Társoldalunk:

Közel az olimpiai szerepléshez a lacrosse és a mazsorett

2021.06.11. 15:05

Hat sportág esetében javasolta a teljes elismerést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága, vagyis ha a NOB júliusi, tokiói ülésszakán jóváhagyják az indítványt, akkor az érintettek közelebb kerülnek ahhoz, hogy bekerüljenek az ötkarikás játékok hivatalos programjába.

Valamennyinek a világszövetsége már korábban megkapta az ideiglenes elismerést, így várakozó státuszban volt 2016-tól a Nemzetközi Mazsorett Unió (ICU) és a thaiboxosokat tömörítő Muaythai Egyesületek Nemzetközi Szövetsége (IFMA), 2018-tól pedig a cselgáncsot és a szabadfogású birkózást ötvöző szambó nemzetközi szövetsége (FIAS), egy másik küzdősport, a kick-box világszövetsége (WAKO), a curlinghez hasonló icestocksport nemzetközi szövetsége (IFI) és a hálós végű bottal játszott csapatsport, a lacrosse világszövetsége (WL).

A Feeling tánc és mazsorett egyesület tagjai az 50. Debreceni Virágkarneválon 2019. augusztus 20-án. Hamarosan a mazsorett is olimpiai program lehet.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Amelyik megkapja a teljes elismerést, legkorábban a 2028-as Los Angeles-i olimpián lehet a hivatalos műsor része - írta az insidethegames.biz.

A NOB végrehajtó bizottságának igenje annak elismerését jelenti, hogy az említett sportok eleget tettek az előzetes követelményeknek, így annak, hogy alapszabályuk és tevékenységük teljes összhangban van az Olimpiai Chartával, a doppingellenes világkódexszel, legalább három kontinensen elterjedt a sportág, nemzetközi szövetségükhöz pedig legalább ötven - a téli sportágak esetében huszonöt - nemzeti szövetség csatlakozott.