Társoldalunk:

A magyar női kosárlabda utánpótlása megérkezett Európába

2021.09.01. 06:39

A Vasas Akadémia, a Soproni Darazsak Sportakadémia, és a Sopron Basket több, mint egy évtizedes együttműködésének részeként közös rendezvényt tartottak kedden, melynek keretében a nap folyamán megmérkőztek a három sportszervezet akadémiai és felnőtt csapatai a rengeteg fiatal kosaras és néző előtt. A rendezvényen a Sopron és a Vasas korosztályos és felnőtt válogatott játékosai felidézték karrierjük emlékezetesebb mozzanatait. Az Origo a Sopron-Basket ügyvezető igazgatóját, Török Zoltánt kérdezte a Sopron és a Vasas harmónikus viszonyáról, illetve a magyar női kosárlabda utánpótlás jövőjéről. Emellett kiváncsiak voltunk, hogy a két klub válogatott játékosai miképp vélekedtek a klubjaikról, milyen emlékeik fűződtek az egyesületekhez.

Rengetegen gyűltek össze a Vasas Pasarét Sportcentrumban, hogy közösen megünnepeljék a magyar bajnok Sopron Basket női kosárlabdacsapata, a Soproni Darazsak Sportakadémia és a Vasas Akadémia együttmükődésének tízéves évfordulóját. 

A Vasas Akadémia – Sopron Basket felkészülési meccs előtt a Vasas Akadémia szakosztályelnöke, Bolyó Judit és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Szalay Ferenc méltatta a Vasas és a Sopron korosztályos csapatait, illetve a két klub együttműködését és szakmai munkáját. Bolyó Judit, a Vasas szakosztályelnöke felidézte, hogy az utánpótlásban jeleskedő klub 46 NB I-es és 12 felnőtt válogatott játékost adott a magyar kosárlabdának.

Az MKOSZ elnöke ezt követően kiemelte, hogy a magyar kosárlabdázás remek eredményeket tudott elérni a 2021-es esztendőben. Szalay Ferenc felsorolta a 2021-es hazai sikereket, köztük a Sopron Basket szereplését az Euroliga négyes döntőjében, illetve az U19-es női válogatott debreceni vb-bronzérmét.

Az MKOSZ elnöke, Szalay Ferenc is köszöntőt mondottFotó: Polyák Attila - Origo

Később a Sopron és a Vasas korosztályos és felnőtt válogatott játékosai felidézték pályafutásuk legfontosabb momentumait. A Vasas bedobója, Tóth Orsolya kilenc évesen került a Vasas csapatához, és a serdülői bajnoki címei mellett a korosztályos válogatottakban is szép eredményeket ért el. A Vasas játékosa büszke az U18-as Európa-bajnoki címére a 3x3-as szakágban, illetve arra is, hogy már kapott meghívót a női felnőtt válogatott bő keretébe is. Varga Alíz tizenkét évet töltött a Vasas Akadémiáján, és nemrégiben a soproni Challenger torna legértékesebb játékosának választották, ahol igazi vezére volt a magyar válogatottnak.

A tavalyi U20-as Európa-bajnokság legeredményesebb játékosának választott Czukor Dalma is ezer szállal kötődik a Sopron csapatához. A játékos több korosztályos meccset megemlített, ahol a Vasas gárdájával csaptak össze. A Sopron Basket kosarasa felidézett egy derűs történetet is: egyszer utánpótlás játékosként az első NB1-es meccsén ő dobta a századik pontot a DEAC ellen, és a csapat szokásainak megfelelően másnapra száz palacsintát kellett sütnie a társai számára.

Sok néző gyűlt össze a Vasas Pasarét SportközpontbanFotó: Polyák Attila - Origo

A magyar női U19-es kosárlabda-válogatott centere, Sitku Zsuzsanna a Vasas Akadémiáján nevelkedett, de az év elejétől már a Soproni Darazsak Sportakadémiáján folytatta pályafutását. A fiatal kosaras rengeteg tapasztalatot és élmény szerzett a Vasas csapatánál, és jó szívvel gondolt vissza a karrierjének korábbi állomására. Hatalmas élmény, hogy újra itt lehettem a Vasas Pasarét Sportcentrumban, hiszen itt tanultam meg a kosárlabdázás alapjait, és ide visszatérni mindig egy nagyon jó érzés – mondta el Sitku Zsuzsanna.

A Sopron játékosa, Sitku Zsuzsanna az U19-es női kosár vb-n szerzett bronzéremmel a kezébenFotó: Polyák Attila - Origo

Az U19-es válogatott centerének kellemes emlékei vannak a Vasasról, mivel minden edző és csapattárs nagyon sokat segített neki, hogy a játéka még jobban kiteljesedjen. A fiatal játékos elmondása szerint napi szinten nem mindenkivel tartja a kapcsolatot, viszont ha találkozik a régi klubtársak közül valakivel, akkor nagyon jól el tudnak beszélgetni, és emellett hasznos szakmai tanácsokat is szokott kapni. A Sopron játékosa mesélt a debreceni U19-es női kosárlabda-világbajnokságon szerzett élményeiről is. Abban a pillanatban nem dolgoztuk még fel, hogy mit is jelentett megnyerni a bronzérmet. Három héttel a világbajnokság után lassan ráeszméltünk, hogy mi is történt valójában – nyilatkozta Sitku Zsuzsanna. Ahogy korábban az U19-es válogatott szövetségi kapitánya, Cziczás László kiemelte a csapatmunka jelentőségét, úgy Sitku Zsuzsanna is ezt jelölte meg a legfontosabb faktornak a debreceni vb-n. Azt gondolom, hogy egy nagyon összetartó csapat voltunk végig a tornán, és ezen múlott minden – árulta el a fiatal játékos. Sitku Zsuzsanna az idei szezonban szeretne a játék minden elemében továbbfejlődni, de a fiatal játékos nem szokott a földtől elrugaszkodott célokat kitűzni maga elé. A lehető legjobbat szeretném teljesíteni. Védekezésben és támadásban is szeretnék fejlődni, mert azt gondolom, hogy egy kosárlabdázónak mindig van hova fejlődnie – nyilatkozta a Sopron játékosa. A soproni csapattársakkal kiváló a viszonya, mindenkivel remekül kijön a pályán, és azon kívül is.

A Vasas Akadémia, a Soproni Darazsak Sportakadémia, és a Sopron Basket több,mint egy évtizedes együttműködése példaértékű a magyar kosárlabdázásban. A Sopron Basket ügyvezető-igazgatója, Török Zoltán szerint a két klub közötti kölcsönös tisztelet és az önzetlenség eredménye, hogy ilyen gyümölcsöző és eredményes szakmai kapcsolat tudott kialakulni a három sportszervezet akadémiai és felnőtt csapatai között.

Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője szerint a fővárosiak önzetlensége példamutatóFotó: Polyák Attila - Origo

A Sopron Basket ügyvezetője elsőként Farkas Balázst, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagját emelte ki, aki megalkotta a két klub szakmai együttműködésének alapjait. Farkas Balázs az MKB-Euroleasing Zrt. elnökeként is rengeteget tett a magyar és a soproni női kosárlabdázásért. Azt hiszem, hogy megkerülhetetlen Farkas Balázs személye, aki anno gyakorlatilag megalapította a Vasas női kosárlabda-szakosztályát. Ő akkor a fő támogatója volt a mi csapatunknak, és sajnos már nem lehet közöttünk, de a mai napig velünk él az általa képviselt szellemiség. Ami a két klub közös szakmai munkájának eredményein keresztül látszik, az Farkas Balázs szellemiségét tükrözi – árulta el a Török Zoltán a Sopron és a Vasas kiváló szakmai kapcsolatának előtörténetével kapcsolatban.

A magyar női kosárlabda-utánpótlása előtt szép jövő állFotó: Polyák Attila - Origo

A Sopron Basket ügyvezető kiemelte a közös edzői értekezletek és továbbképzések is mélyítették a két klub szakmai viszonyát: Már adtunk edzőt és játékost is a Vasasnak, de a csapataink közti kapcsolatot leginkább a felfele áramlás jelzi. Itt kell megemlíteni azt három nagyon tehetséges fiatal kosárlabdázót (Határ Bernadett, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz), akik a Vasasból kerültek hozzánk - mondta el a Sopron Basket ügyvezető-igazgatója. Török Zoltán szerint az „önzetlenségben" a Vasas lényegesen előttük jár, mivel ők azok, akik a Sopron alá dolgoznak, és próbálják segíteni a klubot. A Vasasról a legnagyobb tisztelettel kell beszélni, mert nem minden sportág összes szakosztályára igaz az, hogy nem gördít akadályokat a tehetségek felfelé áramlása elé. Ők lehetőséget biztosítanak arra, hogy a megfelelő időben kerüljenek a tehetséges játékosok a legmagasabb szintű képzési helyekre. Azt gondolom, hogy ebből a szempontból a Vasas egy óriási példáként szolgál a hazai kosárlabdázás berkeiben – nyilatkozta Török Zoltán.

Török Zoltán szerint fontos, hogy a a fiatal tehetségek időveszteség nélkül megérkezzenek a profik szintjéreFotó: Polyák Attila - Origo

A Sopron Basket ügyvezető-igazgatója szerint az utóbbi évek magyar utánpótláscsapatainak világ- és Európa-bajnoki helyezései megmutatták, hogy a magyar női kosárlabdázás következő generációjának jövőképe nagyon ígéretes.

Az teljesen bizonyos, hogy a magyar női kosárlabdázás utánpótlása megérkezett Európa élvonalába. Az utánpótlás élvonal és az európai felnőtt élvonal között azonban van egy szakadék, amit egyelőre még nem sikerült áthidalnunk. A legfontosabb feladat, hogy a nemzetközi szinten az utánpótlásban már bizonyított játékosokat később abban tudjuk majd segíteni, hogy a felnőtt korban olyan nemzetközi szintű teljesítményre legyenek képesek, amiket már felnőtt válogatott szinten is az átütő eredmények közé lehet sorolni. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fiatalabb játékosok az élcsapatokhoz kerüljenek a megfelelő pillanatban. Erre remek példa a mai nap, illetve a Sopron és a Vasas hosszú ideje tartó együttműködése – fejtette ki a Sopron Basket ügyvezető-igazgatója. A Sopron Basket csapata zsinórban harmadszor jutott be a női Euroliga legjobb négy csapata közé. Török Zoltán szerinta tavalyi U20-as Európa-bajnokság legeredményesebb játékosa, Czukor Dalma és a Vasas Akadémiáján tizenkét évet eltöltő Varga Alíz lehet az, akiktől szintlépés várható a következő idényben, és már az Euroliga küzdelmei alatt is kiemelkedhetnek a teljesítményükkel. A két soproni játékossal kapcsolatban Török Zoltán kiemelte, hogy mindketten rengeteget dolgoznak az edzéseken, és már a bajnoki döntőben és a tavalyi Final Four során is adtak ízelítőt abból, hogy mennyire jó kosárlabdázók. A következő szezonban dől el, hogy ezen a szinten is túl tudnak majd-e lépni, de én mindkettőjüket alkalmasnak tartom rá – mondta el Török Zoltán. Határ Bernadett nem tartozik ebbe a kategóriába. Aki eljut a WNBA-ben szereplő Indiana Feverhez, és ott játszani tud, az hatalmas teljesítmény. Ő egy nemzetközi szinten meghatározó játékosa nemcsak a magyar, hanem az európai kosárlabdázásnak – árulta el Török Zoltán.
Nagyon hasznos volt az Egyesült Államokban töltött időszak. Sokat tanultam, elsősorban saját magamról. Ki tudtam lépni a saját komfortzónámból, és úgy gondolom, hogy ebben fejlődtem óriásit. Aki ismer engem, az tudja, hogy nem igazán szeretem az új helyzeteket és az új embereket, de egy nagyon jó élmény volt számomra – nyilatkozta a magyar válogatott és a Sopron centere, Határ Bernadett.

Határ Bernadett a nyáron a WNBA-ben is játszottFotó: Polyák Attila - Origo

A magyar kosaras elmondása szerint a Vasas Pasarét Sportcentrum kosárlabdapályájára lépve szinte visszarepült az időben.

Úgy éreztem itt magam, mint egy kislány. Eszembe jutott, amikor idekerültem, és belegondoltam, hogy meddig jutottam el. Úristen. Ha láttak volna az emberek tizenhat évesen, amikor kétszer nem tudtam leütni a labdát egymás után. Őszintén mondva nem igazán tudom, hogy akkor a Vasas mit látott bennem, de remélem, hogy meg tudtam nekik hálálni azt a bizalmat, amit kaptam tőlük – mondta el Határ Bernadett. A Sopron centere minden edzőjéről szép emlékeket őriz, de főleg „Krivire" (Krivacsevics Dragoljub) gondol vissza jó szívvel. A Vasas csapatának másodedzője rengeteg egyéni edzést tartott a Sopron játékosának.

Határ Bernadett nemcsak a játékával emelkedik kiFotó: Polyák Attila - Origo

Határ Bernadett kiemelte, hogy minden edzőtől tanulhat valamit egy játékos. Ez lehet negatív vagy pozitív dolog, de mindenképpen profitálni tudnak belőle a kosárlabdázók. Az idei szezonban védekezésben és támadásban is szeretnék hasznára lenni a Sopron csapatának. Én inkább a védekezést preferálom – árulta el a Sopron centere.

A remek hangulatú szakmai eseményt 18 órától a Vasas Akadémia-Sopron Basket felkészülési mérkőzés zárta Pasaréten. A több, mint száz szurkoló között egyaránt voltak Vasas és Soproni utánpótláskorú játékosok, akik lelkesen buzdították szeretett csapatuk játékosait. Néhányuk még indulókat és dalokat is énekeltek. Sőt, előkerült egy dob is, amit bőszen ütögettek a legifjabb kosaraspalánták. Igazi meccshangulat volt a Vasas Pasarét Sportcentrumban.

A fiatal szurkolók még egy dobot is behoztak a nézőtérreFotó: Polyák Attila - Origo

Az első két negyedig tartotta a lépést a jobb dobóformában lévő Sopronnal a Vasas csapata. Pedig a hazai csapat támadójátéka nem igazán működött az első félidőben, több könnyű ziccert elrontottak a Vasas játékosai. A Vasas edzője, Milos Pavlovics sokszor elégedetlen volt a játékosaival, és gyakran rotálta a csapatát. A harmadik negyed elején már a védekezést is váltottak a hazaiak, és egész pályán próbálták megakadályozni a soproniak labdafelhozatalait, kevés sikerrel.

A harmadik negyed vége előtt egy perccel tizenegy pontos előnyre (43-56) tett szert a Sopron. Ekkor főleg az egykori Vasas-játékos, Varga Alíz játszott eredményesen. Ráadásul a soproni játékosok egyre jobban szedték a támadólepattanókat is. A hazai sokszor csak szabálytalanság árán tudták megakadályozni a vendégek kísérleteit. Az utolsó játékrész előtt a sok büntetőt dobó Sopron tizenöt ponttal vezetett a Vasas ellen (45-60).

A Sopron Basket játékosai remekül dobtak a meccsenFotó: Polyák Attila - Origo

A negyedik negyed elején a Sopron szorosabb csapatvédekezése miatt egyre több dobást rontott a Vasas a támadások során. Ehhez főleg a rossz zárások is hozzájárultak, a hazai játékosok nem tudtak tempóelőnybe kerülni a betöréseknél, így azokat könnyedén levédekezte a Sopron. Bár a negyed első két percében jobban szedte a pattanókat a saját palánkja alatt a Vasas, ezekből mégsem tudtak pontot szerezni. A hazai játékosoknak a gyűrűhöz közeli kísérletei sem mentek be.

A Sopron játékosai viszont jól mozogtak támadásban, és hat perccel a meccs vége előtt egy hárompontos után tizenöt pontra hízott a vendégek előnye (48-63). A hazaiak oldaláról Papp Klaudia próbálta vezetni a támadásokat. A Vasas irányítója egy kiváló helyzetfelismerés és egy remek ütemű ritmusváltás után dobott ziccert, amivel faragott a hátrányból a hazai csapat (52-63).

Papp Klaudia vezére volt a Vasasnak a Sopron ellenFotó: Polyák Attila - Origo

A Sopron azonban kihasználta a Vasas védőinek rossz váltásait védekezésben, és középtávoli tempódobásokkal újra elhúzott. Három és fél perccel a meccs vége előtt tizenhat ponttal vezettek a vendégek (52-68). A Vasas edzője ekkor már a cseresorát játszatta, és végül 58-74-re megnyerte a felkészülési mérkőzést a Sopron csapata.

Ezen a napon azonban legkevésbé az eredmény számított, a két klub játékosai barátságosan üdvözölték egymást a meccs végén, és a szurkolók meg is tapsolták mindkét csapatot.