetesének és a magyar válogatott Bodó Richárdnak köszönhetően két góllal ellépettek a Szeged, majd Manaszkov kapufája után már háromgólos előnyért támadhattak a hazaiak.

Öt perccel a vége előtt Bánhidi csinált helyet Dean Bombacnak, aki nem hibázott, így a második félidőben először három góllal vezetett a Szeged, ráadásul az ellentámadásból Lékai Máté lőtt fölé, ezzel pedig a hazaiak nagyon közel kerültek a bravúrgyőzelemhez. Három perccel a vége előtt Bodó talán a meccset is eldönthette volna, de a válogatott játékos ziccerét Cupara spárgázva védeni tudta. Viszont néhány másodperccel később Joan Canellas értékesített egy ziccert, így a négygólos veszprémi hátrányban David Davisnek időt kellett kérnie.

A magyar válogatott Lékai Máté (b) Matej Gaber (j) szorításában Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az utolsó percben a Veszprém még tudott szerezni egy gólt, ami sokat jelenthet a visszavágóra, mert így a MOL-Pick Szeged "csak" háromgólos előnyt tudott kiharcolni a döntő első mérkőzésén.

A Szeged sorozatban hat nyeretlen tétmérkőzés után tudta ismét legyőzni legnagyobb hazai riválisát.

K&H férfi kézilabda liga, döntő, első mérkőzés
MOL-Pick Szeged-Telekom Veszprém 31-28 (14-14)
gólszerzők: Bodó 5, Källman, Radivojevic, Bánhidi, Kasparek, Bombac 4-4, Zsitnyikov 3, Canellas 2, Mackovsek 1, illetve Nilsson, Nenadic 7-7, Jahja 6, Manaszkov 4, Marguc 3, Tönnesen 1
lövések/gólok: 45/31, illetve 42/28
gólok hétméteresből: 6/5, illetve 6/4
kiállítások: 8, illetve 6 perc

A visszavágót szombaton 18.30-tól rendezik Veszprémben.