Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok férfi kosárlabda-válogatottja óriási meglepetésre 90-87-re kikapott Nigériától a július 23-án kezdődő tokiói olimpiára készülő csapatok szombati edzőmérkőzésén, Las Vegasban.

Az olimpiai címvédő hazaiak legeredményesebb játékosa 17 ponttal Kevin Durant volt, aki 39. mérkőzését játszotta a válogatottban, és ez volt az első veresége. Jayson Tatum 15, Damian Lillard 14, Bam Adebayo 11 pontig jutott. A világranglista 22. helyezettjében kevésbé ismert NBA-játékosok szerepeltek, közülük Gabi Vincent 21, Caleb Agada 17, Ike Nwamu pedig 13 pontot dobott.

Az amerikaiak a harmadik negyed utolsó percében vezettek utoljára, a negyedik felvonásban már csak az egyenlítésig jutottak, fordítani nem tudtak.

- mondta Gregg Popovich szövetségi kapitány. Csapatának harminc, az ellenfélnek viszont hatvan pontja volt triplákból.

Az amerikai férfi kosárlabda-válogatott kikapott Nigériától edzőmeccsen Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Ethan Miller

Mivel az amerikai férfiválogatott most kapott ki először afrikai csapattól, a CBS televízió "a nemzetközi sporttörténelem egyik legnagyobb vereségének" minősítette a történteket.

"Majdhogynem elégedett vagyok a látottakkal. A felkészülési időszakban a vereséget tapasztalatként kell felfogni, nem pedig világvégeként" - folytatta Gregg Popovich. A kapitány emlékeztetett, hogy csapata csupán négy nappal korábban kezdte a közös munkát, a nigériai együttes viszont június óta együtt gyakorol.

Gregg Popovich szerint nem történt tragédia Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Ethan Miller

"A nigériai kosárlabda nagy utat járt be" - jegyezte meg Jerry Colangelo, az amerikai szövetség ügyvezetője, aki arra utalt, hogy a 2012-es londoni olimpián 83, a 2016-os barátságos mérkőzésen pedig 44 ponttal győzték le az afrikai együttest.

A Las Vegasban zajló felkészülési torna hétfői játéknapján Nigéria az argentinokkal találkozik, a házigazdák pedig Ausztráliával mérkőznek.