Tíz éve történt a szörnyű tragédia: lezuhant az orosz Lokomotiv Jaroszlavl hokicsapatának repülőgépe - videó

Horizontal panoramic, Lokomotiv Jaroszlavl
People pass by portraits of victims during a memorial ceremony for those killed in the Russian ice hockey team Lokomotiv Yaroslav plane crash at Arena-2000 the team's stadium in Yaroslavl on September 10, 2011. The Russian city mourning the loss of its ice hockey team in the September 7 plane disaster payed its last respects in the team's home arena. The accident, which killed 43, was the worst sporting disaster in the country's recent memory, claiming the lives of several international players who played in the National Hockey League and previously won Olympic medals. AFP PHOTO/ ALEXANDER NEMENOV (Photo by ALEXANDER NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
"Jégkorong barátság" néven múzeum nyílt a napra pontosan tíz éve, 2011. szeptember 7-én lezuhant orosz Lokomotiv Jaroszlavl csapatának emlékére.

A repülőgép-katasztrófában

a teljes csapat odaveszett, a 45 főből egyetlen túlélő maradt, Alekszandr Szizov repülőmérnök.

Az orosz játékosok, edzők, kiszolgáló személyzet mellett fehérorosz, kanadai, cseh, német, lett, szlovák, svéd és ukrán szakemberek és hokisok is meghaltak.

Tíz éve történt a sporttörténelem egyik legnagyobb katasztrófája Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Grigoriy Sisoev

A jaroszlavli múzeum megnyitóján - olvasható a nemzetközi szövetség honlapján - az első vendégek a helyi U16-os bajnokcsapat játékosai voltak. Ezen a napon

gyászmisét tartottak a helyi Uszpenszkij katedrálisban, valamint lesz megemlékezés a Leontyivszkoje Temetőben, valamint az jégcsarnoknál is, és a héten lesz a bemutatója a "Mennyei Csapat" című dokumentumfilmnek.

Nem flejtik el őket: múzeum nyílt a tíz éve lezuhant Lokomotiv Jaroszlavl hokicsapatának emlékére Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A tragédia óta a mai az első szeptember 7-e, hogy a csapat pályára lép,

a vendég a KHL-es bajnoki összecsapáson a Dinamo Minszk lesz. A gárda a végzetes úton éppen Minszkbe tartott, amikor a gép a felszállás után lezuhant.

Jurij Jakovlev klubelnök úgy fogalmazott: most van itt az ideje, hogy mindenki, a szurkolók, a játékosok, az edzők, az újságírók lehetőséget kapjanak, hogy együtt emlékezzenek azokra, akiket elveszítettek.