Vágólapra másolva!
A magyar válogatott küzdelmes mérkőzésen 3-2-re legyőzte Azerbajdzsánt a női röplabda Savaria Kupa csütörtöki nyitónapján, Szombathelyen.

Jakub Gluszak szövetségi kapitány Európa-bajnokságra készülő együttese pénteken a csehekkel, szombaton pedig a hollandokkal találkozik a Savaria Arénában.

Az augusztus 18-án rajtoló, szerb, bolgár, horvát, román közös rendezésű kontinensviadalon a magyarok 20-án a szlovákok ellen kezdik meg szereplésüket Zadarban (Zára). Ezt követően sorrendben az Eb-újonc svájciakkal, az olaszokkal, majd egy szünnap után a házigazda horvátokkal, végül a fehéroroszokkal találkoznak.

Savaria Kupa, női felkészülési torna, 1. forduló:
Magyarország-Azerbajdzsán 3-2 (23, -23, -17, 22, 15)
a legeredményesebb játékosok: Németh A. 24, Pekárik 14, illetve Stepanenko 25, Abdulazimova 18

A magyar csapat mérkőzése bő félórás csúszással kezdődött, mert előtte a holland és a cseh csapat 128 perces csatát vívott egymással. A házigazda együttes az első szettben előbb hat, majd négypontos előnyről hagyta visszazárkózni az azerieket, de végül - elsősorban Németh Anett ponterős játékának köszönhetően - megnyerte a szoros végjátékot.

A második játszma is küzdelmes játékot hozott, az azerieknél elsősorban a Vasas centere, Ayshan Abdulazimova volt elemében, a magyarok pedig bokasérülés miatt elveszítették a feladó Király-Tálas Zsuzsannát. A házigazdának ennek ellenére is volt esélye megdupláznia előnyét, az utolsó pontok azonban az azeriek szája íze szerint alakultak.

A női röplabda-válogatott sorozatban negyedszer jutott ki az Európa-bajnokságra Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A harmadik felvonás az addigi legegyoldalúbb küzdelmet hozta, a magyar csapat teljesítménye nyitásfogadásban és támadásban is elmaradt az elvárt szinttől, így a vendégek fordítottak.

A negyedik szettre visszatért Király-Tálas, és Török Kata is lehetőséget kapott a csapatkapitány Szakmáry Gréta helyén. A magyarok ebben a periódusban lényegesen jobban játszottak, ettől pedig az együttes hangulata is érezhetően javult. A játékrész utolsó periódusában rengeteg volt a videós ellenőrzés (challenge), emiatt sokat állt a játék, de a házigazda egyenlített.

A rövidített etapban végig Jakub Gluszak együttese vezetett és 13-10-nél úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés.

Ekkor azonban a hazaiak beragadtak egy állásba, az azeriek pedig sorozatban négy megnyert labdamenettel mérkőzéslabdához jutottak. A magyarok ezt hárították, majd a maguk második lehetőségét kihasználva pontot tettek a 147 perces összecsapás végére.

A találkozó legeredményesebb játékosa az azeriek ütője, Margarita Stepanenko volt 25 ponttal, a magyaroktól Németh 24-ig jutott.

további eredmény:
Hollandia-Csehország 3-2 (-18, -22, 16, 17, 12)