Vágólapra másolva!
Az idei szezonban első vereségét szenvedte el a Falco az olasz Treviso otthonában a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában. A magyar csapat szerda este a szombathelyi Savaria Arénában fogadta az olasz gárdát, és az első két negyed védekezésbeli megingásai ellenére a Falco csapata vezetett a félidőben. A két csapat fej-fej mellett haladt, és az utolsó másodpercekben Perl Zoltán büntetői után egy hősies védekezéssel biztosította be az egypontos győzelmet az olasz sztárcsapat ellen. Az Origo helyszíni tudósítása Szombathelyről.

A Falco Szombathely remekül szerepel a magyar bajnokságban az idei szezonban, és a nemzetközi kupaporondon sincs szégyenkeznivalója a Vas megyei csapatnak, hiszen három játéknap után csupán egy vereség áll a neve mellett a hazai bajnokságban és a férfi Bajnokok Ligájában.

Legutóbb az olasz Treviso otthonában egy szoros meccsen (68:60) maradt alul a magyar csapat. A szombathelyieknél akkor sérülés miatt nem játszott a magyar válogatottban is kulcsembernek számító Benke Szilárd, illetve a szintén gyógyulófélben lévő Perl Zoltán is csak ötvenszázalékos állapotban volt az olaszok ellen.

A legtöbbször kispadról beszálló Perl a Bajnokok Ligája 21. legjobb pontszerzője az idei sorozatban. Váradi Benedek pedig a 8. legjobb gólpasszadója.

A szerda esti összecsapáson azonban már mindkét játékos a vezetőedző, Gasper Okorn rendelkezésére állt. A Falco irányítója, Benedek Szilárd a mérkőzés előtt kiemelte, hogy az első összecsapás inkább a védekezésről szólt, és nem is igazán találták a megfelelő ritmust a Falco játékosai a pontszegény találkozón. A magyar válogatott játékos szerint hazai pályán mindenképpen rá akarják erőltetni az akaratukat a Trevisóra, miközben megpróbálják a saját játékukat hiba nélkül játszani.

Gyors olasz kosarakkal kezdődött a találkozó, Russel középtávolija után a hárompontos vonalról is betalált. (0-5). Benke és Golomán kosaraival azonban gyorsan felvette a meccs ritmusát a Falco, és három perc után már egyenlő volt az állás (7-7). Váradi két gyönyörűen feltett ziccere után Akele talált be távolról az első negyed feléhez érve (10-11). A negyed elején jól műkődött támadásban a Falco, főleg Golomán volt elemében a büntetőterületen belül.

Golomán uralta a festéket a palánk alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezt követően Akele már a második hárompontosát dobta, de a következő támadásnál Baracról elfeledkeztek a vendégek, és könnyű kosarat szerzett a Falco légiósa (17-16).

A védőpattanóknál Jones és Akele miatt sokszor gondban volt a magyar csapat, és a zónavédekezésük is sokszor elcsúszott.

Egy védekezési hiba után Akele újabb triplával büntette a magyar csapatot (17-21). Sőt, az olasz-kongói bedobóról ismét lemaradtak a Falco játékosai, és a Treviso játékosa a tizennegyedik pontját is megszerezte a sarokból. (18-24).

A második negyed Perl betörésével indult, de nem született kosár az akcióból.

A Falco nem találta a ritmust támadásban, és védekezésben is akadtak gondjai: Bortolani hárompontosával pedig már lassan tíz pontra hízott a különbség a két csapat között (18-27).

Benke kilencméterről elengedett hárompontosa a legjobbkor érkezett a második negyed harmadik percében, majd egy szép középtávoli után is betalált a magyar válogatott hátvéd (23-27).

Benke Szilárd magabiztos játékot nyújtott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Váradi estében szerzett kosarat, és a befújt szabálytalanbság után a büntetőt is bedobta.

A második negyed feléhez közeledve egyre aggresszívebben védekezett a Falco a periméteren,

és egy újabb labdaszerzés után Golomán passzából Keller zsákolt hatalmasat, megszerezve a vezetést a magyar csapatnak(28-27).

Keller a védekezés egyik legfontosabb embere volt az első félidőben, de támadásban is besegített Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szombathelyi szurkolók buzdításától fűtve Keller szerzett labdát, amiből Perl egy zárás után az első mezőnykosarát szerezte a meccsen egy hárompontos formájában (31-28). Két perccel a negyed vége előtt ismét Perl vállalt el egy sikeres távolit,

majd egy remek védekezés után a támadás második hullámában érkező Váradit szolgálta ki mesterien.

Falco-Treviso férfi kosárlabda Bajnokok Ligája , 2021.11.17. első félidő Fotó: Csudai Sándor - Origo

A védekezésben óriási munkát vállaló Keller palánk alatt kosarával már kilenc ponttal vezetett a magyar bajnokcsapat a Treviso ellen negyvenhét másodperccel a második negyed vége előtt. (40-31). A Treviso újabb kosarára egy büntetővel válaszolt a Falco, így nyolcpontos hazai vezetésről mentek szünetre a csapatok. A magyar csapat két legeredményesebb játékosa ekkor Váradi Benedek (11 pont) és Benke Szilárd (10 pont) volt, akik remek hatékonysággal szerezték a pontjaikat.

Jobban kezdte a harmadik negyedet a vendég Treviso, de Sokolowski hárompontosára Váradi válaszolt a triplavonalon túlról. Dimsa és Russell azonban ismét távolról talált be, és a harmadik negyed harmadik percére gyorsan elolvadt a Falco nyolcpontos előnye (44-44). Akele (16 pont) mellett Russell (10 pont) volt a legeredményesebb a vendégeknél.

Falco kispad nagyon együttélt a meccsel Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sokkal agresszívebben játszottak a Treviso játékosai, és emellett támadásban is gyakrabban törtek be a büntetőterületre. Váradi és Barac csupaszív játékának köszönhetően sokszor szerezte vissza a labdát a rontott dobások után a Falco az ellenfél palánkja alatt. Barac passza után Benke ziccerből szerzett kosarat (49-48). Három perccel a harmadik negyed vége előtt Akele dobott be egy tempót,

és a Treviso játékosa ezzel már a huszadik pontját szerezte a meccsen.

Sok szabálytalanság tarkította a játékot, a Falco büntetőkkel igyekezett nagyobb előnyre szert tenni. Dimsa faultja után Benke büntetőivel négy ponttal vezetett a magyar bajnok két és fél perccel a negyed vége előtt (56-52). Az utolsó negyedre kétpontos vezetésről várta a Falco csapata (59-57), így óriási izgalmak maradtak az utolsó játékrészre.

A két csapat a harmadik negyedben egyébként szinte "lemásolta" az első negyedet, mivel ugyanannyi pontot dobtak, mint az első játékrészben (Falco:18, Treviso:24).

Váradi Benedek ismét a csapat szíve volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyedik negyedben az addig védekezésben aktívabb Barac szerzett kosarat és egy büntetőt, ezzel már tíz pont felett járt a Falco légiósa. Váradi tizenötödik pontjával hat ponttal vezetett a magyar csapat három perc után (66-59).

Az utolsó negyed feléhez közeledve előbb Váradi, majd Benke hibázott el egy dobást. Az ellentámadásból Sokolowski büntetői révén öt pontra feljött a Treviso (68-63). Sőt,

Jones visszapöcizett labdája és Russell középtávolija után időt kért a főleg támadásban egyre fáradtabbnak tűnő Falco (70-68).

Három és fél perccel előtt Váradi remekül találta meg Perlt a jobboldalon, és a magyar válogatott hátvéd betörés után a büntetőt is bedobta. Perl tizenkét pontot szerzett a meccs eme szakaszában (73-68). Egyre több szabálytalanságot szereztek a hazaiak, Keller ekkor már négy faultnál járt.

Két perccel a meccs vége előtt támadhatott a Falco, és Váradi óriási passza után Keller szerzett kosarat, de Dimsa hárompontossal válaszolt (75-74).

Russel betörés után ismét a Treviso vezetett egy ponttal, de Perl betörésénél szabálytanságot fújtak a játékvezetők. Perl mindkettőt bedobta, egy pontos Falco vezetésről indult az utolsó egy perc. Dimsa azonban egy zárás után szabad utat kapott a gyűrűig, és óriásit zsákolt. (77-78).

Óriási meccsen nyert a Falco Fotó: Csudai Sándor - Origo



Azonban még nem volt vége a meccsnek:

Perl kiváló ritmusban tört be a gyűrűig, és a kosár után újabb büntetőt dobhatott a Falco játékosa (79-78). Perl bedobta, és a tizenhetedik pontját szerezte. (80-78).

Dimsának ütöttek oda, és a Treviso bedobója nem is hibázott. Elképesztő izgalmak előtt állt a Savaria Aréna hihetetlenül lelkes közönsége. Tizenöt másodperccel a meccs vége előtt egyenlő volt az állás (80-80). Sokolowski faultolta Perlt, és most elhibázta az első büntető kísérletét a Falco hátvédje, de a második már bedobta. (81-80).

Tizenkét másodperc volt hátra a meccsből, és az idegek harca következett, az egész csarnok talpon állva várta a végjátékot.

A Treviso játékosa, Dimsa próbált meg eljutni a gyűrűig egy zárást követően,

de az ellenfél egyik legjobbjának kísérlete kiperdült a gyűrűről.

Ezzel egy ponttal megnyerte a meccset a Falco KC Szombathely, és egy elképesztően kiélezett meccsen visszavágott az idegenbeli vereségért.

Férfi kosárlabda Bajnokok Ligája, eredmény
Falco KC Szombathely - Nutribullet Treviso 81-80 (18-24, 23-9, 18-24, 22-23)
A magyar csapat legjobb dobói:
Perl 18, Váradi 17, Benke 13, Barac 13

- Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk. Ez egy igazi egylabdás meccs volt, egy ki-ki mérkőzés, ahol nyilván a szerencse is meghatározó lehet az egyik vagy másik csapat sikerében - értékelt az Origónak a lefújás után Váradi Benedek, a Falco egyik legjobbja.

Nagyon örülök a győzelemnek, és köszönjük a szurkolóinknak a fergeteges biztatást, mivel amikor nagyon kellett, akkor sokat segítettek."

Az első és a harmadik negyedben ugyanannyi pontot dobott a két csapat. Ők a harmadik negyed végén mentalitást váltottak, és ön is rengeteg lepattanóért ment, és jól vissza is osztotta azokat a csapattársaknak.

- Mindenki küzdött, egységes csapat voltunk, és végig tudta mindenki, hogy mi a feladata. Megvalósítottuk a taktikai dolgokat támadásban, amiket elterveztünk, és ez a munka most kifizetődött."

Hogyan tovább?

- Ez volt a 14. meccsünk, és egy vereségünk van. A többieknek lesz egy kis idő a pihenésre, mi megyünk a válogatottal, ezért a következő időszak feladataira kell koncentrálnunk. A válogatott következő két meccsén a legjobbunkat szeretnénk nyújtani.