A férfiaknál is az olaszok nyerték a röplabda Európa-bajnokságot

volley Horizontal
Italy's team celebrates during the EuroVolley 2021 semi-final match Italy v Serbia on September 18, 2021 in Katowice. (Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
A nők után a férfiaknál is Olaszország nyerte a röplaba Európa-bajnokságot, miután vasárnap este a katowicei döntőben egy 2 óra 40 perces ütközetben 3-2-re legyőzték a döntőben Szlovéniát.

Az olaszok veretlenül, az elődöntőben a címvédő szerbeket 3-1-re legyőzve jutottak be a döntőbe, ahol az előző kiírás ezüstérmese, az elődöntőben a házigazdta lengyeleket 20 ezer hazai drukker előtt ugyancsak 3-1-re verő Szlovénia várt rájuk.

A délszláva csapat kezdte jobban a mérkőzést, és egy hullámzó játszma végén a maga javára fordítva az eredményt 25-22-re nyerte az első szettet. A torna legfiatalabb, 23,5 év átlagéletkorú válogatottja azonban nem esett kétségbe, hanem remekül játszva 25-20-ra megnyerte a második játszmát.

Egy gyönyörű szlovén pont:

A harmadik szett ugyanilyen arányban a koncentráltabbnak és összeszedettebbnek tűnő szlovéneké lett, akik a negyedik játszmában is egészen a szett közepéig vezetni tudtak. 13-13-at követően azonban már csak az olaszoknál volt az előny, és végül övék lett a negyedik játszma, ugyancsak 25-20-ra. Az utolsó szettet ugyan a szlovének kezdték jobban, 3-0-ra is vezettek, az olaszok azonban egyenlítettek, 7-7 után pedig már nem adták ki a kezükből a győzelmet.

És egy nem kevésbé szép olasz pont:

Az olasz válogatott 2005 után tudott újra Eb-t nyerni, és szerezte meg a hetedik Európa-bajnoki aranyérmét. Az Eb legértékesebb játékosa az olaszok feladója, Simone Giannelli lett. A nők szeptember 4-i belgrádi diadala után a férfiaknál is az olasz válogatott ülhet fel Európa trónjára.

A bronzérmet az egyetlen, szlovének elleni vereséggel záró házigazda, világbajnoki címvédő Lengyelország szerezte meg. Mellettük a két döntős is kijutott a jövő évi, szintén lengyelországi világbajnokságra.

Eredmény:
döntő:
Szlovénia-Olaszország 2-3 (22, -20, 20, -20, 11-15)
a 3. helyért:
Lengyelország-Szerbia 3-0 (22, 16, 22)