Vágólapra másolva!
Nincs megállás a Pick Szeged számára a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. A magyar bajnoki címvédő együttes a történelmi, THW Kiel ellen elért döntetlen után ezúttal az előző szezon BL-döntőse, a dán Aalborg ellen lép pályára az Újszegedi Sportcsarnokban.

Felemás, de mégis inkább pozitív, ahogyan a Szeged BL-szezonja eddig alakul. Ez alól az egyetlen kivétel pont a legutóbb hazai pályán lejátszott találkozója volt a csapatnak, amelyet a Máthé Dominikkel a soraiban felálló Elverum ellen meglepetésre 34-30-ra elveszített a Tisza-parti együttes.

Mikler Roland jól védett az első félidőben Kielben, bravúrjaira szerda este az Aalborg ellen is nagy szükség lesz Forrás: EHF CL, Twitter

A sérült irányító, Dean Bombac hiányában annak a mérkőzésnek a képe olyan volt, hogy a bajnoki címvédő akkor sem nyeri meg azt az összecsapást, ha két napon át tart. Ugyanez nem mondható el az egy héttel ezelőtti, THW Kiel elleni rangadóról, amelyen először szerzett pontot a világ egyik legprofibb klubjának otthonában Juan Carlos Pastor együttese.

A Szeged jól kezdte azt a párharcot, felvállalta a német rivális által diktált nagyobb iramot, amiből az első 20 percben jobban is jött ki. Aztán a Kiel magára talált, és a 40. percre 25-18-ra, hét góllal elhúzott a mieinktől. Azonban ekkor a Szeged összeszedte magát, a Bombac hiányában egyedüli irányítóként a keretben lévő Miguel Martins eddigi legjobb 20 percét játszotta a Kékek mezében, valamint Mario Sostaric mindent bedobott a szélről.

A 32-32-es döntetlen lehetett volna 33-32-es szegedi győzelem is, ha Juan Carlos Pastor nem kér időt pár másodperccel a dudaszó előtt és közvetlenül azelőtt, hogy a nagyot védő Mirko Alilovic bedobta az üres kapuba a labdát.

Ettől függetlenül a csapat megint megmutatta, hogy van tartása,

hiszen az első fordulóban Montpellierben szintén a Szegedé volt az utolsó három gól, amivel ott is sikerült kiharcolni egy bravúros döntetlent.

Mario Sostaric volt a Szeged egyik legeredményesebb játékosa az első öt BL-fordulóban Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az eddigi két siker a Zágráb és a Meshkov Brest ellen jött, mindkét meccs a kötelező kategóriába tartozott. Bizonyos szempontból az Aalborg elleni is az lenne, ha szeretnék elérni a csoport első két helyét. Hogy ez sikerüljön, több hazai pontvesztés nem igazán fog beleférni. Ha összejön, akkor az automatikus negyeddöntős helyet jelent a tavaszra, ami azt jelentené, hogy nem két, hanem csak egy – ígyis-úgyis – öldöklő párharcot kell sikerrel venni a régóta üldözött négyes döntőhöz.

Ebben Bombac minél előbbi visszatérése mellett a kulcs az új játékosok beválása lesz, vagyis az, hogy minél hamarabb megértsék a Szeged által játszott, bizonyos elemeiben igencsak bonyolult spanyol játékrendszert. Jó hír, hogy

Bánhidi Bence és Sostaric mögött három új név, Sebastian Frimmel, Imanol Garciandía és Martins is a legeredményesebb Tisza-parti kézilabdázók között van a BL-ben.

Szintén nagyra törő céljai vannak az Aalborgnak, amely az előző szezonban még meglepetésre jutott be a döntőbe – és ott kapott ki nagyon csúnyán, 36-23-ra a Barcelonától. A dánok nyári igazolásaikkal egy új szupercsapat építésébe vágtak bele, a világ egyik legjobb irányítója, Aron Pálmarsson mellett a jobbszélre Kristian Björnsen, beállóba Jesper Nielsen érkezett. Az igazán nagy szenzációra mégis 2022 nyaráig kell várni, amikor Mikkel Hansen tér vissza Dániába a PSG-től.

Aron Pálmarsson korábban a Veszprémben is megfordult, nyár óta az Aalborg csapatában játszik Forrás: Aalborg HB, Twitter

Az előző szezon sikereinek legfőbb letéteményesei a pályán az irányító Felix Claar, illetve a jobbátlövő Lukas Sandell voltak, akik most Pálmarsson és Martin Larsen személyében remek játékosokat kaptak maguk mellé. A Szeged számára aggasztó lehet, hogy

Stefan Madsen szinte pontosan olyan stílusban játszatja együttesét, mint ami ellen az Elverummal szemben kudarcot vallottak, de szinte kizárt, hogy Pastor mester kétszer ugyanabba a hibába essen.

A dánok eddigi öt meccsükből csupán egyszer, az elmúlt években megannyiszor széteső és újjáépülő, jelenleg Veselin Vujovic által vezetett Vardar Szkopje ellen szenvedtek vereséget. A következő négy forduló sorsdöntő lehet a számukra is, hiszen a két Szeged elleni meccs között két Kiellel szemben megvívandó rangadó vár rájuk.

Támadásban a kulcs szokás szerint az lehet, hogy a mieink hányszor tudják Bánhidi Bencét megtalálni az ellenfél védőfalában. Ha ezt Martins és a többi hátsó játékos nagy százalékkal meg tudja tenni, akkor az megnyitja a lehetőséget az átlövőknek, hogy jobb helyzetből, tisztábban veszélyeztessenek, valamint a szélsőknek, hogy a befelé tömörülő fal miatt jobb szögekből ugorhassanak be.

A Szegednek védekezésben lesz igazán nehéz dolga, mert a túloldalon minden poszton meccseket eldönteni képes játékosok sorakoznak. Talán érdemes lenne a balszélsők és balátlövők felé nyitni, hogy ők lőjenek rosszabb szögekből, akiket aztán Mikler Roland vagy Mirko Alilovic könnyedebben takarhat be, mintha Pálmarssont vagy Sandellt kellene.

Két eltérő stílusú csapat taktikai csatája mindig óriási izgalmakat tartogat, nem véletlen, hogy az európai szövetség ezt a 18:45-kor kezdődő összecsapást választotta a hét mérkőzésének a BL-ben.