Vágólapra másolva!
A Vasas Akadémia, a Soproni Darazsak Sportakadémia, és a Sopron Basket több, mint egy évtizedes együttműködésének részeként közös rendezvényt tartottak kedden, melynek keretében a nap folyamán megmérkőztek a három sportszervezet akadémiai és felnőtt csapatai a rengeteg fiatal kosaras és néző előtt. A rendezvényen a Sopron és a Vasas korosztályos és felnőtt válogatott játékosai felidézték karrierjük emlékezetesebb mozzanatait. Az Origo a Sopron-Basket ügyvezető igazgatóját, Török Zoltánt kérdezte a Sopron és a Vasas harmónikus viszonyáról, illetve a magyar női kosárlabda utánpótlás jövőjéről. Emellett kiváncsiak voltunk, hogy a két klub válogatott játékosai miképp vélekedtek a klubjaikról, milyen emlékeik fűződtek az egyesületekhez.

Rengetegen gyűltek össze a Vasas Pasarét Sportcentrumban, hogy közösen megünnepeljék a magyar bajnok Sopron Basket női kosárlabdacsapata, a Soproni Darazsak Sportakadémia és a Vasas Akadémia együttmükődésének tízéves évfordulóját.

A Vasas Akadémia – Sopron Basket felkészülési meccs előtt a Vasas Akadémia szakosztályelnöke, Bolyó Judit és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Szalay Ferenc méltatta a Vasas és a Sopron korosztályos csapatait, illetve a két klub együttműködését és szakmai munkáját. Bolyó Judit, a Vasas szakosztályelnöke felidézte,

hogy az utánpótlásban jeleskedő klub 46 NB I-es és 12 felnőtt válogatott játékost adott a magyar kosárlabdának.

Az MKOSZ elnöke ezt követően kiemelte, hogy a magyar kosárlabdázás remek eredményeket tudott elérni a 2021-es esztendőben. Szalay Ferenc felsorolta a 2021-es hazai sikereket, köztük a Sopron Basket szereplését az Euroliga négyes döntőjében, illetve az U19-es női válogatott debreceni vb-bronzérmét.

Az MKOSZ elnöke, Szalay Ferenc is köszöntőt mondott Fotó: Polyák Attila - Origo

Később a Sopron és a Vasas korosztályos és felnőtt válogatott játékosai felidézték pályafutásuk legfontosabb momentumait. A Vasas bedobója, Tóth Orsolya kilenc évesen került a Vasas csapatához, és a serdülői bajnoki címei mellett a korosztályos válogatottakban is szép eredményeket ért el. A Vasas játékosa büszke az U18-as Európa-bajnoki címére a 3x3-as szakágban, illetve arra is, hogy már kapott meghívót a női felnőtt válogatott bő keretébe is. Varga Alíz tizenkét évet töltött a Vasas Akadémiáján, és nemrégiben a soproni Challenger torna legértékesebb játékosának választották, ahol igazi vezére volt a magyar válogatottnak.

A tavalyi U20-as Európa-bajnokság legeredményesebb játékosának választott Czukor Dalma is ezer szállal kötődik a Sopron csapatához. A játékos több korosztályos meccset megemlített, ahol a Vasas gárdájával csaptak össze. A Sopron Basket kosarasa felidézett egy derűs történetet is:

egyszer utánpótlás játékosként az első NB1-es meccsén ő dobta a századik pontot a DEAC ellen, és a csapat szokásainak megfelelően másnapra száz palacsintát kellett sütnie a társai számára.

Sok néző gyűlt össze a Vasas Pasarét Sportközpontban Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar női U19-es kosárlabda-válogatott centere, Sitku Zsuzsanna a Vasas Akadémiáján nevelkedett, de az év elejétől már a Soproni Darazsak Sportakadémiáján folytatta pályafutását. A fiatal kosaras rengeteg tapasztalatot és élmény szerzett a Vasas csapatánál, és jó szívvel gondolt vissza a karrierjének korábbi állomására.

– mondta el Sitku Zsuzsanna.

A Sopron játékosa, Sitku Zsuzsanna az U19-es női kosár vb-n szerzett bronzéremmel a kezében Fotó: Polyák Attila - Origo

Az U19-es válogatott centerének kellemes emlékei vannak a Vasasról, mivel minden edző és csapattárs nagyon sokat segített neki, hogy a játéka még jobban kiteljesedjen. A fiatal játékos elmondása szerint napi szinten nem mindenkivel tartja a kapcsolatot, viszont ha találkozik a régi klubtársak közül valakivel, akkor nagyon jól el tudnak beszélgetni,

és emellett hasznos szakmai tanácsokat is szokott kapni.

A Sopron játékosa mesélt a debreceni U19-es női kosárlabda-világbajnokságon szerzett élményeiről is.

– nyilatkozta Sitku Zsuzsanna. Ahogy korábban az U19-es válogatott szövetségi kapitánya, Cziczás László kiemelte a csapatmunka jelentőségét, úgy Sitku Zsuzsanna is ezt jelölte meg a legfontosabb faktornak a debreceni vb-n.

– árulta el a fiatal játékos. Sitku Zsuzsanna az idei szezonban szeretne a játék minden elemében továbbfejlődni, de a fiatal játékos nem szokott a földtől elrugaszkodott célokat kitűzni maga elé.

– nyilatkozta a Sopron játékosa. A soproni csapattársakkal kiváló a viszonya, mindenkivel remekül kijön a pályán, és azon kívül is.

A Vasas Akadémia, a Soproni Darazsak Sportakadémia, és a Sopron Basket több,mint egy évtizedes együttműködése példaértékű a magyar kosárlabdázásban. A Sopron Basket ügyvezető-igazgatója, Török Zoltán szerint a két klub közötti kölcsönös tisztelet és az önzetlenség eredménye, hogy ilyen gyümölcsöző és eredményes szakmai kapcsolat tudott kialakulni a három sportszervezet akadémiai és felnőtt csapatai között.

Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője szerint a fővárosiak önzetlensége példamutató Fotó: Polyák Attila - Origo

A Sopron Basket ügyvezetője elsőként Farkas Balázst, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagját emelte ki, aki megalkotta a két klub szakmai együttműködésének alapjait. Farkas Balázs az MKB-Euroleasing Zrt. elnökeként is rengeteget tett a magyar és a soproni női kosárlabdázásért.

– árulta el a Török Zoltán a Sopron és a Vasas kiváló szakmai kapcsolatának előtörténetével kapcsolatban.

A magyar női kosárlabda-utánpótlása előtt szép jövő áll Fotó: Polyák Attila - Origo

A Sopron Basket ügyvezető kiemelte a közös edzői értekezletek és továbbképzések is mélyítették a két klub szakmai viszonyát:

- mondta el a Sopron Basket ügyvezető-igazgatója. Török Zoltán szerint az „önzetlenségben" a Vasas lényegesen előttük jár, mivel ők azok, akik a Sopron alá dolgoznak, és próbálják segíteni a klubot.

– nyilatkozta Török Zoltán.

Török Zoltán szerint fontos, hogy a a fiatal tehetségek időveszteség nélkül megérkezzenek a profik szintjére Fotó: Polyák Attila - Origo

A Sopron Basket ügyvezető-igazgatója szerint az utóbbi évek magyar utánpótláscsapatainak világ- és Európa-bajnoki helyezései megmutatták, hogy a magyar női kosárlabdázás következő generációjának jövőképe nagyon ígéretes.

– fejtette ki a Sopron Basket ügyvezető-igazgatója. A Sopron Basket csapata zsinórban harmadszor jutott be a női Euroliga legjobb négy csapata közé. Török Zoltán szerint

a tavalyi U20-as Európa-bajnokság legeredményesebb játékosa, Czukor Dalma és a Vasas Akadémiáján tizenkét évet eltöltő Varga Alíz lehet az, akiktől szintlépés várható a következő idényben,

és már az Euroliga küzdelmei alatt is kiemelkedhetnek a teljesítményükkel. A két soproni játékossal kapcsolatban Török Zoltán kiemelte, hogy mindketten rengeteget dolgoznak az edzéseken, és már a bajnoki döntőben és a tavalyi Final Four során is adtak ízelítőt abból, hogy mennyire jó kosárlabdázók.

– mondta el Török Zoltán.

– árulta el Török Zoltán.

– nyilatkozta a magyar válogatott és a Sopron centere, Határ Bernadett.

Határ Bernadett a nyáron a WNBA-ben is játszott Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar kosaras elmondása szerint a Vasas Pasarét Sportcentrum kosárlabdapályájára lépve szinte visszarepült az időben.

– mondta el Határ Bernadett. A Sopron centere minden edzőjéről szép emlékeket őriz, de főleg „Krivire" (Krivacsevics Dragoljub) gondol vissza jó szívvel. A Vasas csapatának másodedzője rengeteg egyéni edzést tartott a Sopron játékosának.

Határ Bernadett nemcsak a játékával emelkedik ki Fotó: Polyák Attila - Origo

Határ Bernadett kiemelte, hogy minden edzőtől tanulhat valamit egy játékos. Ez lehet negatív vagy pozitív dolog, de mindenképpen profitálni tudnak belőle a kosárlabdázók.

– árulta el a Sopron centere.

A remek hangulatú szakmai eseményt 18 órától a Vasas Akadémia-Sopron Basket felkészülési mérkőzés zárta Pasaréten. A több, mint száz szurkoló között egyaránt voltak Vasas és Soproni utánpótláskorú játékosok, akik lelkesen buzdították szeretett csapatuk játékosait. Néhányuk még indulókat és dalokat is énekeltek.

Sőt, előkerült egy dob is, amit bőszen ütögettek a legifjabb kosaraspalánták.

Igazi meccshangulat volt a Vasas Pasarét Sportcentrumban.

A fiatal szurkolók még egy dobot is behoztak a nézőtérre Fotó: Polyák Attila - Origo

Az első két negyedig tartotta a lépést a jobb dobóformában lévő Sopronnal a Vasas csapata. Pedig

a hazai csapat támadójátéka nem igazán működött az első félidőben, több könnyű ziccert elrontottak a Vasas játékosai.

A Vasas edzője, Milos Pavlovics sokszor elégedetlen volt a játékosaival, és gyakran rotálta a csapatát. A harmadik negyed elején már a védekezést is váltottak a hazaiak, és egész pályán próbálták megakadályozni a soproniak labdafelhozatalait, kevés sikerrel.

A harmadik negyed vége előtt egy perccel tizenegy pontos előnyre (43-56) tett szert a Sopron. Ekkor főleg az egykori Vasas-játékos, Varga Alíz játszott eredményesen. Ráadásul a soproni játékosok egyre jobban szedték a támadólepattanókat is.

A hazai sokszor csak szabálytalanság árán tudták megakadályozni a vendégek kísérleteit.

Az utolsó játékrész előtt a sok büntetőt dobó Sopron tizenöt ponttal vezetett a Vasas ellen (45-60).

A Sopron Basket játékosai remekül dobtak a meccsen Fotó: Polyák Attila - Origo

A negyedik negyed elején a Sopron szorosabb csapatvédekezése miatt egyre több dobást rontott a Vasas a támadások során.

Ehhez főleg a rossz zárások is hozzájárultak, a hazai játékosok nem tudtak tempóelőnybe kerülni a betöréseknél, így azokat könnyedén levédekezte a Sopron.

Bár a negyed első két percében jobban szedte a pattanókat a saját palánkja alatt a Vasas, ezekből mégsem tudtak pontot szerezni. A hazai játékosoknak a gyűrűhöz közeli kísérletei sem mentek be.

A Sopron játékosai viszont jól mozogtak támadásban, és hat perccel a meccs vége előtt egy hárompontos után tizenöt pontra hízott a vendégek előnye (48-63). A hazaiak oldaláról Papp Klaudia próbálta vezetni a támadásokat. A Vasas irányítója egy kiváló helyzetfelismerés és egy remek ütemű ritmusváltás után dobott ziccert, amivel faragott a hátrányból a hazai csapat (52-63).

Papp Klaudia vezére volt a Vasasnak a Sopron ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A Sopron azonban kihasználta a Vasas védőinek rossz váltásait védekezésben, és középtávoli tempódobásokkal újra elhúzott. Három és fél perccel a meccs vége előtt tizenhat ponttal vezettek a vendégek (52-68). A Vasas edzője ekkor már a cseresorát játszatta, és végül 58-74-re megnyerte a felkészülési mérkőzést a Sopron csapata.

Ezen a napon azonban legkevésbé az eredmény számított, a két klub játékosai barátságosan üdvözölték egymást a meccs végén, és a szurkolók meg is tapsolták mindkét csapatot.