Társoldalunk:

Berobbant Európába a fiatal magyar szupertehetség

2021.10.14. 08:28

Még a hazai és nemzetközi szakembereket is meglepte, hogy a mindössze 20 éves Varga Alíz mennyire nagyszerűen robbant be a női kosárlabda Euroliga 2021-22-es szezonjában. A fiatal magyar tehetség két meccsen is 15-15 pontot dobott a spanyol kupagyőztesnek és a lengyel bajnoknak idegenben. Az elképesztő kezdet után Varga immár a felnőtt válogatott kapuján is dörömböl, amennyiben a szövetségi kapitány meghívja őt a csapatba, már novemberben a spanyolok és az izlandi válogatott ellen is bizonyíthat.

A Gironában dobott 15 pont és az a játék, amelyet a spanyol kupagyőztes ellen bemutatott még nem okozott nagy felhördülést. Egy meccsen lehet jól játszani, ott minden kijöhet, de amikor Varga szerdán este Gdyniában is 15 pontot szórt a lengyel bajnoknak, akkor már nem lehet a véletlenről beszélni. A meccs után a lengyel város szállodájában beszéltünk vele.

Mérges? - szólt az első kérdés.
Nem, egyáltalán nem vagyok az - felelte mosolyogva. Miért kellene mérgesnek lennem?

Ha a meccs utolsó pillanatában elengedett hárompontosa nem perdül ki a gyűrűből, akkor most az állna a táblán, hogy a Sopron legjobb dobói: Határ, Jovanovics, Varga Alíz: 18-18-18 pont.
Ebbe bele sem gondoltam. Kétségtelen, ez jobban nézne ki, de azért a 15 dobott pontom után is nagyon boldog vagyok. Amúgy meg sem fordult a fejemben, hogy ha ez bemegy, akkor mennyit dobok, csak úgy eldobtam, utolsó támadás volt ez. Úgy fogalmazott: csak úgy eldobtam. Aki látta a gironai és a gdyniai meccsét, azt érezhette, hogy sokszor "csak úgy eldobja" és ezek a dobások mind bemennek. 
Tényleg az van, hogy érzem a bizalmat a csapattársaim részéről. Sokszor mondják azt, hogy dobjam nyugodtan, ne adjam tovább. Amikor ennyire érzem a bizalmat, akkor rádobom, s ezek szerint be is mennek. Nem gondolkodom ezeken a pillanatokon.

Önt is meglepte a saját teljesítménye?
Igen, ezt nem gondoltam volna, hogy az első két Euroliga meccsen így megy majd a játék. Már az is meglepő volt nekem, hogy mennyi játékpercet kaptam az edzőmtől, az meg különösen, hogy mindkét meccsen a kezdőcsapat tagja lehettem. Ez számomra hihetetlen nagy boldogsággal ér fel.

Hol izgult jobban? Spanyolországban, vagy Lengyelországban?
Mindkét meccs előtt. Gironában azért, mert az volt az első Euroliga-meccsem volt kezdőként. Gdyniában meg azért, mert az első meccs játéka után ugyanezt a szintet szerettem volna hozni. Vagy még jobbat.

Ne hallgassuk el azt sem, hogy ez az áttörés most sok mindennek köszönhető. Ha a Sopron csapatában most mindenki egészséges lenne, ha itt lennének a még Amerikában játszó légiósok, biztos más lenne az ön helyzete. Viszont ebben az a nagyszerű, hogy ki tudta használni ezt a lehetőséget, amit az élet adott önnek. Most miben bízik? Meddig tarthat ez az állapot?
Nyilván nem szeretem azt az állapotot, hogy sokan sérültek a csapatból, nagyon várom már, hogy mindenki egészséges legyen és visszatérjen.

A 20 éves Varga Alíz nemzetközi berobbanása mindenkit meglepettForrás: FIBA

Ugyanakkor kétoldalú dolog ez, mert ha mindenki felépül, akkor az én helyzetem is megváltozik. Viszont, ha a magyar bajnokságban is ezt a teljesítményt tudom hozni, akkor talán a nemzetközi szinten is megkapom újra azt a lehetőséget, amelyet az élet most nekem adott. Szóval: gyógyuljon meg nagyon hamar mindenki, de azért én is szeretnék sokat játszani. 

17 éves volt, szinte még gyerek, amikor a Sopron Basket és Török Zoltán megkereste. Akkor a Vasas játékosa volt Budapesten. Ennyire fiatalon mennyit gondolkodott azon, hogy belevág ebbe a kalandba? Mert azért ennek a döntésnek voltak kockázatai. 
Egy pillanatig sem gondolkodtam. Rólam azt kell tudni, hogy egészen kicsi korom óta néztem a Sopront. A tévében szinte minden meccsüket, de ha adódott lehetőség, akkor el is mentem egy-egy mérkőzésükre. Nekem gyerkkori álmom vált azzal valóra, hogy leigazolt a Sopron. A családomnak biztosan nehezebb volt, de mindenben támogattak, főleg az első időszakban, amikor tényleg nehéz volt ezt a váltást feldolgozni.

Most már könnyebb?
Sosem lesz könnyebb, mert mindig van velem szemben elvárás. Ezeket egyrészt én támasztom magam felé, másrészt a környezetem. 

A magyar női válogatott novemberben Spanyolország és Izland ellen vív Európa-bajnoki selejtezőt? Ott lesz a csapatban?
Nem tudom, hogy Székely Norbert kapitány meghív, de erről még semmit sem tudok. Így csak reménykedem abban, hogy részt tudok majd venni ezeken a meccseken is.

Varga Alíz egyik tökéletes dobása GironábanForrás: FIBA

A felnőtt válogatottban idén nyáron a csapat görögországi felkészülési meccsein már játszottam. Azt a túrát nagyon élveztem, óriási dolog volt a nemzeti csapatban játszani.

Hol a határ?
A határ a csillagos ég. Most még nagyon messze vagyok attól, amire igazán képes vagyok. Nyilván ezért dolgozom minden nap, hogy fejlődjek. Nekem nagyon tetszik az a szakmai munka, ami Sopronban zajlik. Éppen ezért nem gondolkodom semmilyen külföldi igazoláson. Nagyon bízom abban, hogy a Sopron is számít rám, éppen ezért ebben a városban szeretnék még nagyon hosszú ideig játszani.