Vágólapra másolva!
A debreceni U19-es női világbajnokság csoportmérkőzései után a Cziczás László vezette magyar válogatott a B jelű négyes második helyét szerezte meg Oroszország mögött, megelőzve Argentínát és Tajvant. A nyolcaddöntőkkel folytatták a csapatok a tornát, a mieink az A csoport harmadikjával, Olaszországgal mérkőztek a legjobb nyolcba kerülésért. A képlet egyszerű volt: a győztes versenyben marad a végső győzelemért, míg a vesztes a 9-16. helyért folytathatja.

Az olasz csapat egy része ismerős lehet a 2019-es U18-as Európa-bajnokságról, ahol a döntőben találkozott a két gárda, és 70-62-re győztek a taljánok. A mostani keretből Ilaria Panzera, az Ausztrália ellen sajnálatos sérülést szenvedő Martina Spinelli, Silvia Nativi, Giulia Natali, valamint Meriem Nasraoui szerepelt a két évvel ezelőtti olasz gárdában is, míg honfitársaink közül Aya Kéita, Dombai Réka és Boros Júlia maradt hírmondónak Szarajevóból. Utóbbi két játékos egyébként csapatunk két legjobb dobója volt a tavalyelőtti fináléban, Dombai 16, míg Boros 14 egységig jutott – a túloldalon a szintén jelenlegi kerettag Natali szórt 19-et.

Spinelli bár átöltözött, a játékot nem tudta vállalni, kiesése pedig nagy érvágás az olaszoknak, hiszen 12.7 pontos átlagával vezette a kék-fehérek házi rangsorát – mögötte Panzera áll, 9.3 ponttal. A magyar lányoknál Dombai 13.7-et, Boros pedig kerek 11 egységet tesz be a közösbe eddig a tornán.

A legutóbbi mérkőzéshez hasonlóan a Kéita – Boros – Dombai – Madár – Krasovec ötössel kezdett Cziczás László,

és egy szépen kivitelezett figura végén Dombai hármasával nyitottuk a kosarak sorát. Kéita tört be alapvonalon jól, majd Madár szerzett két duplát, 9-6-ra vezettünk az első percekben. Dombai második triplájával hat pontra nőtt a magyar előny, az olaszok sok palánk alá bepasszolt labdával próbálkoztak, de ezekből többnyire eladott labdákig jutottak. Sitku közelije már időkérésre késztette Robert Riccardi kapitányt, a nyolc pontos hátrányt három elpuskázott ajtó-ablak ziccernek is köszönhették a kékek (6-14). Három pontra vissza is jöttek, de Rakita hármasával, majd Miklós dudaszós trojkájával mégis magabiztosan nyertük a nyitó játékrészt (16-22). 5/20-szal kezdtek mezőnyből a taljánok, de mind az öt büntetőjüket kosárra váltották, így bőven lőtávolon belül tudtak maradni.

Már nyolc között a magyar válogatott Forrás: MKOSZ

Madár dobta át védőjét a második tíz perc kezdetén, majd Dombai szerzett kétszer is labdát, őriztük vezetésünket (18-26). Boros hárompontosával tíz fölé nőtt a differencia, de Panzera válaszolt, elindítva egy olasz zárkózási kísérletet – a sok hibával tarkított játékrész végére be is jöttek tíz alá a déliek (25-33). Mezőnyből továbbra is pontosabbak voltak lányaink, nem is kevéssel (9/32, 13/30), a hét egységnél járó Panzera teljesítényét ellensúlyozta a Madár – Dombai duó 8-8 pontja.

A fordulás után aztán villámrajtot vett Olaszország, Panzera és Natali találataival csakhamar ekolvadt a magyar előny. 12-2-es futásban voltak a kékek, kettő perccel a negyed kezdete után időt is kért Cziczás mester, hogy elejét vegye a nagyobb bajnak. Mégis négy és fél percnek kellett eltelnie, hogy Dombai szerezzen egy idegnyugtató duplát, vészesen közel járt már ekkor az ellenfél (32-35). Panzera hármasával a vezetést is átvették az olaszok, de ekkor már jócskán benne voltunk a harmadik negyedben, kulcskérdés volt Riccardi mester számára, hogy mikor, illetve mennyit tudja pihentetni legjobbját. Az etap végét szerencsére mi kaptuk el jobban, Boros, Madár és Miklós is betalált, Leonardi lába pedig a vonalon volt, így csak kettőt ért dobása (39-42). Lepattanózásban (27-27)és gólpasszban (9-9) teljesen kiegyenlített volt a meccs, a többi mutatóban sem volt jelentős különbség.

Dombai kettesével kezdtük a záró felvonást, de támadásban kicsit egysíkúvá vált a játékunk, csak Boros és Dombai vállalt. Az olaszok több labdát is eladtak, így nem tudták csökkenteni a differenciát, sőt Boros triplájával már 49-41 arányban tartottunk előrébb. Két olasz dupla után időt kért Cziczás László, az ellenfél zónával próbálkozott lassítani a mieinket. Madár büntetőzhetett, négyből hármat be is szórt – vészesen fogyott az idő olasz szempontból, az utolsó percnek 47-53-mal futottunk neki. Volt még két lehetősége viszonylag tiszta hárompontosra az ellenfélnek, de ezek kimaradtak, így válogatottunk megérdemelten nyerte meg a derbit – a végjátékra higgadtabbak maradtak Dombaiék, így a legjobb nyolc között Csehország ellen folytathatják a tornát pénteken.

FIBA női U19-es világbajnokság, 4. játéknap, nyolcaddöntő
Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok

Olaszország – Magyarország 48-54 (16-22, 9-11, 14-9, 9-12)

Olaszország: Natali 14/3, Bovenzi 7/3, Panzera 14/6, Nasraoui 6, Mbengue 3.
Csere: Colognesi 2, Allievi -, Leonardi 2, Nativi -, Turel -. Edző: Roberto Riccardi

Magyarország: Kéita 4, Boros 10/6, Dombai 13/6, Madár 13, Krasovec 3.
Csere: Telegdy -, Miklós 6/6, Rakita 3/3, Sitku 2, Holcz -. Edző: Cziczás László

(MKOSZ)