Vágólapra másolva!
Határ Bernadett világklasszis teljesítményével, 25 pontjával és egy fantasztikus soproni csapatjátékkal a Sopron Basket 67-58-ra legyőzte az olasz Schiót a női kosárlabda Euroliga B-csoportjának harmadik fordulójában. Ezzel a Sopron továbbra is száz százalékos, mert három meccsből három győzelmet aratott a legrangosabb európai kupasorozatban.

Sokat kellett várni a Sopron Basket hazai pályán történő bemutatkozására a női kosárlabda Euroligában, de mindenképpen megérte, mert a magyar csapat az első két idegenbeli mérkőzését megnyerte a spanyol Girona és a lengyel Gdynia otthonában.

A zöld mezes Sopron az első két meccsét megnyerte az Euroligában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Schio ezzel némileg ellentétes utat járt be, mert az első mérkőzésén óriási, 40 pontos győzelmet aratott a francia Landes ellen, de a folytatásban szintén hazai pályán kikapott attól a Gironától, amelyet a Sopron az első körben idegenben megvert.

Elég nagy volt tehát a kavalkád.

A Sopron a már megszokott kezdőcsapattal lépett fel, azaz Fegyverneky, Jovanovics, Williams, Varga Alíz és Határ Bernadett volt ott a kezdőötösben.

Varga Alíz dobta a Sopron első kosarát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Varga Alíz, aki ebben a szezonban valósággal berobbant az európai mezőnybe, a sarokból elengedett gyönyörű kettessel kezdett, majd Határ Bernadett és Williams kosarával 6-0 lett az állás. WNBA 1/1-es draftjátékosa, Collier 6-0 után szerezte a Schio első pontjait, majd Williams újabb betörése után az olaszok kénytelenek voltak időt kérni, hiszen

egyelőre semmi jel nem mutatott arra, hogy meg tudják állítani a kegyelmi állapotban játszó soproni csapatot, amelyet a közönség is űzött-hajtott.

Ugyanakkor nem csak a támadó, hanem a védőmunkája is remek volt a zöldeknek. Williams második lopott labdájával 10-5-re alakult az állás. A Schiónak nem maradt már hátra, mint távoli dobásokkal operálni. Ez olykor be is jött, de mindig volt soproni válasz.

Óriási küzdelem alakult ki már a meccs elején Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezekkel a hármasokkal tartották magukat életben az olaszok, ha ezek sem mentek volna be, akkor már a meccs elején meghökkentően nagy lett volna a különbség. Így azonban még maradt persze egy csomó izgulnivaló. Mert az várható volt, hogy ezt a tempót nem lehet a meccs végéig tartani. A 8. percre az olaszok is megérkeztek, mert már csak egy pont volt a különbség (16-15), majd néhány pillanattal később már 18-18.

A viharos kezdés ellenére sem dőlt el tehát semmi, viszont az iram továbbra is elképesztő maradt. Viszont az is elképesztő volt, hogy dobta a Schio a triplákat.

Francesca Dotto újabb hármasa után először vezetett az olasz csapat (18-21), úgy, hogy a Schio öt triplát vágott be - ez ezen a szinten egészen meghökkentő volt. Az első negyed 21-21-es döntetlennel zárult, a Sopron utolsó két pontját Varga Sára dobta büntetőből.

Az első negyed utolsó soproni pontjait a zöld mezes Varga Sára dobta Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyed Határ kosarával indult, ezzel ismét a hazai csapat vezetett két ponttal. Majd Határ Bernadett percei következtek.

Két kosarat is úgy dobott be, hogy közben odavertek neki, miközben egyszer úgy megütötték, hogy alig kapott levegőt.

Viszont mindent bedobott - büntetőt, ziccert, így az ő teljesítményének köszönhetően 28-21-re lépett el a Sopron, amely 7-0-s futásban volt. A Schio a második negyed első három percében nem dobott pontot. A roppant kemény és fizikális meccsen minden pontért alaposan meg kellett küzdenie a Sopronnak. A Schio helyzetét nehezítette, hogy a 14. percben már 5 csapathibánál tartottak, azaz innentől kezdve minden szabálytalanságuk soproni büntetőt ért. Határ közben már 14 pontnál tartott, erre is nehezen lehetett jelzőt találni. A Sopron a 15. percre 9 pontos előnyt épített fel (34-25). Hiába.

Határ Bernadett küzd a labdért Charli Elionne Collierrel Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szívós olaszok nem akartak leszakadni és innen is visszamásztak. Nem sokkal a negyed vége előtt 36-34 volt az állás, az utolsó támadás a Schio csapatáé volt, s mivel ezt be is dobták, ez a negyed is döntetlen állással fejeződött be.

A félidőben tehát 36-36 volt az állás.

Az világosan látszott, hogy a tartalékos Sopron csak valami egészen nagy bravúrral nyerheti meg ezt a mérkőzést. A második félidőt Határ és Williams kosarai vezették be, de a túloldalon is jöttek a válaszok. A Sopron triplakisérletei ezen az estén egyáltalán nem voltak sikeresek, ebben a mutatóban sokkal jobb volt az ellenfél. A közönség is érezte, hogy a csapat mellé kell állnia, mert a második félidőt jobban kezdték az olaszok, s 43-40-re vezettek.

Aby Gaye küzd a labdáért az olaszokkal Fotó: Csudai Sándor - Origo

És ekkor Fegyverneky megtörte a jeget, legalábbis, ami a hármasokat illeti. Végre ült a tripla és ezzel újra egyenlő lett az állás (43-43). Ha egy üzlet beindul. A

következő soproni támadásnál a támadóidő lejárta előtt pár tizedmásodperccel Fegyverneky olyan bravúrhármast vágott be, amit nagyon ritkán látni és amely a legnagyobbak sajátossága.

Az is világosan látszott, hogy itt már minden egyes kosárnak nagy jelentősége lesz. 52-46-os hazai vezetésnél a Schio edzője ismét időt kért, mert előtte Jovanovics dobott bravúrkosarat.

Az időkérés után egyre elkeseredetebb lett a küzdelem, de a Sopron a védőlepattanókat ebben az időszakban egészen extrán szedte. 54-46-os állásnál hosszú idő után jött az olaszok újabb pontja, de a hazaiak most már nagyon okosan őrizték a nehezen kiépített előnyüket. Az utolsó szünet 56-48-as soproni vezetéssel kezdődött. Ezt az előnyt kellett volna megőrizni, netán növelni a negyedik negyedben.

Fegyverneky Zsófia bravúros hármasa sokáig emlékezetes marad Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyedik negyedben két percig egyetlen kosár sem esett, majd Gruda dobta az elsőt. A Sopronnak talán a szünet tett rosszat,

mert a harmadik negyedben látott lendület nem tért vissza a pályára.

Nem véletlen, hogy a negyedik negyed elején Gáspár Dávid azonnal időt kért. Ekkor 56-50 volt az állás. Varga Alíznak ezúttal nem mentek úgy a dobások, ahogy az első két idegenbeli meccsen, s két soproni támadásnál is lejárt a hazaiak támadóideje. Kim Mestdagh legalább olyan nagy bravúrkosarat szerzett, mint a harmadik negyedben Fegyverneky. Nagyon vékony volt ez az 5-6 pontos előny és nagyon lassan fogyott az idő.

Az olasz edző technikait kapott (ez már régen kijárt neki), majd Williams dobott be egy szép tempót. Az ökívületben játszó Határ Bernadett két ember húsdarálójában szerzett két pontot, ekkor 4:15 volt hátra és nyolc ponttal vezetett a hazai csapat.

Óriási volt a hangulat, rég nem láttak ilyen meccset itt a nézők. Willams tripladobása közben az egyre elkeseredettebb olaszok odavertek, a soproni lány három büntetőt dobhatott. Mind a három bement! 11 ponttal vezetett a magyar bajnok. Döbbenetes volt a küzdelem, de közel került a harmadik Euroliga-siker.

Határ Bernadett és a Sopron Basket is önkívületben kosarazott Fotó: Csudai Sándor - Origo

3:34 volt tehát hátra. A meccs folyamán láttunk már olyat, hogy 11 ponttal vezessen a Sopron, de ez az előny mindig elfogyott. Mindezt hét játékossal érte el a magyar csapat. Határ adott egy olyan blokkot, amit női mezőnyben ritkán látni, nem véletlenül zúgott a lelátóról a "Betti, Betti" kiabálás. Megérdemelte, s talán maga sem hitte el, hogy mindez vele megtörténik. A közönség felállva ünnepelt, mert egy perccel a vége előtt már az olaszok is tudták, hogy itt ők nem győzhetek. A magyar bajnokcsapat 67-58-ra nyert.

Így örültek a soproni lányok a győztes meccs végén Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron tehát megszerezte harmadik diadalát az Euroligában és ezzel továbbra is 100 százalékos, azaz három meccs, három győzelem a mérleg.

A folytatás egy hát múlva a török Fenerbahce otthonában következik.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, harmadik forduló: Sopron Basket - Familia Schio 67-58 (21-21, 15-15, 20-12, 11-10.)
Sopron Basket: Fegyverneky 8/6, Jovanovic 11, Williams 17, Varga A. 2, Határ B. 25. Cs.: Varga S. 4, Gaye -
Beretta Famila Schio: Sottana 4, Mestdagh 8/6, Laksa 17/15, Gruda 12, Collier 4. Cs.: André 6, Dotto 3/3, Verona 2, Crippa 2, Keys -

Gáspár Dávid, a Sopron edzője:

Nagyon büszke vagyok a csapatra!

Gáspár Dávid vezetőedző öröme Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legjobbakat kívánom ellenfelünknek, és biztos vagyok benne, hogy legközelebb is ilyen mentalitással futunk ki a parkettre!

Gabby Williams, a Sopron játékosa: Nagyon büszke vagyok arra, ahogy ma küzdöttünk! Kemény ellenfél volt a Schio, de összetartó egységet mutatva, remekül dolgoztunk egymásért!

Georgios Dikaioulakos, a Schio edzője: Gratulálok a Sopronnak, ugyanakkor nagyon szomorú vagyok a játékvezetők ténykedése miatt, ami a soproniak sikerének értékéből nem von le semmit.

és voltak nálunk gyengébb teljesítmények is. A hibáinkra kell fókuszálnunk, nem a játékvezetőkben keresni a vereség okait, és jobb megoldásokat kell találnunk támadásban.