Vágólapra másolva!
Mivel szándékosan rövid shortban játszottak a női norvég standkézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon, ezért az EHF 1500 euróra büntette meg őket.

A Daniasport Facebook-bejegyzéséből kiderül, hogy a norvégok azt kifogásolták, hogy a strandkézilabda mérkőzéseken csak 10 cm-nél nem szélesebb bikini alsó viselhető, és a rövid short viselésével tüntettek és hívták fel a figyelmet erre a szerintük kirekesztő szabályra. Ezért az EHF 1500 euróra büntette őket.

Korábban a dán strandkézilabdázok mellett a norvégok is kifejezték az elégedetlenségüket, az EHF által kötelezően előírt öltözetre. Ha a férfiak játszhatnak nadrágban és trikóban, a nőkre miért van rákényszerítve a bikini?

Az EHF egyik korábbi kongresszusán több szövetség is feltette ezt a kérdést. A párbeszédet a norvégok kezdeményezték, de a dán szövetség is hamar az ötlet mellé állt. Morten Stig Christiansen úgy fogalmazott:

„Minden erőnkkel támogatjuk az ügyet. A korábbi években többször előkerült a téma, de sajnos semmi nem történt, mindent lesöpörtek az asztalról. Azt tapasztaljuk, hogy vannak játékosok, akik egyszerűen kényelmetlenül érzik magukat a bikini miatt, és ezt komolyan kell vennünk. Itt az idő, hogy beszéljünk a diszkriminációról, a nők jogairól és az ő nézőpontjaikról. Ez egy nagyon komoly probléma, amit kezelnünk kell" - mondta a dr.dk-nak

A skandináv szövetségek azt akarják elérni, a játékosok választhassanak, miben szeretnének játszani. Az intim gyanta pedig ne legyen a meccsre való felkészülés része.

"Ha a férfiak játszhatnak nadrágban és trikóban, a nőkre miért van rákényszerítve a bikini?” Forrás: Uros Hocevar/kolektiff/EHF

A 27 éves Ditte Folden Vind (Holstebro Handbold) tudja, milyen érzés, ha erre kényszerítenék valamit. Vind korábban tagja volt a strandkézilabda-válogatottnak, örömmel tölti el, hogy végre szó van a témáról, mert szerinte súlyosan idejétmúlt a gondolkodásmód.

„Mindig is azt gondoltam, hogy ez súrolja a határokat. Semmi köze a sporthoz, hiszen nincs racionális magyarázat a szűk és apró ruhára, amely sokszor bevág és olyan testrészeket mutat meg a kamerának, amelyeket nem szeretnél, hogy mások lássanak. Az ne legyen már a meccsre való felkészülés része, hogy gyantáztatunk és kiválasztjuk a megfelelő bugyit. Csak a találkozókra akarok koncentrálni. Persze, a csapatokban is szóba került ez néhányszor, de nagyrészt elfogadtuk, hogy ez a szabály."

Stig Christiansen szerint a sportok imidzselésénel kezdődik a probléma.

„Alapvetően azt kell látni, hogy a strandkézilabdát mindenki úgy akarja eladni, mint egy napos, nyári, fiatalos sportot. Ezért szponzorálnak versenyeket világmárkák."

A bikini egyébként csak fontos nemzetközi eseményeken kötelező, mint a vb-n és EB-n, kisebb helyi viadalokon már sok helyen más szabályt hoztak. Az IHF azzal védekezik, hogy a ruha úgy lett kifejlesztve, hogy az a teljesítmény szempontjából legyen optimális.

"Megállapodtunk abban, hogy tovább dolgozunk az ügyben az IHF-fel (a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, a szerk.). Akik jelezték, hogy segíteni akarnak a ruházattal kapcsolatos jó megoldások megtalálásában, számos sportág számára fontosak ezek a pontok" – mondja a norvég Kåre Geir Lio.