16 év után játszhatott nemzetközi kupameccset fővárosi kosárlabdacsapat

2021.09.25. 15:41

Tizenhat év. Ennyi idő telt el azóta, hogy 2005 decembere után ismét nemzetközi kupamérkőzést rendezhetett egy fővárosi kosárlabdacsapat. A Ludovika-FCSM Csata klubtörténeti mérföldkőhöz érkezett, mivel pénteken a fennállása első nemzetközi kupameccsét sikerrel vívta meg a női kosárlabda Európa-kupa-selejtezőjében. Az Origo helyszíni riportjában arra volt kíváncsi, hogy milyen volt a hangulat a svéd A3 Basket Umea ellen a Ludovika Arénában, ahol egy fővárosi kosárklub bő másfél évtized után léphetett ki az európai kupaporondra.

2005 decemberében a BSE csapata a Ramat Hasaron gárdájával csapott össze az Európa-kupában. Az izraeli csapat huszonöt pontos vereséget mért a Fűrész Diána, Hagara Zsuzsa vezetette fővárosiakra a Városmajorban. Bő másfél évtizeddel ezelőtt a vendégeknél játszott a magyar válogatott Újhelyi Petra is, aki a 90-es évek NBA sztárjátékosának, Karl Malone-nak a lányával, Cheryl Forddal alkotott ütőképes párost a palánkok alatt. A visszavágóra már jobban összeszedte magát a budapesti csapat, de így sem tudta elkerülni a vereséget, és búcsúznia kellett a női kosárlabda Európa-kupától.

A péntek este történelmi mérkőzést játszó Ludovika-FCSM Csata még csak három éve tagja a női NB I-nek, de a debütáló szezonjában egyből a rájátszásba jutott.

A Ludovika-FCSM Csata játékosai magabiztosan kezdték a meccsetFotó: Polyák Attila - Origo

A tavalyi csonka szezonban a csapat negyedik lett az alapszakaszban, tavasszal pedig az ötödik helyet szerezte meg a bajnokságban.

A meccs előtt fél órával csak lassacskán csordogáltak a nézők a Ludovika Aréna lelátójára, a két csapat játékosai pedig már javában melegítettek a pályán. A szigorú járványügyi előírásoknak megfelelően csak védettségi igazolvánnyal engedték be a szurkolókat az Európa-kupa-párharc első összecsapására. A pálya körül tartózkodóknak pedig maszkot kellett viselniük a mérkőzés alatt.

Ludovika-FCSM Csata játékosai nagyon koncentráltan kezdték a meccsetFotó: Polyák Attila - Origo

Amíg az öt külföldi játékossal és svéd válogatottakkal harcba induló Umea csapata ziccer- és tempódobásokkal melegített, addig a Csata kosarasai még nem nyúltak a labdához, hanem futó- és nyújtógyakorlatokat végeztek negyedórával a kezdés előtt. A lelátón gyülekező hazai szurkolók kék színű tapsolórúdjainak egyre erősödő hangja jelezte, hogy hamarosan elkezdődik a fővárosban több mint másfél évtizede várt történelmi összecsapás. Nagyon furcsa érzések kavarogtak bennem a mérkőzés előtt. Jó volt látni, hogy amit megálmodtunk három évvel ezelőtt, az most megvalósult a negyedik év kezdetén. A győzelem mellett külön pozitívum, hogy egy szép számú és lelkes publikum kilátogatott erre a nemzetközi meccsre. Le a kalappal a lányok előtt, kiváló munkát végeztünk  – mondta el Tursics Krisztián, a Ludovika-FCSM Csata vezetőedzője. A Ludovika Arénában körülbelül 300 néző gyűlt össze a feldobás pillanatában, de a meccs alatt folyamatosan érkeztek az emberek a csarnok lelátórészére.  A jobb oldali karéjban egy ütemre doboló, szenvedélyes szurkolótábor alakult, és a csapatkapitány Horváth Bernadett első kosara után óriási üdvrivalgásban törtek ki.  Lelik Réka ziccere és sikeres hárompontosa után pedig csak fokozódott a hangulat a nézőtéren, és már olyanok is a Csata játékosainak lelkes buzdításába kezdtek, akik addig visszafogottan üldögéltek a székeiken.

A hazai szurkolók remek hangulatot teremtettekFotó: Polyák Attila - Origo

A svéd csapat évek óta stabil nemzetközi kupaszereplőnek mondhatja magát, és hiába bírtak több tapasztalattal a vendégek kosarasai, a fővárosi csapat játékosai a koncentrált és agresszív védekezésükkel már a meccs első perceiben meglepték az Umea csapatát.

Mindkét csapat gyors tempóban és lendületesen kosárlabdázott, és a lelátók irányából felváltva hangosan zúgtak a „Védekezz" és a „Csata, Csata" rigmusok. Hiába a remek kezdés a hazaiak részéről, a svéd csapat nem adta könnyen magát. A Csata vezetőedzője, Tursics Krisztián szinte végig talpon volt a meccs első perceitől kezdve: a fiatal szakember kiabált, dicsért, mutogatott, gesztikulált, és olykor hevesen reklamált a bírók felé egy-egy túl szigorú ítéletet követően.

A Csata vezetőedzője minden pillanatával együtt élt a mérkőzésnekFotó: Polyák Attila - Origo

Az óriási tűzzel játszó Lelik Réka egyik labdaeladása után a segédedző Bódi Ferenc is szinte robbanva ugrott fel a kispadról, aminek tagjai a felettük harsogó szurkolókkal együtt lelkesítették a pályán lévőket. A felkészülési meccseken és a mai meccsen is hadilábon álltunk a lepattanókkal, és a kizárásokkal. Most is volt problémánk ebből, sokszor adtunk második-harmadik számú pontszerzési lehetőségeket az ellenfélnek. Ebből ők könnyű kosarakat szereztek. Nem mellesleg ma eladtunk legalább tizenöt labdát  - nyilatkozta a meccs után Tursics Krisztián. A Csata a hibák ellenére szívvel-lélekkel küzdött, és mindent elmond a védekezésükről, hogy a svéd bajnoki cím megszerzésekor a legértékesebb játékosnak választott Ama Degbeon az első kosarát csak három és fél perccel a félidő vége előtt szerezte. Az irányítás mellett igyekeztem a védekezésre koncentrálni, mert a svédeknél Degbeonon kívül két remek képességű játékos volt az egyes és a kettes poszton, akikre nagyon oda kellett figyelnünk. Szerencsére sokszor sikerült kizökkentenünk őket a ritmusból, és a pontszerzésben minimalizálni tudtuk az ő szerepüket  – mondta el az óriási lelkesedéssel játszó Horváth Bernadett.

Horváth Bernadett a csapat szíve-lelke voltFotó: Polyák Attila - Origo

A vezetőedző Turcsics Krisztián óriásiakat kortyolt a frissítőjéből ötpontos hazai vezetésnél a félidő vége előtt pár perccel. A kitartó és lelkes szurkolókon kívül azért el lehetett kapni egy-egy aggódó pillantást is a nézők arcáról. A félidőben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem cheerleaderjei szórakoztatták a publikumot, akiknek ez az első éles fellépésük volt.

Az NKE cheerleader csapata a félidőben látványos műsort adott előFotó: Polyák Attila - Origo

A második félidő előtt a csapatkapitány Horváth Bernadett és az addig tizenöt pontot szerző Lelik Réka jött ki elsőként melegíteni, majd szép lassan követték őket a többiek is. A hazai szurkolótábor szakadatlanul ütötte a ritmust, és már a legkisebbek is kiabálták a „Védekezz, Védekezz" és a „Hajrá Csata" szavakat. Fiatal, középkorú és idős együtt szurkolt, majd a csereként beállt Böröndy Vivien ellen elkövetett szabálytalanság után egyszerre hördült fel a több száz ember a Ludovika Arénában.

A Csata bedobója olykor megvillantott egy szemernyit a 3×3-as válogatott játékos mivoltából: Böröndy a teste előtt villámgyorsan ütötte el keresztbe a labdát, amivel elmozdította a védőjét, és a hazaiak játékosa már emelte is rá a tempót. A labda karcsú ívben úszott a levegőben, majd csupán a hálót érintve jutott keresztül a gyűrűn. A csont nélküli kosárra szinte felrobbant az egész csarnok a harmadik negyed közepén.

A svéd A3 Basket Umea csapata az utolsó negyedben nem találta a ritmustFotó: Polyák Attila - Origo

A svédek edzője, bár csapata csak pár pont hátrányban fordult az utolsó negyedre, egyre idegesebben szemlélte a pályán történteket. A Csata nemhogy lazított volna a védekezésén, hanem az utolsó negyedben még nagyobb akaraterővel és koncentráltsággal játszott.  Horváth Bernadett a triplája után örömordításban kitörve a magasba ugorva nézett ki a hazai közönségre. „Védekezz, védekezz" – de mire a szurkolók ezt kimondták, egy svéd labdaeladás után újból támadhatott a Csata. Az a tripla egy plusz löketet adott a meccsen. Egyelőre nehéz leírni, hogy mit érzek. Annyira fantasztikus volt az egész. Nagyon jó teljesítményt nyújtott az egész csapat, és fenomenális volt, hogy egy elképesztően jó hangulatot teremtő közönség előtt játszhatunk ma  – mondta el a Csata csapatkapitánya, Horváth Bernadett.

A hazaiak remekül védekeztek a meccsenFotó: Polyák Attila - Origo

Tursics Krisztián az utolsó percekben is tüzelte a csapatának játékosait, akik óriási tűzzel védekeztek és támadtak a sok középtávoli dobást hibázó Umea ellen. A hazaiak sok mozgással széthúzták a vendégek zónavédekezését, és kegyetlenül kihasználták a tiszta dobóhelyzeteket. A szurkolók egy utolsó nagy erőfeszítésre ösztökélték a hazaiakat, akik nem is okoztak csalódást a több száz fős közönségnek. A hét főből álló rotációval játszó Csata gárdájában négyen szereznek tíz pontnál többet a meccsen, és az utolsó másodpercben Zele Dorina hárompontosa is behullott. Minden győzelmet a helyén kell kezelni, és ennek megfelelően értékelni, majd ebből építkezni. Voltak hibák, de egy szűk rotációval, hét játékossal játszottunk, és azt gondolom, hogy a hibák így benne vannak egy ilyen meccsben. A hullámhegyek és a -völgyek velejárói egy ilyen összecsapásnak, de a győzelem számít, és ezt most sikerült megszereznünk  – nyilatkozta Zele Dorina.

A hazai szurkolók nagyon lelkesek voltakFotó: Polyák Attila - Origo

A csarnokban minden néző állva tapsolta meg a bő másfél évtized óta az első fővárosi klubként az európai kupaporondon tizenöt pontos győzelmet arató Ludovika-FCSM Csata csapatát. 

Azt látni kell, hogy hatvankét pontot kaptunk az Umea ellen, ami azt sugallta, hogy nem volt rossz a védekezésünk. Nyilván finomítani kell rajta, és folytatnunk kell a megkezdett utat. Magyar játékosokkal egy magyar csapatban egyetlen légióssal játszunk a hazai bajnokságban és a nemzetközi kupameccseken. Ennek örülni lehet, és nemcsak nekünk, hanem az egész hazai kosárlabdaközegnek. A meccs előtt arra készültünk, hogy a rutinosabb és tapasztaltabb játékosokat játszatjuk. Teljesen más lesz a felállás a magyar bajnoki meccseken, de most ezzel kellett foglalkoznunk. Ez a hét játékos maximális teljesítményt nyújtott ma, és ennek köszönhető a győzelmünk  – mondta el Tursics Krisztián. A meccs végén a lelkes szurkolókkal pacsiztak a Csata játékosai, és egyszerre lehetett boldog és büszke pillanatoknak szemtanúja az, aki kilátogatott a Ludovika Arénába péntek este. Az elmúlt négy év munkájának a gyümölcse, és bízom benne, hogy innen nem lesz megállás. Svédországban is egy dinamikusan kosárlabdázó és egymásért hajtó csapat benyomását akarjuk kelteni, és újra győztesként szeretnénk lejönni a pályáról  – mondta el a Csata kapitánya, Horváth Bernadett.

A Csata csapata remekül helytállt az Umea ellenFotó: Polyák Attila - Origo

Azt hozzá kell tennem, hogy nincs lefutva a párharc. Az egész szituációt most próbáljuk feldolgozni, és amikor kilépünk majd a csarnokból, akkor utána a hétfői, Diósgyőr elleni meccsel szeretnénk foglalkozni. Lépésről lépésre próbálunk haladni, és csak a soron következő feladat lebeg a szemünk előtt  – mondta el zárásként a Csata edzője, Turcsics Krisztián.

Női Kosárlabda Európa-Kupa
Selejtező, 1. mérkőzés

Ludovika-FCSM Csata–A3 Basket Umea (svéd) 77–62 (21–16, 12–12, 19–21, 25–13)
Ludovika Aréna, 400 néző. V: Perlics (horvát), Rath (osztrák), Katics (horvát).
Csata: Horváth B. 6/3, Simon Zs. 5/3, LELIK 18/9, ZELE 17/6, HEGEDŰS J. 12/3. Csere: BÖRÖNDY V. 13/9, Carey 6. Edző: Tursics Krisztián
Umea: Brown 7, PAGE 18/6, Asoro 10/6, DEGBEON 10, LOUKA 14/3. Csere: Edholm, Hansson 1, Elias 2, Dellbro. Edző: Jan Lennart Enjebo