Vágólapra másolva!
A magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott Prágában a házigazda cseh csapattól az Európa-liga arany divíziójának szerdai negyedik fordulójában.

A magyarok az első csoportkörben, ugyancsak a cseh fővárosban 3-2-re nyertek a horvátok ellen, a fehéroroszoktól 3-1-re, a csehektől pedig 3-0-ra kaptak ki.

A magyarok a vasárnapi, csehek elleni vereséget követően hétfőn városnézéssel, majd kedden egy edzéssel hangoltak a csehek elleni "visszavágóra". Gluszak a mérkőzés előtt az MTI-nek hangsúlyozta, nagyon szeretnék megmutatni, hogy a házigazda elleni rossz teljesítmény csak kisiklás volt, és reményét fejezte ki, hogy tanítványai ezúttal a szebbik arcukat mutatják.

Ennek megfelelően együttese jól kezdett az öt nap alatt negyedszer pályára lépő rivális ellen, és bár a csehek a játékrész derekán fordítottak, a magyarok a csapatkapitány Török Kata, valamint Pekárik Eszter ponterős játékának köszönhetően a hajrára fordulva három ponttal vezettek. Az utolsó periódus azonban nem sikerült jól, így fordított a rivális.

A második szettnek csak az első harmadában tudta tartani a lépést a magyar csapat, a házigazdák 9-9 után három-négypontos előnyt alakítottak ki, amit végig megőriztek, ezzel megduplázva fórjukat. A magyarok ebben a periódusban rengeteg hibával - hálóérintések, nyitásrontások - segítették ellenfelüket.

Kikapott a csehektől a női röplabda-válogatott az Európa-ligában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A harmadik játszmára maradt az előző második felére becserélt Bleicher Réka a feladó, de hiába voltak a magyaroknak időnként szép megoldásaik, a precízebben, kevesebb hibával röplabdázó csehek szép lassan felőrölték az ellenállásukat, és 81 perc alatt begyűjtötték mindhárom pontot.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa a csehek átlója, Gabriela Orvosova volt 20 ponttal, a magyarok közül Török Kata és Kiss Gréta egyaránt 15-ig jutott.

A csoportokból az első helyezett jut biztosan a június 19-20-i, bulgáriai négyes döntőbe. Amennyiben a torna házigazdája első helyen zár csoportjában, úgy a három csoport legjobb másodikja is kvalifikál a végjátékra.

A csoportriválisok közül a magyar csapat a horvátokkal és a fehéroroszokkal az augusztus 18-án kezdődő Európa-bajnokságon is azonos csoportban szerepel.

Európa-liga, arany divízió, 4. forduló, C csoport, Prága:
Csehország-Magyarország 3-0 (21, 21, 20)
a legjobb pontszerzők: Orvosova 20, Hodanova 10, illetve Török, Kiss G. 15-15

Jakub Gluszak szövetségi kapitány csapata csütörtökön 16 órától a beloruszokkal találkozik, pénteken a horvátok ellen zárja az EL-t.

A csoport állása: 1. Csehország 12 pont, 2. Horvátország 6, 3. Fehéroroszország 4, 4. Magyarország 2