Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprémet már maga mögé utasította a magyar bajnokságban a Pick Szeged. Most tovább fiatalodva, riválisánál is nagyobb eséllyel célozhatja meg a régóta üldözött négyes döntőt a Bajnokok Ligájában. A 2021-22-es szezonban is ott lesz a világ legjobb 16 együttese között mindkét magyar sztárcsapat.

Míg 2012-ben még hatalmas különbségek voltak szinte minden tekintetben a két legnagyobb magyar klub, a Veszprém és a Szeged között, addig 2021-re ki lehet jelenteni, hogy a Tisza-partiak utolérték riválisukat. Sőt, a 2021-22-es szezonban minden eddiginél nagyobb esély van arra, hogy meg is előzzék a Veszprémet.

Az Építők egy maga az együttes által is elismert kudarccal záruló szezonon van túl, amelyben a bajnoki címet kettős vereséggel veszítették el. Velük szemben

a Szeged egy olyan idényben tudott legnagyobb ellenfele fölé nőni, amiben a sérülések mellett a koronavírus-járvány is hatványozottan sújtotta őket.

A Szeged az előző öt hazai trófeából hármat is megnyert, legutóbb a Veszprém Arénában tudtak bajnoki címet szerezni Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A Veszprém a nyáron elhatározta, hogy elölről kezd mindent. David Davis és Carlos Pérez menesztésével, számos külföldi játékosának elküldésével (Vuko Borozan, Danyiil Siskarjov, Nikolaj Markussen, Kent Robin Tönnesen) és tehetséges fiatalok csapatba állításával próbálja meg visszaszerezni nem csak a helyét a legjobbak között, de a szurkolók szimpátiáját is.

Azt azért fontos leszögezni, hogy miután David Davist 2018 őszén Ljubomir Vranjes helyére kinevezték, a spanyol vezetőedző egy 13 mérkőzéses veretlenségi sorozatot felépített a Bajnokok Ligájában, és 2019 tavaszán csupán a Vardar Szkopje elleni döntő hiányzott ahhoz, hogy nevét örökre beírja a magyar csapat történelmébe.

A Veszprémet az EHF, a pandémia és az azt megelőző remek teljesítménye(!) bejuttatta a 2020-as BL négyes döntőjébe is, ahol előbb egy ki-ki meccsen, hihetetlen fordulatok közepette elveszítették a későbbi győztes THW Kiel elleni elődöntőt, majd a PSG elleni bronzmeccsre már nem tudtak felpörögni a játékosok.

Lékai Máté és a Veszprém a most kezdődő szezonban szeretne visszatérni a legjobbak közé Fotó: Csudai Sándor - Origo

Legkésőbb innen datálhatjuk azt a visszaeső tendenciát, amiben egy öldöklő csatában lezajló, Szeged elleni Magyar Kupa-döntőt még megnyertek, de a Nantes elleni BL-negyeddöntőt és a szintén a Szegeddel szemben megvívott bajnoki döntő párharcát is elveszítették.

A 2020-21-es szezon öt legfontosabb mérkőzéséből csupán kettőt tudtak megnyerni, és a négyes döntőbe sem jutottak be

– a kettő együtt már sok volt Davis jövőjét illetően, akinek így távoznia kellett a Veszprémtől.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mivel Kölnben bármi megtörténhet, ezért nem az mutatja egy topcsapat szezonjának a sikerét/kudarcát, hogy a négyes döntőből trófeával tud-e hazatérni, hanem sokkal fontosabb az, hogy sikerül-e bejutnia a BL – és ezáltal a világ – négy legjobb csapata közé. Ezúttal nem sikerült, így

Momir Ilic és Gulyás Péter feladata lesz az, hogy visszavezessék az Építőket a legjobbak közé.

Azonban nem lesz könnyű dolguk annak ellenére sem, hogy elmondták, hogy igazából nem kell majd drasztikus változtatásokat végrehajtani a következő három szezonban ehhez. Továbbra is a védekezés lesz a kulcs, ami Veszprémben mindig is kiemelt jelentőséggel bírt. Talán ez az, ami kibillent azzal, hogy elkezdett gyorsabban játszani a csapat és a magasabb támadásszámok miatt a kapott gólok száma is emelkedett.

Momir Ilic és Gulyás Péter feladata lesz a Veszprém újjáépítése Forrás: Telekom Veszprém

A nagyobb iramot diktáló, rohanó ellenfelekkel szemben pedig nem volt igazán lehetőség becserélni a védőspecialistákat, így könnyebben kerültek ziccerbe a riválisok. Ez mindjárt nagyobb feladatot rótt a kapusokra is: Rodrigo Corrales és Vladimir Cupara hiába tartoznak a világ legjobbjai közé, nem elvárható tőlük, hogy minden meccsen 15-20 bravúrvédéssel szolgáljanak.

A védekezésnek kellett egy vezér, erre a magyar válogatott Sipos Adriánt szemelte ki a klub, aki eddig úgy néz ki, hogy képes megoldani ezt a feladatot.

Azonban az igazi teszt a csütörtöki, PSG elleni BL-rangadóhoz hasonló mérkőzések lesznek az ősszel. További változás még, hogy Ilic négy világsztár középső embere közül Lékai Máté és Kentin Mahé személyében megnevezte azt a kettőt, akire irányítóként számít, Petar Nenadic és Rasmus Lauge pedig balátlövőként szerepelhet majd. Jobbátlövőben az egyiptomi Omar Yahia akár a világ egyik legjobbjává válhat az idényben.

Emellett nem érdemes elfeledkeznünk Gasper Margucról sem, aki az elmúlt hét évben szép csendben klublegendává nőtte ki magát a beálló Andreas Nilssonnal egyetemben. Klublegendákból az elmúlt öt hazai trófeából hármat is begyűjtő Szegednél annak ellenére sincs hiány, hogy a nyáron Jonas Kallman és Joan Canellas személyében két rendkívül meghatározó játékosát veszítette el Juan Carlos Pastor.

A Szeged ebben a szezonban már nagyon szeretné elérni a hőn áhított kölni négyes döntőt Fotó: Polyák Attila - Origo

A svéd balszélső nyolcas mezszámát a klub visszavonultatta – ő az első kézilabdázó, akivel ezt a Szeged megcsinálta. A klub a helyére két rendkívül tehetséges fiatalt igazolt, Alexander Blonz és Sebastian Frimmel is fantasztikus megoldásokra képes a labdával. Canellast pedig a portugál Miguel Martinsszal igyekeznek pótolni, aki amellett, hogy rendkívül fürge, váratlan átlövései és irányítójátéka is a csapat hasznára lehet.

Klublegendákban így sincs hiány Szegeden,

a hazai Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott meghatározó játékosai közül Mikler Roland, Bánhidi Bence és Bodó Richárd továbbra is élvezi Pastor bizalmát,

ahogyan Rosta Miklós is egyre nagyobb feladatokat kaphat. A spanyol mester játékrendszerének továbbra is Dean Bombac irányítójátéka lehet a legfontosabb eleme, akihez Martinsnak minél gyorsabban fel kellene majd nőnie, hogy ezáltal bővüljenek a csapat variációs lehetőségei.

A Szeged a könnyebb csoportba került a BL-ben, az igazi gigászok közül a Veszprém nyolcasába került több (PSG, Barcelona, Kielce, Flensburg). A kékek a THW Kielt a tervek szerint már a vadiúj, a klubhoz méltó, Szeged Arénában fogadhatják a december 8-9-i játéknapon, remélhetőleg 8300 néző előtt. A németeken kívül veszélyes lehet még a csapatra a Montpellier – akinek az otthonában szerda este elkezdik a sorozatot – és az Aron Pálmarsson, Kristian Björnsen és Jesper Nielsen személyében világsztárokat igazoló Aalborg.

Bánhidi Bence nem csak a Szegeddel, de a válogatottal is fontos szezon előtt áll - januárban jön a hazai rendezésű Európa-bajnokság Forrás: pickhandball.hu

A dánokhoz a következő idényben csatlakozik Mikkel Hansen, aki ebben a szezonban még egy utolsó próbálkozást tesz a PSG-vel arra, hogy megnyerje élete első BL-trófeáját.

A párizsiak hatalmas változások előtt állnak.

A dán legenda mellett a jövő nyáron elveszítik a balkezesként irányítóként is használható Nedim Remilit, valamint a Vincent Gerard, Yann Genty kapuspárosukat is. Valamint ki tudja, hogy a sportág királya, a 38 felé közeledő Nikola Karabatic meddig folytatja pályafutását.

A franciákhoz egyébként minőségi „cserék" fognak a jövő nyáron érkezni, elég csak Máthé Dominikra gondolni, vagy a két fantasztikus kapusra, Andreas Palickára és Jannick Greenre. A szintén a Veszprém csoportjában szereplő Kielce szépen lerabolja a PSG-t mostanában. Remili mellett Benoit Kounkoud is a lengyeleknél folytatja jövő nyáron, Dylan Nahi pedig ettől a mostani szezontól folytatja néluk.

Talant Dujsebajev együttese nagyra törő célokat fogalmazott meg a közeljövőre: két év kihagyás után szeretne visszatérni a négyes döntőbe, emellett Bertus Servaas, a klub elnöke kijelentette, hogy 2023 augusztusában szeretne 60 000 néző előtt pályára lépni a varsói Nemzeti Stadionban. A lengyelek sportszeretetét és a csapat várható erősségét tekintve gyakorlatilag borítékolható a telt házzal járó világcsúcs.

Legutóbb a Barcelona örülhetett, amely most Antonio Carlos Ortega személyében új vezetőedzővel szeretne címet védeni - igaz, még a 2010 óta tartó "négyes döntő érában" ez egyetlen csapatnak sem sikerült Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A világ legerősebb kézilabda-bajnokságából érkező THW Kiel és Flensburg-Handewitt közül előbbiben olyan történt, ami mai világunkban már szinte elképzelhetetlen: egyetlen játékos sem érkezett a négyszeres BL-győzteshez, és még a vezetőedző Filip Jíchát is megtartották. Nagy riválisuk pedig visszaszerezte Kevin Möllert a Barcától, illetve a visszavonuló balszélső, Magnus Jöndal helyére megszerezte az egyik legnagyobb tehetséget, Emil Jakobsent.

A Barcelona a 2020-21-es szezonban mind a 20 mérkőzését megnyerte a BL-ben, nem volt kérdés, hogy meglesz a tizedik győzelmük a legrangosabb európai kupában.

A katalánok az Aalborg döntőbeli 36-23-as kiütésével 2015 után tudták ismét magasba emelni a BL-trófeát. A Dinamo Bukaresthez távozó Xavi Pascual helyére a korábban a Veszprémben is megforduló Antonio Carlos Ortega érkezett vezetőedzőnek, akit arrafelé legendaként tisztelnek.

A szezon meglepetését az ukrán Motor Zaporozsje okozhatja, amely az előző évadban még a legnagyobbak – köztük a Veszprém – dolgát is megnehezítette.

A legtehetségesebb hazai játékosok mellett Barys Pukhouski és Aidenas Malasinskas neve továbbra is jól cseng a kevésbé ismert klasszisok között, és a francia bajnokságból sikerült leigazolni Jonas Truchanoviciust és Luka Sebeticet, akik fontos gólokat lőhetnek átlövésből.

Máthé Dominik a most induló szezonban még az Elverumban szórhatja a gólokat, majd jövő nyártól a PSG-ben folytathatja ugyanezt Forrás: EHF CL, Facebook

Hiába jut tovább mindkét csoportból hat-hat együttes – fordítva fogalmazva csupán két-két csapattól veszünk búcsút az egyenes kieséses szakasz előtt -, mégis érdemes már az elejétől figyelemmel követni nem csak a magyar csapatok, de a többi topklub mérkőzéseit is. Szinte minden fordulóra jut legalább kettő olyan rangadó, mint amilyen a Veszprém-PSG és a Flensburg-Barcelona lesznek az első körben.

Máthé Dominik és Leimeter Csaba miatt az Elverum és a HC Zagreb találkozóiról is igyekszünk majd beszámolni.

Azáltal, hogy csupán 16 klub alkotja a Bajnokok Ligáját, valamint az EHF nagy arányban osztogatja a szabadkártyákat, a legrangosabb európai sorozat akaratlanul(?) is elkezdett „szuperligásodni". Az előző szezonhoz képest a mezőny csupán két helyen változott (Nantes és Celje ki, Montpellier és Dinamo Bukarest be), mégsem lehet azt mondani, hogy ennek hatására kevésbé várnánk, mire megy a Szeged és a Veszprém a világ legjobb klubcsapataival szemben.