Társoldalunk:

Fontos szabályváltozás jön kézilabdában 2022 nyarán

2021.08.10. 09:05

A tervek szerint 2022 nyarától új szabály jön, amely két percet ad a mezőnyjátékosoknak, ha azok annak ellenére lövik fejbe a kapust, hogy nem szabálytalankodtak ellenük - írja a dániasport.hu.

Az új szabály a kapusokat hivatott még tovább védeni. Eddig az volt a legfontosabb feltétel ilyen esetekben, hogy mozdult-e a kapus, amikor fejbe találta a labda, vagy sem. Amennyiben igen, akkor nem járt érte semmilyen szankció, viszont ha mozdulatlanul állt a kapus és úgy dobták meg, akkor a piros lap is előkerült a játékvezetők zsebéből.

A kapusok biztonságát segítené a 2022 nyarán bevezetendő új szabályForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ez 2022 nyarától teljesen megváltozhat. Egy év múlva már teljesen mindegy lesz, honnan érkezik majd a lövés, szélről, kontrából vagy esetleg büntetőből. Két perces kiállítás fog járni annak a mezőnyjátékosnak, aki úgy lövi fejbe a vonal előtt álló játékost, hogy közben nem szabálytalankodtak vele szemben.

Csak örülni tudok ennek. Vannak esetek, amikor senki nem ér hozzá a lövőhöz, és nem látom értelmét, miért kell a kapus fejét célozni ilyenkor. A játékosok olyan jól képzettek manapság, hogy könnyen tudják irányítani a labdát – mondta a világ egyik legjobb kapusa, Niklas Landin.

Daniel Svesson, a dán TV2 szakértője már ennél sokkal nagyobb kételyek közepette fogadta a szabályváltozást, szerinte ezzel csak a játékvezetők dolgát nehezítették még jobban. Hangsúlyozza, hogy sokat kell tenni a játékosok védelme érdekében, ugyanakkor néhány esetben egyáltalán nem egyértelmű, hogy hozzáértek-e a lövő játékoshoz a védők, vagy sem.

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség további két szabály evezetésén gondolkodik. Az egyik, hogy a passzív játéknál a megengedett maximális passzok száma hatról négyre csökkenjen.

A másik pedig az, hogy a gól utáni kezdődobásnak már nem a kezdőkör közepén kell megtörténnie, hanem bárhol a 3,5-4,5 méter átmérőjű középkörben. Ugyanakkor a kezdő dobást végrehajtó játékos futás közben is elvégezheti. A kidobás során egyetlen ellenfél sem tartózkodhat a középső körben, de a körön kívül állhat.