Vágólapra másolva!
Bár még csak a harmadik fordulónál tart a női kosárlabda Euroliga 2021-22-es szezonja, a lapok máris teljesen összekeveredtek a B-csoportban, amelyikben a Sopron Basket is szerepel. Csütörtökön este 18 órától végre hazai pályán lép fel Gáspár Dávid csapata az olasz Schio ellen. Amennyiben a Sopron nyer, megőrzi makultálan mérlegét és csatlakozik a spanyol Salamanca és az orosz Jekatyerinburg mellé, hiszen ez a két csapat is hibátlan három kör után.

Csak mutatóba pár eredmény a B-csoport eddigi meccsei közül.

  • Schio (olasz) - Landes (francia) 96-56
  • Girona (spanyol) - Sopron 63-68
  • Fenerbahce (török) - Landes 65-70
  • Schio - Girona 68-76
  • Landes - Kurszk (orosz) 78-75
  • Girona - Fenerbahce 71-59

Van itt minden, teljes a kavalkád. Az a Schio jön tehát Sopronba, amely az első körben 40 gyufával küldte haza azt a Landest, amely azóta nem kapott ki és két hatalmas skalpot is szerzett a Fener és a Kurszk legyőzésével. A Schio meg a második hazai meccsén kapott egy maflást a Sopron által az előző héten legyőzött spanyol kupagyőztestől.

Szóval, ember legyen a talpán, aki három kör alatt kiismerte magát ebben a csoportban.

Kemény ellenfél lesz a Sopronnak az olasz kupagyőztes, amelyik legutóbb 2019-ben játszott a Novomatic Arénában Forrás: FIBA

S bár azt írtuk, hogy messze még a vége, újra le kell írni azt is, hogy messze van az, hogy a Sopron teljes csapatával álljon fel az Euroligában. A helyzet nem sokat javult. Czukor Dalma lábadozik, Jelena Milovanovics-Brooks szintén. Briann January a válogatott szünet után, novemberben érkezik, Shey Peddy pedig WNBA-ezüstérmesként hamarosan csatlakozik. Ez négy meghatározó játékos, amelynek hiányát bármelyik csapat megérezné. A Sopron az Euroligában eddig nem érezte meg.

A magyar bajnok idegenben nyert a Girona majd a Gdynia ellen, amely ezt a helyzetet ismerve hatalmas dolog.

Amennyiben a magyar csapat csütörtökön este ismét győzni tudna, úgy utazna a csoport előzetesen legveszélyesebb csapatának tartott Fenerbahce otthonába, hogy háromból három győzelemmel áll. Erre még a legelvakultabb soproni szurkolók sem mertek volna fogadni. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, kik ellen kellene csütörtökön este győzni.

Határ Bernadett és Laczka Miklós, a Sopron másodedzője Forrás: FIBA

Az már önmagában figyelemre méltó, hogy a Schio ott lehet a főtáblán, mert a szeptemberi selejtezőben bombaerős csapatokat (Valencia, Bourges) előzött meg. Az olasz csapat az elmúlt idényben megnyerte hazája kupasorozatát, de mást nem. A bajnokságban elvesztették a döntőt a Velence csapatával szemben, a tavalyi buborékos Euroligában pedig nem jutottak tovább. Az olasz csapatban játszik a idei WNBA draft 1/1-es játékosa, Charli Collier. Ezen felül olyan rutinos és hatalmas tudású kosárlabdázók vannak a Schióban, mint Giorgia Sottana, Kitija Laksa, Kim Mestdagh, vagy Sandrine Gruda. Ellenük kell a harcot sikerrel megvívnia a Sopronnak.

A magyar csapat játékosai közül a két új igazolás, a szerb Nevena Jovanovic és a francia Aby Gaye tökéletesen beleilleszkedett Gáspár Dávid együttesébe.

Határ Bernadett sokkal felszabadultabban játszik, mint eddig, ennek az lehet az oka, hogy most már ő a Sopron első számú centere.

A fiatalok közül a két meccsen eddig 15 pontos átlagot hozó Varga Alíz teljesítménye a legnagyobb meglepetés, míg a csapat ikonikus játékosa, Fegyverneky Zsófia is remek formában van. Az ötödik kulcsember Gabby Williams, aki erőszakos, ponterős játékával segítheti a Sopront az újabb győzelem felé.

Fegyverneky Zsófia (a labdával) a Schio elleni meccsen 2019 decemberében Forrás: FIBA

A két csapat amúgy legutóbb a 2019-20-as szezonban játszott egymással Sopronban, akkor a magyarok 59-51-re nyertek.

Ennek a meccsnek a visszavágóját már nem rendezték meg, mert azt a koronavírus-járvány elsöpörte.

Akkor a FIBA 20-0-al a Schio javára igazolta a meccset, de ennek pár nappal később már semmi jelentősége nem volt, mert az idényt lefújták.

A Sopron-Schio Euroliga-meccsről csütörtökön este az Origo a helyszínről tudósít.