Társoldalunk:

Magyar szövetségi kapitánya lesz az amerikai női kézilabda-válogatottnak

2021.07.22. 09:10

Szabó Edina lesz az Egyesült Államok női kézilabda-válogatottjának szövetségi kapitánya. Az amerikai szövetség honlapjának beszámolója szerint Szabó megbízatása a 2024-es párizsi olimpia végéig szól.

A magyar edző Julio Sainz szövetségi kapitány tanácsadójaként kezdi meg a munkát, mert az észak-amerikai és karibi térség idei kontinenstornáján, és kijutás esetén a decemberi, spanyolországi világbajnokságon még az amerikai tréner irányítja a csapatot.

Ez az átmeneti periódus időt ad Edinának, hogy mélyebben megismerje programunkat, illetve megismerje a csapat lehetőségeit, és az előttünk álló kihívásokat - mondta Ryan Johnson, a szövetségi igazgatója. Hozzátette, Szabó játékosként és edzőként is hatalmas tapasztalattal rendelkezik, de az amerikai kézilabdasporthoz rengeteg egyedi kihívás kapcsolódik, amelyeket a túlnyomórészt európai rutinnal rendelkezők gyakran nem értenek meg. Johnson elárulta, a hozzáállása miatt esett a magyar trénerre a választásuk.

Szabó Edina lett az amerikai kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaForrás: erdmost.hu

Szabó játékosként 1986 és 1989 között 65 mérkőzésen 112 gólt szerzett a magyar válogatottban. Később férjével, Borsos Attilával Franciaországba költözött, és 15 évig a francia női válogatott menedzserigazgatójaként tevékenykedett.

Hazatérésük után 2003 és 2007 között a Cornexi Alcoa vezetőedzője volt, a székesfehérváriakkal 2005-ben megnyerte az EHF Kupát. Az Érd csapatát 2010-től tavaly tavaszig irányította, ebben az időszakban hatszor vezette bajnoki bronzéremig együttesét, amely négyszer végzett dobogós helyen a Magyar Kupában.

"Hihetetlenül nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen fontos és izgalmas lehetőséget kaptam. A következő hét évben egyre közelebb kerülünk a 2028-as Los Angeles-i olimpiához, ezért nem lehetne aktuálisabb időszak arra, hogy az Egyesült Államokat vezető kézilabdanemzetté fejlesszük. Nagyon várom, hogy hozzájárulhassak a női válogatott fejlődéséhez" - nyilatkozta Szabó Edina.