Vágólapra másolva!
Csütörtök este az a Motor Zaporozzsija érkezik a Veszprém Arénába, amelyik már a kézilabda Bajnokok Ligája előző szezonjában is megmutatta, hogy szintet lépett. Ezt legutóbb egy héttel ezelőtt a Telekom Veszprém a saját bőrén is tapasztalhatta, amikor 29-27-re kikapott Ukrajnában.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az elképesztő szezonkezdet után a Veszprém egy kisebb hullámvölgybe került november közepére. Momir Ilic együttese olyan bravúrgyőzelmekkel kezdte a 2021-22-es évadot, mint a Barcelona, a PSG és a Flensburg elleni sikerek. Közben a Kielcétől ugyan vereséget szenvedett, de a lengyel sztárcsapat az elmúlt egy hétben oda-vissza megverte a Barcelonát, és egyértelműen a világ legjobb formában lévő klubjának mondható.

A Telekom Veszprém csütörtök este az ukrán Motort fogadja a Veszprém Arénában Fotó: Koncz Márton - Origo

A katalánok két veresége azt jelenti, hogy amennyiben az Építők vissza tud vágni a Motornak a múlt heti eredményért, akkor az ukránok elleni, illetve Dinamo Bukarest otthonában otthagyott két-két pont ellenére is fellép a tabella második helyére. Ha a Kielcét nem zökkenti majd ki a januári Európa-bajnoki szünet, akkor a többi csapat már csak ezért a pozícióért fog tudni harcolni. Igaz, ez ugyanúgy automatikus negyeddöntőbe jutást ér.

Azonban ez nem lesz könnyű minden idők legerősebb BL-csoportjában. Már a Motor elleni hazai találkozón rendkívül összeszedett játékra lesz szükség – elég arra gondolni, hogy

Ukrajnában egy olyan pillanata sem volt a két csapat összecsapásának, amikor a Veszprém vezetni tudott volna.

Sokkal könnyebb előnyből játszani, elég csak a Flensburg elleni hazai sikerre gondolni, amikor Rodrigo Corrales bravúrjaival a mieink már az elején behozhatatlan előnyre tettek szert. Ha sikerül ráerőltetni az "akaratunkat" az ukránokra, akkor nem kellene, hogy gondot okozzon megnyerni ezt a meccset. Márpedig egy – sokat hangoztatott – hároméves terv legelső szakaszában mindennél fontosabb lehet és jobb alapot adhat a folytatásra, hogyha a Veszprém Aréna olyan bevehetetlen erőddé válik, mint amilyen a járvány előtt volt.

Aidenas Malasinskas a világ bármelyik topcsapatának irányítójaként megállná a helyét Forrás: Vörös Dávid, Telekom Veszprém

Ehhez egy újabb nem is annyira apró lépés következhet csütörtök este 18:45-től. A Motorban két kevésbé (el)ismert világsztár megmozdulásain múlik a legtöbb:

Aidenas Malasinskas és Barys Pukhouski olyan dolgokra képes, amelyek alapján akár még a Motornál is erősebb csapatokban is megállnák a helyüket.

A fehérorosz irányító-átlövő pedig az 500. BL-találatához közeledik, az ukrán irányító pedig ebben a szezonban érte el a 400 gólos mérföldkövet.

Rajtuk múlik, hogy egy-egy támadásuk a pálya melyik részén ér véget, és ezt igencsak kreatív módon tudják variálni, éppen ezért

kulcskérdés lesz, hogy a Sipos Adrián, Ligetvári Patrik, Blaz Blagotinsek által irányított veszprémi védőfal hány megállító faultot tud elhelyezni rajtuk.

Kulcsfontosságú lesz, hogy ki tudjanak rájuk időben érni, ugyanis, ha ez nem jön össze, akkor beállóban Viachaslau Bokhan könnyű gólokat lőhet.

A mieink kettes védőinek besegítései is fontosak lesznek, mert a két kiváló átlövő, Dmytro Horiha és Luka Sebetic egyaránt képesek jó teljesítményre. Ha pedig lejut a labda a szélre, akkor az igencsak technikásan lövő Zakhar Denysov, illetve Artem Kozakevych kerül jó helyzetbe, nehéz helyzetbe hozva Corralest vagy Vladimir Cuparát a magyar kapuban. Ha már kapusok, a kinti mérkőzésen 13 védést bemutató Gennadiy Komok ellen okosabban kell majd az Építők játékosainak lőni, mint ahogyan Ukrajnában tették.

Lékai Máté az elmúlt pár mérkőzésen az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta a szezonban Fotó: Koncz Márton - Origo

A januári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot figyelve is örömteli, hogy Lékai Máté egyre jobb formában játszik.

Erre szükség is van, mert egy jó előkészítésekkel teli irányítójáték segíthet a Veszprém átlövőinek, hogy visszataláljanak a szezon elején látott formájukhoz. Omar Yahia és Ligetvári is aktívabbak kellenek, hogy legyenek a távoli zónából, különben az ukránoknak könnyebb dolga lesz jó távolságban felhúzni a védőfalukat.

A Veszprémnek két fontos hazai meccs jön most, amiken bebizonyíthatja, hogy még egy visszafogottabb november végén is helye van a legjobbak között. A Motor és a Dinamo elleni hazai mérkőzések tökélesek lehetnek arra, hogy ezt meg is tudják mutatni.