Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém hazai pályán 26-26-os döntetlent játszott a Pick Szeged ellen a férfi kézilabda NB I vasárnap délutáni rangadóján.

Helyszíni tudósítás

Ahogyan közeledik a januári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság, úgy válik egyre érdekesebbé a magyar válogatott játékosainak a teljesítménye a Veszprém-Szeged rangadókhoz hasonló kiemelt összecsapásokhoz. Gulyás István keretében három veszprémi és négy szegedi kézilabdázó szerepel.

Közülük Lékai Máté formája egyelőre még nem volt az igazi, de egy ilyen rangadó is segíthet neki átlendülni a holtponton, Sipos Adrián a Dinamo Bukarest elleni piros lapját leszámítva eddig felnőtt a feladathoz, amit a Veszprém védekezésének irányítása jelent, Ligetvári Patrik pedig egyre többször kap lehetőséget támadásban is, aki párszor már a PSG és a Barca kapuját is szétbombázta.

A hangulat ezúttal is magával ragadó volt a Veszprém Arénában Fotó: Koncz Márton - Origo

A vendégeknél Mikler Roland félelmetes teljesítménye is kellett a BL-döntős Aalborg legyőzéséhez, Bánhidi Bence egyelőre még nem világklasszis, „csak" kiemelkedő teljesítményt nyújt hétről hétre, az őt váltó Rosta Miklós a Kékek eddigi legeredményesebb játékosa az NB I-ben, Bodó Richárd egyelőre kevesebb lehetőséget kap a jó formában lévő Borut Mackovsek miatt.

"Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok" felkiáltással köszöntötte csapatát és a rivális hazaiak szurkolóit a szegedi tábor. Ezzel utalva arra, hogy a májusi bajnoki döntőben kettős győzelemmel múlta felül az Építőket és hódította el negyedik bajnoki címét. A Veszprémet nem csak a pályán, de a lelátón is fűtötte a visszavágási vágy, a két tábor 60 perces hangpárbaja is különlegesre sikerült.

Az ekkora mérkőzéseken különösen nagy jelentősége van annak, hogy milyen minőségű játékosok azok, akik az adott találkozókat megnyitják. A Veszprémben ez most ősszel többnyire Petar Nenadic és Rasmus Lauge góljai, illetve Rodrigo Corrales védései által történt. A szegedieknél Mario Sostaric és Mirko Alilovic voltak azok, akik ezt a feladatot bevállalták (3-3).

Bánhidi Bence (balra) és Sipos Adrián minden egyes labdáért megküzdöttek egymással Fotó: Koncz Márton - Origo

A tavaly még a hazaiak mezében pályára lépő Kent Robin Tönnesen lövésénél ismét Corrales védett, így Omar Yahia - egy sikeres Sebastian Frimmel büntető közepette - az Építőket tartotta vezető pozícióban. A következő értékesített Frimmel-hetest megelőző szituáció megmutatta, hogy mekkora "nemtetszés" tud fogadni egy-egy kétes, avagy nehéz bírói ítéletet. (5-5)

A Szeged először a 11. percben került előnybe, Sostaric lövése a kapufáról pattant a kapuba. A nemrég 2024-ig szerződést hosszabbító klublegenda, Gasper Marguc hétméteresből egyenlített. A játékvezetők kezéből az ezt követő két percben eléggé kicsúszott az irányítás, ami tovább forrósította a hangulatot a hátralévő 45 percre...

Miután Frimmel harmadik büntetőjét is bedobta, és Sostaric is kihasznált egy Blagotinsek-hiba utáni lefordulást, a Szeged 9-7-re elhúzott. Sőt, ha nincs Corrales védése Borut Mackovsek ziccerénél, akkor még nagyobb lehetett volna a baj, amikor Momir Ilic először időt kért. Ez meg is tette hatását, először ment le a labda a szélre Manuel Strlek nem is hibázott.

Mario Sostaric szokás szerint a Szeged egyik legeredményesebb játékosa volt Fotó: Koncz Márton - Origo

Az emberhátrányba kerülő Veszprém Andreas Nilsson révén egyenlíteni tudott, majd jött Frimmel, aki első kihagyott hetesére két góllal válaszolt. (9-11) Lékai első megmozdulása rögtön góllal zárult, ami nagyon kellett a hazaiaknak. A következő támadásból a másik magyar válogatott, Ligetvári volt eredményes, aki eztután kiharcolt egy belemenést, végül kiosztott egy gólpasszt Strleknek. Az Építők 12-11-re átvette a vezetést, ezúttal Juan Carlos Pastornak kellett pár szót szólnia az övéihez.

A ritmust elkapó Ligetvári megint túljárt Alilovic eszén, Martins gólja után pedig Lékai került a földre. Mint a videózás után kiderült, az irányítóval szemben Nik Henigman piros lapot érően szabálytalankodott. (13-12) Amikor azt hihettük volna, hogy az első félidőben mégis Martins góljai hozzák az utolsó fordulatot, jött két jó veszprémi védekezés, egy-egy gyors Maqueda és Strlek góllal, így a hazaiak mehettek 15-14-es előnyben az öltözőbe.

Mindkét kapuban csere volt a második játékrész előtt, Vladimir Cupara és Mikler Roland is védéssel jelentkezett be. Az első gólra majdnem három percet kellett várni, Nenadic dobta. A választ Bombac szolgáltatta, de Marguc és Strlek jó megmozdulásait követően rövid ideig már hárommal ment a Veszprém. (18-15)

Ligetvári Patrik jól játszott az első félidő hajrájában Fotó: Koncz Márton - Origo

Bogdan Radivojevic is kihagyott egy büntetőt, és Bánhidi gólja sem tudta megakadályozni a Veszprém rohamait. 20-16-nál először volt négy a különbség. A 43. percben másodszor is igénybe kellett igénybe venni a videobíró segítségét. Rosta úgy dobott érvénytelen gólt, hogy szabálytalankodott a vele szemben védekező Sipossal szemben, amiért az esetet visszanézve kiállították őt.

A Veszprém mégsem tudott öttel elhúzni, Frimmel fordult le egy labdaszerzést követően. (22-19) Ennek meg is lett a következménye, a Tisza-partiak 23-23-nál ismét utolérték a hazaiakat. Ebben Bánhidinek és Martinsnak voltak elévülhetetlen érdemei. Az utolsó tíz percre fordulva Pastor sárga lapot kapott reklamálásért, de ami ennél is fontosabb, hogy Marguc góljával a Veszprém várhatta előnyből a hajrát.

Mikler védése és a remekül játszó Martins elképesztő találata pár pillanatra csendre intette a körülbelül 5000 veszprémi rajongót. Lékai öt perccel a vége előtt jól harcolt ki egy hetest, de Marguc ezúttal nem tudta gólra váltani a lehetőséget. A hihetetlen izgalmak közepette egyre nehezebb volt a kapuba találni, öt percig nem született gól. Cupara emberfeletti védést mutatott be Sostaric büntetőjénél.

Miguel Martins remekül játszott a hajrában, fontos gólokkal vette ki a részét a Szeged felzárkózásából Fotó: Koncz Márton - Origo

Két perccel a vége előtt a teljes közönség talpra állt, Nilsson ezt góllal hálálta meg. A Szegednek két perc alatt kellett volna két gólos hátrányt ledolgoznia, Lauge is piros lapot kapott, amiért súlyosan szabálytalankodott az egyik vendégjátékossal szemben. Frimmel szépített, majd Mikler védett hatalmasat, Martins pedig 12 másodperccel a lefújás előtt kiegyenlített.

Ilic időt kért, a hátralévő időben pedig a Veszprém egy pontatlanság miatt már nem tudta megszerezni a győztes gólt.

A Veszprém és a Szeged 26-26-os döntetlennel zárta a rangadót.

A két csapatra legközelebb a Bajnokok Ligájában vár mérkőzés, a Veszprém szerda este az ukrán Motor Zaporozsje vendége lesz, a Szeged pedig csütörtökön a Vardar Szkopjét fogadja.

Férfi kézilabda NB I, a vasárnapi játéknap eredménye:
Telekom Veszprém - Pick Szeged 26-26 (15-14)
gólszerzők: Marguc, Strlek 5-5 gól, Lékai, Yahia, Nenadic 3-3, Nilsson, Ligetvári, Lauge 2-2, Maqueda 1, illetve Frimmel 8, Martins 6, Sostaric 5, Bánhidi, Mackovsek 2-2, Tönnesen, Garciandía, Bombac 1-1