Vágólapra másolva!
Amikor a Sopron Basket kedden este 19-0-ra vezetett az orosz Dinamo Kurszk elleni Euroliga-meccsen, csak keveseknek jutott eszébe egy 24 évvel ezelőtti meccs, amelyen a Sopron szintén 19-0-ra vezetett az akkori legnagyobb ellenfele, a Pécs ellen. 24 évvel ezelőtt a Sopron 19-0-ről sem tudta megnyerni azt a bajnoki negyeddöntőt, 2021. november 2-án viszont ez a Sopron már képes volt legyőzni Európa egyik sztárcsapatát. Mi most a keddi szenzációs diadal farvizén hajózva próbáljuk megfejteni a Sopron Basket eddigi fantasztikus szereplésének okait.

Sopron Basket - Dinamo Kurszk 19-0. Az ember csak ült a Novomatic Aréna sajtóhelyén és nem akart hinni a szemének.

A magyar bajnok a nagyon erős, a korábban Euroligát is nyerő orosz csapat ellen vezetett ilyen arányban, amikor még alig telt el az első negyed fele.

A soproni játékosok olyan állapotba kerültek a meccs elején, amire nincs sem szakmai, sem szakmaiatlan, sem tudományos, sem áltudományos magyarázat. Nem véletlen, hogy a meccs után Gáspár Dávid vezetőedző is legfeljebb egy különleges "flow-érzést" tudott előcibálni, mert nem akarta kinyitni a közhelyszótárat.

Újabb örömünnep Sopronban a Dinamo Kurszk legyőzése után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezen a szinten ugyanis nem szoktak csapatok 19-0-ra vezetni (sem hazai pályán, sem idegenben), még a verhetetlennek tartott másik orosz Jekatyerinburg sem. A soproni lányoknak, a szurkolóknak és mindenkinek, akik látták ezt,

jól el kell raktározniuk ezt a pár percet az emlékeik közé,

mert - gyaníthatóan - nem sok ilyenben lesz részük a további pályafutásuk során.

Ezzel a 19-0-al a történelem egy nagyon kicsit megismételte önmagát. Mert Sopronban mégis volt már egy olyan meccs, amikor a hazai csapat 19-0-al indította a meccset - igaz, azt onnan sikerült elveszíteni. 1997. március 1-én az akkori örök ellenfél, a Pécs elleni bajnoki negyeddöntő második mérkőzése volt ez, amelyet akkor zárt kapuk mögött kellett megrendezni.Pontosabban a harmadik. Igazi kosárlabda-hidegháború dúlt akkor a két magyar város csapatai között, amely nem mindig a legszebb történetekkel ajándékozta meg a szurkolókat.

Az 1997. február 26-án lejátszott második összecsapást a Sopron hiába nyerte meg és csikarta ki a mindent eldöntő harmadik meccs lehetőségét, a pécsiek óvtak, mert a nézőtérről valaki egy pénzdarabbal fejbe dobta a vendégcsapat irányítóját, Horváth Juditot.

Az eset már 1997-ben is óriási botrányt keltett, a szövetség fegyelmi bizottsága helyt adott a baranyaiak óvásának, így a meccset - zárt kapuk mögött - meg kellett ismételni. Ezen a megismételt találkozón vezetett a hatodik percben 19-0-ra a Sopron, majd innen 66-65-re elvesztette a meccset.

Shey Peddy, aki villámgyorsan illeszkedett be a soproni csapatba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kedden este a hatodik percben 19-0 volt az állás, de a Sopron Basket ezúttal nem vesztett, hanem nyert.

Mégpedig óriási szívvel harcolva Európa egyik legjobb csapata ellen. Mindez azt jelenti, hogy öt forduló után a magyar csapat 4 győzelemmel és egy vereséggel vezeti azt a B-csoportot az Euroligában, amelyben már eddig is elképesztő eredmények születtek. Mást ne mondjunk, az olasz Schio kedden azt a török Fenerbahcét verte meg, amelynek a játékosállománya döbbenetesen erős, s amely egy hete éppen a Sopron ellen tartott erődemonstrációt.

Az elmúlt hetekben nagyon sok mindent leírtunk már a Sopron váratlan, de annál örömtelibb szerepléséről a legrangosabb európai kupasorozatban. Amelynek nagyon messze van még a vége, mondhatnánk, eddig "semmi" sem történt, meg citálhatnánk azt, hogy a tyúkokat majd a nap végén számolják.

Jogos a soproni öröm a Kurszk legyőzése után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindez igaz, csak éppen érdektelen. Mert Sopronban ezen az őszön olyan dolog történt, amelynek magyarázatát nagyon kevesen értik.

A kívülálló csak azt látta, hogy a magyar csapatot példátlan sérülés és balszerencsehullám érte el.

A sérültek között volt (és van) Czukor Dalma és Jelena Milovanovics. A WNBA-ben, amelynek a szezonját a végtelenségig elhúzták Amerikában (most azt mondják, az olimpia miatt, de akik otthonosak a sportágban, tudják, hogy ezt jövőre ugyanígy megcsinálják) Shey Peddy döntőt játszott. Briann January nem, de megsérült, így ő sem tudta a munkát megkezdeni Sopronban. Peddy - aki kedden egészen elképesztőt játszott a Kurszk ellen - képben sem volt, mert helyette Napheesa Colliert igazolta le a csapat. Még a nyáron. Nevezett sportoló Tokióban olimpiai bajnok lett, majd közölte, hogy nem tud a Sopron rendelkezésére állni. Egyszer majd kiderül az igazság, amely sokszor érdekes, csak most nem. Mert Collier helyett Török Zoltán ügyvezető megtalálta Shey Peddy-t, aki nem volt olimpiai bajnok, ellenben az első lehetséges alkalommal jött Sopronba.

Őrületes harc a Dinamo Kurszk elleni Euroliga-meccsen Sopronban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Czukor Dalma, Jelena Milovanovics, Briann January, Shey Peddy - vagy inkább Collier? Négy ilyen hiányzó miatt egy teljes idényt ki lehet dobni a kukába, az Euroliga-álmokkal együtt, s rengeteg csapat lett volna a világon, ahol ez megtörténik. A Sopron nem tartozott ezek közé a csapatok közé. A siránkozás helyett összeszorították a fogukat és elkezdtek nyerni. Itthon egyelőre nem volt olyan együttes, amely megszorította volna őket, az Euroligában meg győztek Gironában, Gdyniában és kétszer Sopronban. A két hazai győzelem mindegyike hideglelős meccs volt, az olasz Schio ellen többször megnyert meccset sikerült a végén megnyerni, a Kurszk ellen meg a 19-0 és a 30-9-es részállás sem volt elég a hátradőléshez, mert ennek a keddi összecsapásnak volt egy olyan pillanata, amikor 48-45 állt az eredményjelzőn.

De ezt a Sopront kedden sem lehetett összetörni, mert a sokszor és joggal citált csapategység olyan erőt adott nekik, amely elég volt a Kurszk legyőzéséhez.

Európa női kosárlabdasportja most hüledezik, egy fiatal magyar edző, Gáspár Dávid pedig joggal érezheti úgy, hogy álmodik.

Gáspár Dávid vezetőedző és csapata eddig elképesztően menedzselte a rengeteg nehézséggel megtűzdelt idényt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amit ő segítőivel (és írjuk csak le az ő nevüket, mert kevésbé vannak a reflektorfényben), Laczka Miklóssal és Stevan Karadžić-csal az elmúlt hetekben csináltak, az szinte példátlan.

Világhírű szakember a soproni kispadon

Akik ránéznek a Sopron Basket kispadjára, látják az ezer fokon égő Gáspár Dávidot, mellette a fiatal és szintén nagyon felkészült Laczka Miklóst. A harmadik ember, egy idősebb, joviálisabb úr. Ő Stevan Karadžić, aki a jugoszláv kosárlabda-iskola óriási tanára, aki a 2002-es indianapolisi férfi világbajnokságon az akkor győztes jugoszláv válogatott egyik edzője volt. Játékosként a legendás Crvena zvezda együttesében kosarazott, s nyert - többek között Koracs Kupát. Arra meg tényleg csak nagyon kevesen emlékeznek, hogy 1993-1995 között a szerb játékos a Sopron férficsapatát erősítette, s vele érte el az együttes fennállása máig legjobb bajnoki helyezését, a negyediket. Stevan Karadžić már 15 évvel ezelőtt is szaktanácsadóként segítette a soproni női kosarasok munkáját, miközben a Crvena zvezda férfi csapatát edzette. Most viszont teljes állásban tagja a Sopron Basket edzői csapatának. Hogy meglátásai mennyit segítenek, arról Gáspár Dávid tudna bővebben beszélni, de az, hogy ő itt van, óriási dolog. Akkor is, ha nem ő a vezetőedző. Erre a felelősségre talán már nem is vágyik. A háttérben csendben meghúzódva teszi a dolgát a Sopron játékosainak legnagyobb örömére.

Hetes rotációval, fiatal magyar játékosokkal álltak fel itthon és a nemzetközi színtéren. Ebben természetesen óriási volt a kockázat, ez nagy bukásokat is magában hordozhatott. Mégsem így történt, mert

az a fegyelmezettség, az a kohézió, az a csapategység és az a szakmai háttér, amely a Sopront évek óta jellemzi, pontosan azt eredményezi, hogy az ilyen megoldhatatlannak tűnő helyzeteket is megoldja a csapat.

Meg azt, hogy amikor a 0-19-ről és 9-30-ról feltápászkodó orosz sztárcsapat már ott liheg a magyar együttes nyakán, mindig jön valaki, aki megoldja. Hol egy magyar, hol egy amerikai. Hol egy szerb, aki már tiszteletbeli magyar, hol egy francia. Bárki. Akárki.

Mindenki. Aki magyar. Vagy "csak" soproni.