Vágólapra másolva!
A New York Rangers jégkorongcsapata visszavonultatja legendás kapusának, az augusztusban visszavonult svéd Henrik Lundqvistnak a 30-as mezszámát.

Az ünnepségre január 28-án, a Minnesota Wild elleni Madison Square Garden-beli mérkőzés előtt kerül sor.

- írta a hír hallatán a 39 esztendős Lundqvist.

A világklasszis kapus négy szezont húzott le a Frölunda felnőtt csapatában a svéd élvonalban, mielőtt 2005-ben a Rangershöz került. A New York-i klub színeiben tizenöt idényt játszott az észak-amerikai profiligában (NHL), és

számos ligarekord mellett több mint ötven klubrekord fűződik a nevéhez.

Tavaly októberben a Washington Capitalshoz szerződött, de szívproblémái miatt januárban nyílt szívműtéten esett át, és végül nem léphetett jégre a szezonban.

Lundqvist szívbetegsége már akkor ismert volt a Rangers számára, amikor a svéd kapus részt vett az első orvosi vizsgálaton a klubnál,

de rendszeresen ellenőrizték, és emiatt mérkőzésen soha nem volt szüksége orvosi ellátásra.

A játékos a svéd nemzeti csapattal 2006-ban olimpiai aranyérmet nyert, míg 2014-ben ezüstérmesként végzett az ötkarikás játékokon. Világbajnokságokon egyszer (2017) volt a győztes keret tagja, kétszer (2003, 2004) döntőig jutott honfitársaival.

A New York Rangers visszavonultatja Lundqvist mezszámát Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Mike Ehrmann

A Rangersszel 2014-ben Stanley Kupa-döntőt vívott. Az NHL-ben 459 győzelemet aratott, ezzel az örökrangsor hatodik helyén áll, míg a védett lövések (23 509) tekintetében a hetedik, a játszott meccsekében (887) a nyolcadik. Átlagban 2,43 gólt kapott és a lövések 91,8 százalékát védte ki, 17 alkalommal nem kapott gólt. A 2011/12-es idényben ő érdemelte ki a legjobb kapusnak járó Vezina Trófeát.