Vágólapra másolva!
A Csurgói KK kettős vereséggel búcsúzott a férfi kézilabda Európa-liga selejtezőjének első fordulójában, miután vasárnap 31-28-ra kikapott a román Dobrogea Sud Constanta otthonában. A Balatonfüredi KSE sem jutott tovább, miután a vasárnapi visszavágón 22-20-ra kikapott a svéd HK Malmö vendégeként.

A Csurgó 2019 őszén már találkozott a Constantával a második számú európai kupasorozat selejtezőjében, akkor az első meccset vendégként 24-22-re megnyerte, a hazai visszavágót 21-19-re elveszítette, vagyis idegenben szerzett több góljának köszönhetően továbbjutott.

Erre ezúttal kevés esély mutatkozott a négygólos hazai vereség miatt (27-23), ráadásul Schäffer Zsolt, Kerkovits Gyula és a csapatkapitány Tatai Péter hiányában - a tapasztalt kapus makacs nyaki sérvvel küzd - a visszavágón csupán 14 játékos alkotta a csurgói keretet.

Füstös Ádám bravúros védésekkel kezdte a meccset, amelynek tizedik percében a hazaiak azonnali piros lap miatt elveszítették Liviu Emil Cabát. A Csurgó ekkor már három találattal vezetett, ám a Constanta egy 5-0-s sorozattal öt perc alatt fordított. Mariano Ortega, a vendégek spanyol vezetőedzője időt kért, de a játék képe ezután sem változott, a magyar csapat támadásban és védekezésben is sokat hibázott, és ellenfele ezt rendszerint kihasználta, így a szünetben 16-13-ra vezetett.

Nem tudott továbbjutni a Csurgó Forrás: Csurgói KK, Facebook

A folytatásban is "puha" volt a Csurgó védekezése, így a házigazdák kényelmesen kézilabdázhattak, hiszen magabiztosan őrizték előnyüket. A második félidő második felében hatgólos hátrányát háromra csökkentette a vendégcsapat, de a hajrában az egyenlítésre nem volt esélye, így kettős vereséggel esett ki.

A hazaiaknál Marko Buvinic és Zoran Nikolic, a vendégeknél Mladen Krsmancic jutott el hat gólig. A csurgói kapuban Füstös Ádám tíz, Konyicsák Tamás öt védéssel zárt.

Eredmény, selejtező, 1. forduló, visszavágó:
AHC Dobrogea Sud Constanta (román)-Csurgói KK 31-28 (16-13)
lövések/gólok: 54/31, illetve 43/28
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 3/3
kiállítások: 8, illetve 12 perc
továbbjutott: a Constanta, kettős győzelemmel, 58-51-es összesítéssel.

A Balatonfüred keretéből a válogatott kapus Bősz Dániel hiányzott, aki sajkacsonttörés miatt több hónapig nem kézilabdázhat, Brandt Balázs pedig megbetegedett az indulás előtt.

A magyar együttes rögtön a kezdés után elhibázott két büntetőt, így a svédek három góllal elhúztak, és amikor a 14. percben már 7-2-re vezettek, György László vezetőedző időt kért. Mindkét oldalon sok volt a hiba támadásban, húsz perc alatt a vendégek tíz, a hazaiak kilenc lövést rontottak. A Balatonfüred több mint 11 percig nem kapott gólt és egy 5-0-s sorozattal sikerült egyenlítenie, sőt három perccel a szünet előtt - a meccs során először - átvette a vezetést, az első félidő pedig 10-9-es vendégvezetéssel ért véget.

A Balatonfüredi KSE sem tudott továbbjutni az Európa-ligában Forrás: Balatonfüredi KSE

A második felvonás elején a Malmö egy 6-2-es szériát produkált, ezzel ismét nyílttá vált a párharc. György László csakhamar ismét időt kért, és bár a fordulat ezúttal elmaradt, az állás a hajrában is rendkívül szoros volt, a Malmö továbbjutása csak 45 másodperccel a vége előtt vált biztossá.

A mezőny legeredményesebb játékosa a hazaiakat erősítő Adam Tumba volt hat góllal, a vendégeknél Milan Gostovic, Dejan Malinovic és a magyar válogatott Rodríguez Álvarez Pedro is négy találatig jutott.

Bár a Balatonfüred és a Csurgó a selejtező első fordulójában búcsúzott, a Tatabányának köszönhetően lesz magyar csapat az Európa-liga csoportkörében.

Eredmény, selejtező, 1. forduló, visszavágó:
HK Malmö (svéd)-Balatonfüredi KSE 22-20 (9-10)
lövések/gólok: 45/22, illetve 42/20
gólok hétméteresből: 5/1, illetve 6/4
kiállítások: 2, illetve 10 perc
továbbjutott: a Malmö, 47-47-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.