Társoldalunk:

Sporttörténelem: először neveztek ki női szövetségi kapitányt az orosz kézilabdasport történetében

2021.09.20. 14:36

A játékosként kétszeres világbajnok Ljudmila Bodnyijevát nevezték ki az orosz női kézilabda-válogatott élére az orosz sportági szövetség (FGR) honlapjának hétfői híre szerint.

Ő az első nő az orosz kézilabdasport történetében, aki szövetségi kapitánya lett a nemzeti együttesnek. Elődjével, Alekszej Alekszejevvel - akinek stábjában Bodnyijeva is dolgozott - nem újítottak szerződést, miután a csapat a nyári, tokiói olimpián, ahová címvédőként érkezett, ezüstérmesként zárt.

Ljudmila Bodnyijeva lett az orosz kapitányForrás: AFP/Javier Soriano

Elsődleges célunk volt egy ígéretes orosz szakember kinevezése, aki jól ismeri az európai kézilabdát és a sportág fejlődési tendenciáit. Ljudmila megfelel ezeknek a követelményeknek" - nyilatkozta a honlapnak Szergej Siskarjov, az FGR elnöke.

Az elisztai születésű 42 éves Bodnyijeva hosszú évekig a Rotor Volgográdban játszott, a csapattal háromszor lett orosz bajnok, a Krim Ljubljanával szlovén bajnokságot és kupát nyert több ízben is. A válogatottal 2001-ben és 2005-ben szerzett világbajnoki címet, Európa-bajnokságról van ezüst- és bronzérme is, és több világversenyen is a torna legjobb játékosának választották.