Társoldalunk:

Emléktáblát avattak Benedek Tibor tiszteletére Olaszországban

2021.06.26. 08:35

Az olasz Recco városában emléktáblát állítottak a legendás magyar vízilabdázó, a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor tiszteletére.

Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára vezette fel az emléktábla-avatást. 

Benedek Tibor sajnos már egy éve nincs velünk, de az emlékét a szívünkben őrizzük. És így tesznek olasz barátaink is, akikkel közösen ma emléktáblát avatunk majd Reccóban. Benedek Tibor előtt tisztelegve" - mondta a pénteki eseményen Menczer Tamás.

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót nemcsak itthon, hanem egykori klubsikerei egyik helyszínén sem feledik, ezért emléktáblával tisztelegnek a legenda előtt. Recco díszpolgára 2001 és 2004, valamint 2007 és 2014 között játszott az olasz csapatban. Halálakor a Pro Recco uszodaépülete falára felírták a sportoló szívbe zárt nevét a csapat színeivel, ami azóta is ott látható.

Benedek Tiborról korábbi klubja is megemlékezettForrás: MTI/Czagány Balázs

A Waterpolo.hu megírta, hogy a magyar és olasz himnusszal kezdődött megemlékezésen részt vett Benedek Tibor két korábbi olimpiai bajnok csapattársa, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Madaras Norbert alelnök is. Az eseményen ott volt még Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, Carlo Gandolfo, Recco polgármestere, Maurizio Felugo, a Pro Recco volt játékosa és jelenlegi edzője.

Az olasz olimpiai bizottság (CONI) és úszószövetség regionális képviselői is beszédet mondtak, illetve Benedek Tibor özvegye, Epres Panni. A megemlékezésen továbbá részt vett Csiszár Jenő milánói főkonzul és Iglói-Nagy István, a KKM sportdiplomáciai főosztályának vezetője.

A megemlékezés után emléktáblát avattak fel, amely a Pro Recco uszodájával szemközti sziklafalon kapott helyet, az onnan induló lépcsősoros sétányt nevezték el az elhunyt vízilabdázóról. A tábla felirata hangsúlyozza, hogy Benedek Tibor három olimpiai aranyérme mellett világ- és Európa-bajnok, valamint a Pro Recco és a magyar válogatott kapitánya volt.  A táblaavatáson felszólalt a helyi plébános, Revello atya is, és az emléktáblát a leleplezése előtt olasz és magyar zászló fedte.