Vágólapra másolva!
A 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság hazai szervezőbizottsága rajzpályázatot hirdetett 7-10 éves gyerekek számára. Az elkészült és végül győztes rajzokat egy animációs mese formájában keltette életre a BOOKR Kids csapata.

A Watch Games. See More. csapata és az interaktív megoldásokban élen járó BOOKR Kids közös kezdeményezése során több mint 500 rajz érkezett a pályázati felhívásra. A 7-10 éves gyerekek egy kézilabdacsapat tagjait rajzolhatták le egy megadott felütés, alaptörténet folytatásaként.

A négytagú zsűri (melynek tagja volt Kirsner Erika, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke és Sipos Adrián, a férfiválogatott tagja is) ezekből a rajzokból választott ki hatot, a hetediket pedig a Watch Games. See More. Facebook-oldalán a nagyközönség „szavazta be" a csapatba. A hét győztes rajz készítői ajándékokban részesültek.

Tricky bajnokai: animációs mese készült az Európa-bajnokság alkalmából Forrás: WGSM

Az alaptörténetet Keresztesi József író fejezte be, a BOOKR Kids ezután készített animációs filmet a főszereplők történetéből: „A gyerekrajzok világa mindig nagyon inspiráló, úgyhogy örülök, hogy részese lehettem ennek a vállalkozásnak. Igyekeztem, hogy ez a kis történet visszaadjon valamit egy kézilabda-mérkőzés hangulatából, bár biztos vagyok benne, hogy az Európa-bajnokságon majd bőven akadnak ennél is izgalmasabb pillanatok."

Kirsner Erika is a zsűri tagjaként értékelte a gyerekek munkáit: „Érdekes volt látni, a gyerekek hogyan látják kívülről a sportolókat, a fiú és lány kéziseket a pályán. A rajzokon a beálló is vérmesebb volt, a szélsők filigránok, ahogyan a valóságban is, vagyis a gyerekek láttak már kézimeccseket, volt ismeretük a sportágról, ami nagyon jó! Örömteli, hogy több mint 500 pályázat érkezett, jó érzés, hogy egy ilyen kezdeményezéssel meg lehetett mozgatni a gyerekeket. Minden jelentkezőnek gratulálok, a győzteseknek külön is!

A megrajzolt mese egy kézilabdamérkőzés utolsó percében kezdődik – az állás döntetlen –, és az igazi csapatmunkával elért győztes gól történetét mutatja be.

„Nagyon örültem, hogy ennyire aktívak voltak a gyerekek, és ebben a számítógépes, tabletes világban ennyire sokan ragadtak színes ceruzát. Örültem, hogy elmesélhettem a csapat kézilabdás kalandjait" – fogalmazott Zsigmond Tamara szinkronszínésznő, az animációs film narrátora, a zsűri egyik tagja.

– mondta Sipos Adrián, a férfiválogatott játékosa. – Két kislányom van, a nagyobb ötéves, sokat rajzolunk, és azt látom, van is tehetsége hozzá. Szeretik a meséket is, minden este olvasok nekik, néha napközben is, és egész biztos, hogy ez a mesefüzet bekerül a kedvencek közé! Remélem, a gyerekek továbbra is figyelemmel követik a kézilabdát, és sokan eljönnek majd nekünk élőben szurkolni a januári Európa-bajnokságon."

A kezdeményezés és a program célja az volt, hogy a legfiatalabb generáció közösségi élmény segítségével kerüljön közelebb a sportághoz és a januári Eb-hez.

A BookRKids Mesetárában elérhető kézis mese nemcsak sportos jellege miatt különleges, hanem abban is, hogy interaktív játékot is rejt magában, amely a környezettudatos életmódra inspirálja a gyerekeket. A mese augusztus 12-től egy hónapon át ingyenesen elérhető.

A mese az ALÁBBI LINKEN tekinthető meg.