Társoldalunk:

Ha Isztambulban is nyer a Sopron Basket, akkor tényleg nincs lehetetlen

2021.10.27. 09:34

Csaknem egynapos utazás, elképesztő tortúra, törölt gép és elveszett csomag. Így "készült" a Sopron Basket női kosárlabda-csapata a Fenerbahce elleni újabb Euroliga-mérkőzésre, amelyet szerdán este 18 órakor rendeznek meg Isztambulban. Az esélyek akkor sem biztos, hogy a magyar bajnokcsapat mellett szólnának, ha minden zökkenőmentesen alakul kedden. Ugyanakkor a Sopron ebben az idényben többször mutatta meg, hogy számára nincs lehetetelen.

Munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

Nemzetközi kosárlabda-találkozó helyszíne volt kedden este a bécsi repülőtér. Az érdekeltek, a Sopron Basket és a Győr játékosai, edzői ettől szívesen eltekintettek volna. Mint arról az Origo is beszámolt, a Sopron Basket a török légitársaság hibájából (műszaki hiba miatt törölték a Bécs-Isztambul járatot) a bécsi repétren ragadt, s csak este tudott elutazni. A Győr sem járt sokkal jobban. Iványi Dalma csapata az M1-es autópályán éppen az osztrák főváros felé tartott, amikor egy hatalmas baleset történt a sztrádán. Ezt a győriek busza már nem tudta elkerülni, így a csapat lekéste a bukaresti járatot (a győriek szerdán az erdélyi Sepsiszentgyörgy együttesével játszanak), ők is csak késő este tudtak elindulni.

Határ Bernadett (zöld mezben) ponterős játéka most is sokat érhetFotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron Basket tortúrája Isztambulban azzal vált teljessé, hogy Varga Alíz csomagja nem érkezett meg, majd az éjszaka közepén egy 90 km-es buszút várt a magyar bajnokra, mert a Turkish Airlines esti gépe az új isztambuli reptérre érkezett meg és nem a Sabiha Göcken Airportra, amely a város ázsiai részén helyezkedik el. Viszont éjfél után még ebben a mindig lüktető, pulzáló nagyvárosban sincs csúcsforgalom, így a csapat egy óra alatt teljesített a 90 km-es utat.

Helyi idő szerint hajnali 2 óra is elmúlt, mire a játékosok ágyba kerültek.  

Ennél rosszabbul nem is indulhatott volna tehát a Sopron Basket harmadik idegenbeli mérkőzése az Euroligában. Az első kettőt (Grionában és Gdyniában) megnyerte a magyar csapat, miként az első otthoni lejátszott meccset is az olasz Schio ellen. Ha valaki a nyári sorsolás után azt mondja, hogy Gáspár Dávid együttese úgy érkezik Isztambulba a Fenerbahce elleni ütközetre, hogy három győzelme van, miközben a törököknek egy (és mellette két vereség) orvoshoz küldik. Ebben a csoportban ugyanis előzetesen a Fenert tartották az egyik legerősebb alakulatnak, ez persze igaz is, csak még várhatna ennek a bizonyításával a török együttes. Mondjuk jó lenne, ha nem szerda este mutatná meg, ki az úr a háznál.

A csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia rutinja is sokat érhet IsztambulbanFotó: Csudai Sándor - Origo

Európa női kosárlabda élcsapatai (tehát azok, amelyek az Euroligában játszanak) erős menetelésben vannak, s ezzel még semmit sem mondtunk el. Elég az hozzá, hogy a női válogatottak közelgő Eb-selejtezői miatt (Magyarország november 11-én a spanyolokkal, három nappal később Izlanddal játszik) november 2-án, kedden is fordulót rendeznek az Euroligában. A Sopron - amely a sérülések és hiányzások miatt még mindig nem teljes - szerdán Isztambulban játszik, szombaton otthon az NB I-ben a Cegléd ellen, majd kedden az orosz Kurszk érkezik a Novomatic Arénába. S ezek után a válogatott játékosok edzőtáborba vonulnak. Ennek fényében különösen bosszantó, hogy Fegyvernekyék nem tudtak normálisan elutazni Isztambulba, mert egy ilyen sorozatterhelés közepette minden nap, minden óra számít. A keddi tortúra miatt az edzés is elmaradt, így megyünk tehát neki a törökök elleni mérkőzésnek.

A Sopron csapatához a hét végén csatlakozott az amerikai WNBA-ezüstérmes Shey Peddy. Az 1988-as születésű kosaras a Phoneix csapatával játszott döntőt az idei WNBA-idényben, most pedig már itt van a Sopronnal Isztambulban. Valószínűeg sor kerül a bevetésére is, pedig a Massachusettsben született játékos nem sokat edzett még a Sopronnal. A képességei viszont arra predesztinálják, hogy ott legyen a pályán. Ez nagyjából olyan helyzet, mint amikor Bernd Storck Oslóban pályára küldte az élete első válogatott meccsén fellépő Kleinheisler Lászlót, aki gólt is lőtt a norvégoknak. Peddy-től sem vár senki sem csodát, csak azt, hogy ha odakerül, dobja be. Nagyjából ebben az egy mondatban benne van minden, amit tőle remélünk szerda este. Intelligens, nagyszerű sportolóról beszélünk, aki félelem és felelőssség nélkül játszhat Isztambulban.

Shey Peddy, aki most először léphet pályára a Sopron színeibenForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Kevin C. Cox

A Sopron eddigi váratlan és nagyszerű Euroliga-szereplése amúgy a FIBA által kiadott hivatalos rangsorban a második helyre repítette előre a magyar bajnokot, csak az orosz szupercsapat, a Jekatyerinburg áll előttük ezen a listán. Ezt óriási öröm nézegetni, de a magyar bajnokcsapat játékosai iszonyatosan sokat tettek ezért.

A Fener eddigi két veresége igencsak váratlan, különösen a hazai pályán elszenvedett kudarc, amikor a francia Basket Landes nyert itt. A múlt héten, Gironában 71-59-re kaptak ki (ott, ahol a Sopron nyerni tudott!), miközben az ő keretük is lassan összeáll. Egyénileg tele vannak olyan játékosokkal, akik egyedül képesek eldönteni egy-egy meccset, de ez még nem egyenlő egy jó csapattal. Minden előjel ellenére most tényleg földöntúli bravúr lenne az újabb soproni győzelem, s akkor sem történik semmi baj, ha ez most nem jön össze.

Gáspár Dávid vezetőedzőFotó: Csudai Sándor - Origo

A Fenerbahce-Sopron Basket női kosárlabda Euroliga-mérkőzésről az Origo a helyszínről számol be.